Agóra történetek

A helyi termék ünnepe, ahol díszvendég a vecsési káposzta!
A helyi termék ünnepe, ahol díszvendég a vecsési káposzta!
2021-10-11

Ez már igazi ősz. A reggeli csípősen friss levegőjével, a fák bordó- barnás színeivel, a szezonális zöldségeivel - gyümölcseivel. És a Helyi Termékek Vásárával.

Mozgalmas volt október második hétvégéje: a Dunszt szombaton, a Helyi Termékek Vására vasárnap töltötte meg a Hild teret. A szombati nap sztárja kétség kívül a vecsési káposzta volt. A télen is kiváló vitaminforrás 2013 óta hungarikum. „ A vecsési savanyú káposztát a XVIII. század végén betelepült sváb családok leszármazottai több, mint 200 éve állítják elő ősi családi receptúra alapján. A termék hazai és nemzetközi hírnevét többek között kiváló egyedi minőségének és a hagyományoknak köszönheti, amelyek magukba foglalják a termék előállításának technológiáját, a családok által féltve őrzött egyedi receptúrát, a kulturális hagyományokat, az ismertséget, illetve a technológiai fejlődésnek köszönhetően kialakult széleskörű piaci jelenlétet.”- olvasható a hungarikum bemutatásában.

 Eleinte csak Karácsonyra, Húsvétra, nagyobb családi összejövetelekre készítettek komolyabb tételben savanyú káposztát a Bajorországból betelepülő svábok. Néhány röpke év alatt azonban a magyar gasztronómia teljes értékű tagja lett.

 „Mint vendég” mutatkozott be Szolnokon- a legkevésbé sem sikertelenül a téli kamrafeltöltés elengedhetetlen eleme.

 A Helyi Termékek Vására új „látványelemekkel” szolgált: a vegán étkezésről gyakran és nagyon sokat hallani mostanság: a „mindenmentességnek” komoly divatja van, ugyanakkor nagyon sokan kénytelenek ezt a fajta étkezést választani különféle ételallergiák miatt. Olyan-számomra eddig ismeretlen- elnevezésekkel találkoztam, mint a vöröslencsekrém, a sült paprikás édesburgonyakrém  vagy a céklahumusz. Mint megtudtam, ezeket a kézműves termékeket jobbára a 20- 50 közötti hölgyek keresik. Ugyan nem vagyok része ennek a halmaznak, de teszek egy próbát.

 A környezettudatosság, a fenntarthatóság már akkor része volt a kézművesek mindennapjainak, amikor- pár száz évvel ezelőtt- azt sem tudták, hogy ezt a két kifejezést eszik-e, vagy isszák. Mivel ránk ömlik a saját kényelmünk/felelőtlenségünk miatt magunk körül felhalmozott műanyag, ezért is volt üdítő hallani, hogy az „újraszalvéta” is egyre kelendőbb cikk a vásárban. Textilből készül és azon túl, hogy egyedi, remekül néz ki, többször is felhasználható- nem kerül egy tízórai után a szemétbe, ezzel is csökkentve a hulladékhalmot…
 
 
Nem árt tudni…

A Vecsés környékére betelepülő német ajkú lakosság nem őrizte lakat alatt a savanyú káposzta receptjét. Így nem kell Pest megyébe utazni, házilag is elkészíthető a téli vitaminbomba.
Egészségmegőrző tipp a téli hónapokra: 1kg savanyított káposztát keverjen össze ízlés szerint 2-3 fej felszeletelt lilahagymával és olívaolajjal, hagyja egy napig összeérni. Napi fogyasztásával nagy mértékben hozzájárulhat egészségének megőrzéséhez az influenzajárványok idején.

GI