Ablakmadarász

Vörösbegy
2020-04-12

Egy igazi „gyöngyszem” következik, ő a vörösbegy (Erithacus rubecula). Lakott környezetben az olyan kerteket, parkokat kedveli, melyekben talál magának megfelelő rejtekhelyet (fás-bokros vegetáció) és az élelemszerzéshez biztosított nyíltabb részek is adottak számára. Rovarokból, pókokból, apró csigákból álló táplálékát a talajon szerzi.
 

Bővebben

Fekete rigó
2020-04-09

A fekete rigó (Turdus merula) erdők, parkok és kertek gyakori fészkelője. Azok a párok, amelyek korán találnak megfelelő védelmet nyújtó fészkelőhelyet (örökzöldekben, borostyánokban, épületekben) már most fiókáikat nevelik. Érdekes kettősség jellemzi viselkedését, mivel erdőkben meglehetősen félénk, míg a lakott környezetben élő példányok eléggé bizalmasak.

Bővebben

Erdei pinty
2020-04-08

Ma egy hím erdei pintyet (Fringilla coelebs) figyelhetsz meg. Európa és Magyarország egyik leggyakoribb madara, amely a Közép-Tisza vidékén is nagy számban él. Az ártéri erdőktől a városi parkokig mindenhol megtalálható, ahol megfelelő méretű fákat, életteret talál magának. Hímje nagyon dekoratív, éneke erőteljes.
 

Bővebben

Ablakmadarász
Maradj otthon - nyisd ki az ablakod
 
A tavasz rendíthetetlenül megérkezett, ha kicsit lassan is, de itt van. A hosszabbodó napok, a magasabban "járó" nap mind-mind ébredésre sarkalja a természetet, benne a madarakat is. Egyik munkatársunk nagy madárrajongó, fogadjátok tőle sok szeretettel néhány olyan madár videóját, képét, amelyeket akár egy városi ablakból is hallhattok, láthattok. Reméljük nektek is örömet okoz a tavasz hangjainak érkezése. 

Április 4-tól a közelünkben élő madarakat ismerheted meg az agoraszolnok facebook oldalán és a 
http://www.agoraszolnok.hu/blogok/ablakmadarasz/ blog oldalunkon.