Ablakmadarász

Énekes rigó
2020-05-05

Második rigónk az énekes rigó (Turdus philomelos), mely fás környezetben még gyakori, így ártéri erdeinkben, folyópartjainkon, parkjainkban, kertjeinkben könnyűszerrel összefuthatunk vele. Éneke rigóhoz méltóan szép, szerencsére sokszor hallhatjuk (legfőképp a napfelkelte és a naplemente körüli időszakokban), hiszen nem fukarkodik megmutatni „énektudását” költési időszak idején.

Bővebben

Csicsörke
2020-05-05

A díszmadárként jól ismert kanári (Serinus canaria) egyik közeli rokona, énekével igazán megszínesíti a tavaszt. Ő a csicsörke (Serinus serinus), apró, törékeny kismadár, melyet parkok, gyümölcsösök, fasorok környékén könnyen megcsodálhatunk.

Bővebben

Házi rozsdafarkú
2020-04-27

A természetben előszeretettel veszi birtokba a sziklás lejtőket, sziklafalakat, de a lakott környezethez is kiválóan alkalmazkodott, jól érzi magát a városok, falvak épületei között, legfőképp azok tetején. Előszeretettel elfoglalja az ún. C típusú odúkat. Rovarevő, ebből kifolyólag vonuló, bár enyhébb teleken a nagyobb városokban megpróbálhat áttelelni.

Bővebben

Zöldike
2020-04-24

Egy gyakori, a városi környezethez is viszonylag jól alkalmazkodó pintyféléről látható a következő videó, ő a zöldike (Chloris chloris). Egész évben szemünk elé kerülhetnek, a magyarországi egyedek délebbre kóborolhatnak, de télen „pótolhatják” őket északi példányok. A téli etetőkön jól megfigyelhető faj, főleg a tél vége felé, amikor már a természetes „magraktárak” kimerülőben vannak.

Bővebben

Tengelic
2020-04-24

Egyik legismertebb és kedvelt énekesmadarunk a tengelic (Carduelis carduelis), avagy népies nevén stiglinc. A nyílt területeken kívül parkokban, elővárosokban, kertekben, gyümölcsösökben, temetőkben is könnyűszerrel összetalálkozhatunk vele. Fekete-fehér-piros fejéről könnyen felismerhető kismadár, hosszú, kúpos csőre életmódjáról árulkodik. Kíváncsi vagy, mi a kedvenc csemegéje?

Bővebben

Ablakmadarász
Egyik munkatársunk nagy madárrajongó, fogadjátok tőle sok szeretettel néhány olyan madár videóját, képét, amelyeket akár egy városi ablakból is hallhattatok, láthattatok.