Agóra történetek

A hét árusa: Pósa Attiláné
A hét árusa: Pósa Attiláné
2021-12-03

„Nekem ez éltető erő”

Eddig azt gondoltam, hogy évek óta már a tusfürdők világában élünk. Ehhez képest kézzel készített szappanok vesznek minket körül.

 

 

 

Visszatérünk nagyanyáink módszereihez. Ezek olívaolajjal, kókuszzsírral, illetve kecsketejjel készülnek. A tejérzékenyeknek szoktam csinálni söröset, vörösborosat is. Ki milyet kér! Van gyógyteás is. Ezekbe a kertemben termett gyógynövényeimet teszem. A körömvirág alap, de van levendula, rózsa is. Most van kakukkfű, vagy rozmaring ízületre. A sószappan pedig a pH-értéket állítja be.

Vagyis ne csak azért vásároljunk kézzel készített szappant, hogy illatosak legyünk, hanem azért is, mert ezeknek gyógyhatásuk is van?

Majdnem mindegyiknek. Ekcémára, égési sérülésekre, ínhüvelygyulladásra is tudok ajánlani szappant. De van olyan is, amit úgy nevezek, hogy úszószappan. Ha rendszeresen járunk uszodába, ez fertőtleníti a bőrt. A teafa, a kakukkfű, a rozmaring mind nagyon jó gyógyhatással is bír. A vásárlóimat megkérdezem, hogy milyen panaszuk van és arra tudok szappant ajánlani. De mindig van új ötlet is. Most éppen Halloween- szappanokat hoztam, közeledik Karácsony, úgyhogy hópehely- és Mikulás- formájú szappanokat is készítek.
 


  

Akkor a kisgyermekes családok az elsődleges vásárlói?

Van három gyermekem, most már három unokám is. Vegyésztechnikus az eredeti szakmám: húsz évig dolgoztam a Vegyiművekben, utána húsz évig egy gyermekotthonban. Úgyhogy nekem a gyerekek a gyenge pontom. Illetve dehogyis gyenge! Ők az én erősségeim. Ők a jövő és engem ez nagyon motivál, ez inspirál. Gyerekek jönnek vissza a gyapjas- szappanért. De miattuk csinálom a macikás szappanokat is. Zsírok és olajokból érettségiztem ötösre annak idején. Negyven év után először a családtagjaimnak készítettem szappanokat. Mentünk valahova vendégségbe, ilyenkor mindig viszünk ajándékot. De mit vigyünk? Bonbonra nem mindig jutott, de barátoknak- barátnőknek egy- egy saját készítésű szappan mindig volt.

Hogy érzi magát árusként a Helyi Termékek Vásárán?

Nekem ez éltető erő. Nyolc éve kezdtem ezt csinálni, de csak három éve járok a szappanokkal piacokra. Tudatosan készültem a nyugdíjas éveimre. Én nem fogok otthon ülni, sorozatokat nézni! Nekem kell ez a zsongás!

GI