Agóra történetek

A hét kistermelője: Angyal Csaba és neje
A hét kistermelője: Angyal Csaba és neje
2022-01-21

Azt nem mondjuk, hogy mindenre jó!


Fiatal, mosolygós, kedves házaspár- ezekkel a tulajdonságokkal egyáltalán nem lógnak ki a Helyi Termékek Vására kézművesei közül. Viszont „savanyú” kézműveskedésük tárgya, a fegyverneki pár ugyanis homoktövissel foglalkozik.

 

 

Kilenc éve kezdtünk el a homoktövissel foglalkozni. Évről évre azt tapasztaljuk, hogy az emberek egyre inkább ismerik, tudják, hogy mi a homoktövis. Ez részben köszönhető annak is, hogy a médiában is egyre többször szerepel, de az emberek egészségtudatos viselkedése is hozzájárul az ismertségéhez. Egyre jobban keresik. Egyre többen keresik azokat a termékeket, amelyek nem mesterségesek. Ami könnyen felszívódik, nincsenek mellékhatásai. Ezek a megállapítások pedig a homoktövisre teljes mértékben igazak.

GI

 

 

 

 

Igaz az, hogy a homoktövis olyan, mint a piros hetes a magyar kártyában? Amolyan „mindenvivő?

 

 

 

 

 

Azt nem szoktuk mondani, hogy mindenre jó. De nagyon sok mindenre jó. Körülbelül180- 200 hatóanyag van benne: ásványi anyagok, vitaminok, nyomelemek, antioxidánsok. Azért is hívják a gyógynövények királynőjének, mert maximálisan erős, természetes multivitamin.

 

 

 

 

 

A hideg idő, a koronavírus- helyzet és az influenzaszezon meglátszik az Önök forgalmán?

 

 

 

 

 

Mindenképpen. Természetesen az emberek ilyenkor jobban odafigyelnek és megtalálnak bennünket. Bár mi mindig kihangsúlyozzuk, hogy a prevenció, a megelőzés lenne a legfontosabb. Nem akkor kell elkezdeni fogyasztani, amikor már valami probléma van. De elmondható, hogy érezhetően nagyobb a forgalom.

 

 

 

 

 
Annyit még tudok a homoktövisről, hogy nem adja könnyen magát, vagyis nehezen feldolgozható termés.

 

 

 

 

 

A legnagyobb nehézsége ebben van. Nagyon nehéz hozzájutni a már kész, fogyasztható termékhez. Sajnos nekünk is kilenc év kellett hozzá, hogy ilyen minőséget tudjunk elérni. Azzal indul az egész, hogy már maga a szüret is egy nagyon nehéz, bonyolult folyamat. Hozzájutni a bogyóhoz, több napon keresztül, több ember munkájával. A minőséget csak úgy tudjuk garantálni, ha erre külön odafigyelünk. Hogy ezek a termékek maximálisan jól legyenek kezelve és a feldolgozás során a lehető legtöbbet és a lehető legjobbat hozzuk ki belőle. Manufakturális körülmények között dolgozunk. Például egy hidegen sajtolt magolajat előállítani nagyon nehéz. Ezt nem lehet otthon, a kiskonyhában megcsinálni. Ehhez szakemberek kellenek és megfelelőeszközök, berendezések. De ugyanígy egy szárított magőrlemény, vagy héjőrlemény előállításához is profik kellenek.

 

 

 

 

 

Kilenc év alatt azért Önök is profik lettek, nem?

 

 

 

 

 

Minden évben van valami újdonság, vagy olyan, amit újratanulunk. Illetve egyre ügyesebbek vagyunk, egyre több mindenbe látunk bele. Most már csokoládét is próbálunk homoktövissel készíteni.Likőrt az ünnepi alkalmakra. De mindig figyelnünk kell arra, hogy mi az, amivel kelendőbbé tehetjük ezt az alig, vagy most már egyre inkább ismert növényt, illetve a belőle készített termékeket.