Ablakmadarász

Tengelic
2020-04-24

Egyik legismertebb és kedvelt énekesmadarunk a tengelic (Carduelis carduelis), avagy népies nevén stiglinc. A nyílt területeken kívül parkokban, elővárosokban, kertekben, gyümölcsösökben, temetőkben is könnyűszerrel összetalálkozhatunk vele. Fekete-fehér-piros fejéről könnyen felismerhető kismadár, hosszú, kúpos csőre életmódjáról árulkodik. Kíváncsi vagy, mi a kedvenc csemegéje?

Bővebben

Seregély
2020-04-20

Következő szereplőnk a seregély (Sturnus vulgaris). A felvételen megcsodálhatjuk madarunk „előadóművészi” képességeit, hiszen nemcsak hangokat ad (mellette a tengelic hallható), hanem közben szárnyával „táncol” is egy kicsit.
 

Bővebben

Vörösbegy
2020-04-12

Egy igazi „gyöngyszem” következik, ő a vörösbegy (Erithacus rubecula). Lakott környezetben az olyan kerteket, parkokat kedveli, melyekben talál magának megfelelő rejtekhelyet (fás-bokros vegetáció) és az élelemszerzéshez biztosított nyíltabb részek is adottak számára. Rovarokból, pókokból, apró csigákból álló táplálékát a talajon szerzi.
 

Bővebben

Fekete rigó
2020-04-09

A fekete rigó (Turdus merula) erdők, parkok és kertek gyakori fészkelője. Azok a párok, amelyek korán találnak megfelelő védelmet nyújtó fészkelőhelyet (örökzöldekben, borostyánokban, épületekben) már most fiókáikat nevelik. Érdekes kettősség jellemzi viselkedését, mivel erdőkben meglehetősen félénk, míg a lakott környezetben élő példányok eléggé bizalmasak.

Bővebben

Erdei pinty
2020-04-08

Ma egy hím erdei pintyet (Fringilla coelebs) figyelhetsz meg. Európa és Magyarország egyik leggyakoribb madara, amely a Közép-Tisza vidékén is nagy számban él. Az ártéri erdőktől a városi parkokig mindenhol megtalálható, ahol megfelelő méretű fákat, életteret talál magának. Hímje nagyon dekoratív, éneke erőteljes.
 

Bővebben

Ablakmadarász
Egyik munkatársunk nagy madárrajongó, fogadjátok tőle sok szeretettel néhány olyan madár videóját, képét, amelyeket akár egy városi ablakból is hallhattatok, láthattatok.