Ablakmadarász

Zöldike
2020-04-24

Egy gyakori, a városi környezethez is viszonylag jól alkalmazkodó pintyféléről látható a következő videó, ő a zöldike (Chloris chloris). Egész évben szemünk elé kerülhetnek, a magyarországi egyedek délebbre kóborolhatnak, de télen „pótolhatják” őket északi példányok. A téli etetőkön jól megfigyelhető faj, főleg a tél vége felé, amikor már a természetes „magraktárak” kimerülőben vannak.

Bővebben

Tengelic
2020-04-24

Egyik legismertebb és kedvelt énekesmadarunk a tengelic (Carduelis carduelis), avagy népies nevén stiglinc. A nyílt területeken kívül parkokban, elővárosokban, kertekben, gyümölcsösökben, temetőkben is könnyűszerrel összetalálkozhatunk vele. Fekete-fehér-piros fejéről könnyen felismerhető kismadár, hosszú, kúpos csőre életmódjáról árulkodik. Kíváncsi vagy, mi a kedvenc csemegéje?

Bővebben

Seregély
2020-04-20

Következő szereplőnk a seregély (Sturnus vulgaris). A felvételen megcsodálhatjuk madarunk „előadóművészi” képességeit, hiszen nemcsak hangokat ad (mellette a tengelic hallható), hanem közben szárnyával „táncol” is egy kicsit.
 

Bővebben

Vörösbegy
2020-04-12

Egy igazi „gyöngyszem” következik, ő a vörösbegy (Erithacus rubecula). Lakott környezetben az olyan kerteket, parkokat kedveli, melyekben talál magának megfelelő rejtekhelyet (fás-bokros vegetáció) és az élelemszerzéshez biztosított nyíltabb részek is adottak számára. Rovarokból, pókokból, apró csigákból álló táplálékát a talajon szerzi.
 

Bővebben

Fekete rigó
2020-04-09

A fekete rigó (Turdus merula) erdők, parkok és kertek gyakori fészkelője. Azok a párok, amelyek korán találnak megfelelő védelmet nyújtó fészkelőhelyet (örökzöldekben, borostyánokban, épületekben) már most fiókáikat nevelik. Érdekes kettősség jellemzi viselkedését, mivel erdőkben meglehetősen félénk, míg a lakott környezetben élő példányok eléggé bizalmasak.

Bővebben

Ablakmadarász
Maradj otthon - nyisd ki az ablakod
 
A tavasz rendíthetetlenül megérkezett, ha kicsit lassan is, de itt van. A hosszabbodó napok, a magasabban "járó" nap mind-mind ébredésre sarkalja a természetet, benne a madarakat is. Egyik munkatársunk nagy madárrajongó, fogadjátok tőle sok szeretettel néhány olyan madár videóját, képét, amelyeket akár egy városi ablakból is hallhattok, láthattok. Reméljük nektek is örömet okoz a tavasz hangjainak érkezése. 

Április 4-tól a közelünkben élő madarakat ismerheted meg az agoraszolnok facebook oldalán és a 
http://www.agoraszolnok.hu/blogok/ablakmadarasz/ blog oldalunkon.