Agóra történetek

40 év – 1000 emlék
40 év – 1000 emlék
2019-07-29

Ízlelgetem a szót… NEGYVEN év. Belegondolni is szédítő, mennyi sorsfordító dolog történt ez alatt körülöttünk, hogy megváltozott a világ. S mi minden fér bele ennyi időbe egy intézmény létében is, mennyi mindent láttak a Szolnok művelődési központjának falai a négy évtized alatt!  Rendezvények tízezrei, életre szóló élmények, világhírű fellépők zajos sikerei és a szárnyukat épphogy próbálgató kezdők lelkes-remegős bemutatkozásai sorakoznak a ház krónikájában.
 

Aba-Novák Agóra Kulturális Központ, VMZK, VMK, MMIK vagy csak egyszerűen „műv. központ” – sokféleképp emlegettük az idők során a Hild tér meghatározó intézményét. Egy azonban bizonyos: a Nemzetközi Gyermekévben, 1979-ben átadott épülethez mindannyian kötődünk valamilyen módon, mindenkinek vannak olyan élményei, amelyek az itt történteket idézik.

Emlékszem, amikor alsós kisdiákként első alkalommal tehettem be a lábam egy iskolai csoporttal a gyerekként még hatalmas labirintusnak vélt, üvegfalú csodapalotába. Akkoriban még nagyon újnak számított, talán egy-két éve adhatták át. Tátott szájjal csodáltam a szerteágazó, tág tereket, a nagy üvegtáblákon keresztül hitetlenkedve figyeltem a belvárosban dolgukra siető, fentről kicsinynek látszó embereket. Egyfajta elvarázsolt kastélynak tűnt számomra az egész (minden bizonnyal a látott mesedarab is megerősített ebben), s szentül hittem benne, hogy ilyen helyen valóban csak varázslatos dolgok történhetnek. Felnőtt fejjel tudom ma már, hogy tényleg így van. Legfeljebb nem olyasféle csodákra kell számítani, ahogy azt gyermekként gondoltam. Ám igenis egyszeri csoda, megismételhetetlen varázslat minden egyes előadás, tárlat, bemutató, melynek részesei lehettünk negyven esztendő alatt.  S mennyi ilyet tudunk sorolni mindannyian, hány csodának lehettünk részesei ezáltal!


Kép forrása: Új Néplap archivum

Az építtetők egykori szándéka szerint a Hild téren álló művelődési központ arra hivatott, hogy nem csak a megyeszékhely, de az egész megye lakosságának művelődését, lelki épülését elősegítse. Nem mintha Szolnokon nem működött volna korábban is több művelődési ház - mint ahogy ma is működik -, ám ezek lehetőségei jóval szerényebbek. A tágas és modern, jól felszerelt, sok funkciós városközponti épületet azonban úgy alakították ki, hogy otthont tudjon adni nagyszabású rendezvényeknek, előadásoknak, több napos fesztiváloknak és klubtalálkozóknak egyaránt. Az elmúlt négy évtized pedig bizonyítja, hogy az intézmény maradéktalanul megfelel az eredeti elvárásoknak.

Persze ehhez maguk a csupasz falak még szánalmasan kevesek lettek volna. Tevékeny, ötletgazdag és nem utolsó sorban kiterjedt kapcsolatrendszerrel rendelkező igazgatók, elhivatott programszervezők, szorgalmas háttérmunkások kellettek ahhoz, hogy valóban élettel teljen meg a ház, s nem csupán egy-két estére, hanem nap mint nap, sok éven keresztül. Hogy világhírű együttesek jussanak el Szolnokra egyedülálló produkcióikkal, hogy az egész országban szertevigyék a város hírét az innen indult fesztiválok, értékes információkhoz jussanak az érdeklődők a különböző előadásokon és egybekovácsolják az azonos érdeklődésű helyi embereket a kisebb klubok.

Nemigen találni olyan embert Szolnokon, aki sosem járt még a művelődési központban. Munka vagy szórakozás miatt, egyre megy. Az itteni történésekhez kapcsolódó emlékei mindannyiunknak vannak. S ha néhányat felidézünk ezek közül, egészen biztos, hogy újabbak és újabbak sorjáznak elő, végeláthatatlanul. Keresve sem lehetne jobb alkalmat találni erre, mint a mostani, negyven esztendős jubileum…