A Víz világnapja

A Víz világnapja
Víz világnapja – 2020
Víz és klímaváltozás
 
Az idei víz világnap mottója „Víz és klímaváltozás” volt, melyre a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság, a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt., a Víz- és csatornaművek Koncessziós Zrt., Anyagért Kft, a Techno-Víz Kft., valamint a Magyar Hidrológiai Társaság, illetve a Nefag Zrt. közösen írt ki pályázatokat.

Ezek a már hagyományosnak mondható képzőművészeti pályázat, amelyet óvodásoktól általános iskolásokon keresztül középiskolásokig meghirdetünk, valamint a 7. és 8. osztályos tanulók részére a Nefag Zrt. területén megrendezésre kerülő akadályverseny és vetélkedő.
 
A rajzpályázatra idén 286 alkotás érkezett. 146 alsós és 96 felsős készítette el rajzát a mottó jegyében, illetve szép számban érkeztek óvodás pályaművek is. Ezek közül nem egy térben ábrázolta a legkisebbek elképzelését a vízről és annak fontosságáról. A tagvállalatok kiválasztottak minden korcsoportból több képzőművészeti alkotást, melynek készítőit majd egy ünnepélyes díjátadó keretein belül – a kialakult ismert helyzetre tekintettel- később köszöntenek.

Az akadályversenyre 14 intézmény tanulói jelentkeztek, mely idén rekordnak számít. A tanulók 3 fős csapatokat alkotva mérhetik össze tudásukat a Nefag Zrt. területén rendezendő versenyen. Itt 6 állomáson és egy vetélkedőn adhatnak majd számot tudásukról, játékos feladatokon keresztül.
A fenti programokkal évek óta igyekszünk felhívni a gyerekek figyelmét a víz megbecsülésére, és azt tapasztaljuk, hogy fontosnak tartják a vízre való odafigyelést.

A beérkezett alkotások az Aba-Novák Agóra online kiállításán láthatók.

 

Az ENSZ Közgyűlése 1993-ban határozott a víz világnapjának megtartásáról minden év március 22-én, hogy felhívja a figyelmet a vízkészletek tisztaságának megőrzésére és fenntartható használatára. A víz világnapi események minden évben más-más aktuális témára fókuszálnak, az idei mottója: víz és klímaváltozás. Sajnos a napokban tervezett rendezvényeink a járványhelyzet miatt elmaradtak, a gyerekek körében meghirdetett képzőművészeti pályázatunkra azonban sok alkotás érkezett. A díjazottakat hamarosan közzétesszük.

Vizeink szerepe a klímaváltozásban, a Föld vízkészletének megóvása és körültekintő felhasználása életeket menthet. A víz hatékony felhasználása csökkenti az üvegházhatást.
Olvadó gleccserek, villámárvizek megjelenése, extrém száraz időszak, tartós vízhiány, a folyók legkisebb vízszintjének további csökkenése – ezek mind a napjainkban zajló klímaváltozás bizonyítékai. A klímaváltozás kritikusnak tartott fordulópontjainak több mint a fele már bekövetkezett!

A klímaváltozás elleni harc egyik legfontosabb eleme a Föld vízkészletének megóvása és hatékony felhasználása.

A világ lakossága tovább növekszik, ennek szükségszerű velejárója az egyre növekvő vízfogyasztás, ami gyakran jár együtt a környezet és a természeti erőforrások károsításával. A kedvezőtlen folyamat megállítására különböző megoldások, tervek születnek, kulcsfontosságú a szén-dioxid elnyelők, pl óceánok, vizes élőhelyek, erdők védelme, környezettudatos mezőgazdasági technológia alkalmazása, a szennyvíz tisztítása és biztonságos újra felhasználása.
A víz a legértékesebb erőforrásunk - felelősségteljesebben kell felhasználnunk. Meg kell teremteni az egyensúlyt az emberek, az ipar, a mezőgazdaság és a vízkincs védelme között. Mindemellett nem szabad elfelejteni, a tiszta vízhez minden embernek joga van.

A klímaváltozás lassításában mindenkinek megvan a maga feladata. Ami a legfontosabb: Ne pazaroljuk a vizet! Gondoljuk át, hogyan tudunk a saját életünkben, a környezetünkben tenni valamit a klímaváltozás ellen.
Mindenkinek van feladata!

Írta: Laczi Zoltán

Nézd meg a szolnoki gyerekek képeit:

ONLINE GALÉRIA