Agóra történetek

A hét árusa: Kristán Katalin
A hét árusa: Kristán Katalin
2021-12-24

„Relaxációs állapotba kerülök”

Perfektül beszél oroszul és angolul, matematika szakos tanárként ment nyugdíjba, e kettőből automatikusan következik, hogy a Helyi Termékek Vásárán kistermelőként jelenik meg
 

Saját készítésű használati-, ajándék- és dísztárgyak is kaphatók Önnél.

Így van, dísz- és használati tárgyak. A párna az például használati tárgy. De a párnával azonos motívumú falikép az már ajándék-, vagy dísztárgy.

Miért vág ebbe bele valaki?

Mert pedagógusként ment nyugdíjba, otthon ült matematikatanárként és nem tudott mit kezdeni magával

Igen, ez számomra is teljesen logikusnak tűnik.

Pedig egyértelmű. Ha a halmazokkal nem foglalkozhat, akkor halmozza a halmazokat. Volt nálunk Kengyelen egy szakkör, ott volt ilyen szalaghímző csoport és megtetszett, amit csináltak. Annyira, hogy tíz éve már csak ezzel foglalkozom a nyugdíj mellett.

Kikapcsolja, megnyugtatja?

Meditatív, relaxációs állapotba kerülök tőle, amikor ezeket a textiltárgyakat készítem. Közben hangoskönyveket hallgatok: regényeket, de meséket is. Ezotériával kezdtem el azóta nagyon intenzíven foglalkozni. Közben persze jár a kezem, ez a két dolog nagyon jól kiegészíti egymást.


    

Megszűnik a külvilág.

Abszolút. Olyankor teljesen. Hat- hét- nyolc óra eltelik úgy, hogy gyakran a férjem kopog rám, hogy nem is ebédelünk? Elvisz egy teljesen nyugodt világba. Kötés, horgolás, szalaghímzés- mindegy. Csak lekösse magát valamivel az ember.

A vásárlók hogy fogadják az Ön által készített –, ajándék, vagy dísztárgyakat?

Azért is csinálom, mert egyre több megrendelésem van. Egy- egy ilyen festett textília a legszürkébb ülőgarnitúrát is feldobja. Ezoterikus formákat, motívumokat, vagy mesefigurákat viszek fel a párnahuzatra például. Az ötletek, az inspirációk a vásárlóktól is jönnek. Elmondják, hogy milyen formákat szeretnének látni. A legutóbb például jött egy menyasszony, hogy készítsek neki egy gyűrűspárnát. Ezt azóta már kitette a hálószobában az ágyuk fölé. Egyszerre négy- öt munkadarabot festek meg. A szalagot is festem, meg az anyagot is festem. Textilfestéket használok, így mosógépben is lehet mosni ezeket.

Önnek, mint kézműves kistermelőnek mit jelent a Helyi Termékek Vására?

Nekem nagyon sokat. Ha ez nem lenne, semmit sem tudnék eladni. Otthon már az ágy tele van a munkáimmal, a baráti kör minden tagja kapott már ajándékba a munkáimból, de ennek ellenére egyre csak halmozódnak. Itt ötleteket adnak a vásárlók is. De az interneten is sok inspirációt találok.

GI