Agóra történetek

A hét árusa: Dallos Renáta
A hét árusa: Dallos Renáta
2021-12-17

„Olyan nincs, hogy nincs elég”

Minden egy eltűnt fülbevalóval kezdődött- ez nem egy Krúdy-novella első sora, hanem annak a történetnek a bevezetése, amely arról szól, hogyan jut el egy „civilben katona” hölgy a Helyi Termékek Vására kézművesei közé.

 

Mikor jött ez a „beütés”, ha ez „beütés” egyáltalán?

Ez bizony beütés. Még nagyon régen volt nekem egy citromsárga fülbevalóm. Aminek elvesztettem a párját. Olyan színű fülbevalót nem találtam sehol: se Szolnokon, se Nyíregyházán, se Budapesten. Ezért készítettem magamnak egyet. Aztán még egyet, még egyet, még egyet. Aztán a férjem tanácsára elkezdtem ezeket árulni, mert mondta, hogy sok embernek tetszene, mert Neki is tetszik. Pedig Ő tényleg férfiből van. Folyamatosan bővítettem az árukészletet és most már ott tartok, hogy férfi- termékeim is vannak: nyakkendőtűk, mandzsettagombok, férfi karkötők.

Azt a műhelytitkot elárulhatja, hogy hogyan készít el például egy mandzsettagombot?

Annyit mondhatok el róla, hogy három nap kell hozzá. Ennyi a száradási idő, a letisztázás, meg van némi utómunka is vele.

Zománc- technikával dolgozik?

Nem, ez üveglencse. De van egy kis fonás, makramézás, fűzés, gyöngyválogatás, rengeteg féle aprómunka.

Akkor ezzel el is telik a hétvége.

Nem, a hétvége nem erről szól. Csak ovi-időben foglalkozom vele.

Bocsánat: mikor?

Óvoda-időben.

Rengeteg ékszer van az asztalán, ezek szerint egész hosszú ez az óvoda- idő.

Igen, rengeteg van, de ez a teljes árukészletemnek talán egy huszada. Ezen felül csinálok még fából fülbevalókat, karkötőket, nyakláncokat. Annyi mindent csinálok, hogy hirtelenjében fel sem tudom sorolni. De próbálok mindenből egy kis ízelítőt adni, hogy legyen hölgyeknek, uraknak, gyerekeknek.


    

Nagyon széles a paletta, de amit elmond, azok alapján van olyan vásárló, akinek ez sem elég?

Olyan nincs, hogy nincs elég. De például a múltkori vásárban volt itt egy nagyon kedves hölgy és ő hiányolta a békát.

Mármint a békát.

Bizony, a békát. De volt olyan, aki másfajta Tappancsot szeretett volna, vagy halacskás motívumot. Volt, akinek kosárlabda- focilabda kellett. Ezek mind elkészülnek. Mert elkészítem. Van, aki a készleten felül kicsit halványabb zöldet szeretne, vagy sötétebbet. Esetleg csillogósat. De akár csak a zöldből több, mint tízféle árnyalat van nálam. Tudom is, meg magán is látom, hogy a férfiaknak zöld, meg kék szín létezik. Tipikus nők vagyunk, nekünk semmi nem elég, nekünk mindig valami új kell. Ezért próbálom úgy csinálni, hogy mindenből csak egyetlen, egyedi darabot. Tehát ne jöjjön senkivel szembe az utcán.

Ilyen nem is nagyon fordulhat elő.

Nem bizony! Vannak már törzsvásárlóim - ha mondhatom így. De vannak új vevőim is. Most, karácsony előtt rengetegen keresnek nálam ajándékot. De ezeken felül készítek kiegészítőket: kulcstartókat, könyvjelzőket, hajcsatokat, brossokat. Mert volt ilyen kérdés is, hogy „bross van-e?” Lesz és lett. Így most már az is van. Természetesen ebből is kisebb, nagyobb, ovális kerek, szögletes. De vannak ejtőernyős, helikopteres, vadászos ékszerek is. Ebben a férjem segít, hogy milyen motívumú ékszert viselne egy férfi. Mert a férfiak is szeretnek ám ilyesmiket vásárolni. Nem is hinné az ember, de megállnak itt, válogatnak a szarvasos, nyulas, vaddisznós ékszerek között.

GI