Ablakmadarász

Madárbarát teendők a hidegben
2020-12-03

A fagyos időszak átvészelésében azzal segíthetünk az itthon maradott és hozzánk telelni érkező madaraknak ha táplálékot, folyadékot és védett odut biztosítunk számukra.

Bővebben

Sárgarigó
2020-06-13

Egy rigó, amely nem is rigó, színével és hangjával a trópusokat idézi, megérkezése a nyár közeledtét biztosan jelzi nekünk, ő a sárgarigó (Oriolus oriolus). Az egyik legkésőbbi érkezőnk, szinte csak költeni tér vissza hozzánk, ezért használjunk ki minden percet, amikor megfigyelhetjük, hallgathatjuk.

Bővebben

Barátposzáta
2020-06-09

A barátposzáta (Sylvia atricapilla) hazánk leggyakoribb poszátaféléje. Szereti a sűrű növényzetet, így a kicsit bokrosabb részek a kedvencei, de az ártereken, csatornapartokon, gyümölcsösökben, kertekben biztosan összefuthatunk velük. Vagyis leginkább hallhatjuk, mert szeret takarásban maradni és már a levelek takarásában „hirdetni” erejét és területének határait.

Bővebben

Szürke légykapó
2020-06-05

Szinte észrevétlenül él mellettünk egy valódi „rovarpredátor”, egy-egy fészkelési időszak alatt több ezer rovart kap el, táplálja magát és fiókáit. Ő a szürke légykapó (Muscicapa striata), egyszerű megjelenésű és énekű kismadarunk, de tevékenysége miatt annál hasznosabb. Vigyázzunk hát ő rá is!
 

Bővebben

Fülemüle
2020-05-22

Szerencsés, aki következő szereplőnkkel összefut, de ha május, akkor a fülemülét (Luscinia megarhynchos) nem lehet kihagyni. Kedveli a sűrű növényzetet, ártéri erdők, csatornák, vízfolyások mentén, de egy-egy „természetközeli” parkban, kertben, temetőben is meghallhatjuk csodálatos énekét, amelyet ilyenkor májusban még éjszaka is hallat.

Bővebben

Ablakmadarász
Egyik munkatársunk nagy madárrajongó, fogadjátok tőle sok szeretettel néhány olyan madár videóját, képét, amelyeket akár egy városi ablakból is hallhattatok, láthattatok.