Ablakmadarász

Barátposzáta
2020-06-09

A barátposzáta (Sylvia atricapilla) hazánk leggyakoribb poszátaféléje. Szereti a sűrű növényzetet, így a kicsit bokrosabb részek a kedvencei, de az ártereken, csatornapartokon, gyümölcsösökben, kertekben biztosan összefuthatunk velük. Vagyis leginkább hallhatjuk, mert szeret takarásban maradni és már a levelek takarásában „hirdetni” erejét és területének határait.

Bővebben

Szürke légykapó
2020-06-05

Szinte észrevétlenül él mellettünk egy valódi „rovarpredátor”, egy-egy fészkelési időszak alatt több ezer rovart kap el, táplálja magát és fiókáit. Ő a szürke légykapó (Muscicapa striata), egyszerű megjelenésű és énekű kismadarunk, de tevékenysége miatt annál hasznosabb. Vigyázzunk hát ő rá is!
 

Bővebben

Fülemüle
2020-05-22

Szerencsés, aki következő szereplőnkkel összefut, de ha május, akkor a fülemülét (Luscinia megarhynchos) nem lehet kihagyni. Kedveli a sűrű növényzetet, ártéri erdők, csatornák, vízfolyások mentén, de egy-egy „természetközeli” parkban, kertben, temetőben is meghallhatjuk csodálatos énekét, amelyet ilyenkor májusban még éjszaka is hallat.

Bővebben

Örvös galamb
2020-05-19

Európa legnagyobb galambféléjével folytatjuk, ő az örvös galamb (Columba palumbus), elterjedésében a fekete rigóhoz (Turdus merula) hasonló viselkedés figyelhető meg, mert az utóbbi évtizedekben erősen „elvárosiasodott” és meglehetősen közvetlen – szinte mindennapos látvány lett városainkban -- , viszont a természetes környezetükben meglehetősen félénk viselkedést mutatnak.

Bővebben

Meggyvágó
2020-05-12

Következő bemutatkozónk a meggyvágó (Coccothraustes coccothraustes), az egyik legnagyobb méretű pintyfélénk, mely eléggé félénk, ám ha egyszer megjegyezzük hangját, utána könnyen megtalálhatjuk. Téli etetőinken is megjelenik.

Bővebben

Ablakmadarász
Egyik munkatársunk nagy madárrajongó, fogadjátok tőle sok szeretettel néhány olyan madár videóját, képét, amelyeket akár egy városi ablakból is hallhattatok, láthattatok.