Agóra történetek

A hét kistermelője: Barcza Gábor
A hét kistermelője: Barcza Gábor
2021-09-17

„Mi még régimódiak vagyunk”

„A kézműves bor sokak által követelt definíciója egyszerű. Azt a bort nevezzük kézművesnek, amelynek születése során a költséghatékonyság, mennyiség, gyorsaság vagy az elvárt íz-kép érdekében a termelő semmit nem áldozott fel a bor egyediségéből, beltartalmi értékéből, tisztaságából. Ez csak úgy valósulhat meg, ha a borász nem vesz el semmit abból, amit a szőlő adni képes; de ami ennél még fontosabb: nem ad hozzá semmit, kizárólag az van benne, amit a szőlő, az adott év és maga a termőhely adott. A kézműves bor csak így lehet hiteles!”- vallja a Barcza Kézműves Borászat tulajdonosa.

    
 
Most még szerencsére kellemesen nyárias az idő. Ilyenkor biztosan jólesik egy hideg fröccs. Sokan állnak sorban Önöknél?
 
Szerencsére ige. Egyre többen. Most már harmadik éve vagyunk jelen a Helyi Termékek Vásárán. Megismertek minket a vásárlók, azt gondolom, hogy bizalmat is szavaztak a termékeinknek. Az idő most különösen kedvező, úgyhogy elégedettek lehetünk. Abszolút.
 
Az Ön által is említett bizalom kettőn áll, hiszen itt tényleg csak jó minőségű termékekkel lehet labdába rúgni.
 
Ebből a szempontból „irányban vagyunk”, hiszen rögtön megkapjuk a visszajelzést. A mi borainkat csak itt lehet megvásárolni. A multikhoz, a nagyáruházakba nem rakunk be, mert az nem emberközeli. Mi ezt a fajta értékesítést és az azonnali visszajelzést szeretjük. Nyilvánvalóan van felelősségünk abban, hogy minőséget tegyünk le az asztalra. Mindig elmondom, hogy mi még régimódiak vagyunk, mi még szőlőből készítjük a borainkat. Igyekszünk különleges, régi fajtákkal megjelenni. Olyan borokkal, amilyenek máshol nincsenek.
 
Mekkora területen gazdálkodnak?
 
Jelenleg három és fél hektár területű a szőlőnk, mellette van egy másfél hektáros gyümölcsösünk. Éppen most van bővítés alatt további két hektár szőlő. Ami most fordul termőre. Az csemegeszőlő. Éppen ezért hoztunk most is belőle, hiszen most van a szezonja. Ezt is kedvelik a vásárló, igyekszünk ezt az igényt is kielégíteni.

 
 
Ha jól látom, nem csak borokkal érkezett.
 
A gyümölcsösünk révén vannak pálinkáink is. Ezekre is ugyanaz igaz, mint a borainkra: csak gyümölcsből készülnek. Erre is van szerencsére igény is, kereslet is. Úgy érezzük, hogy a szolnoki vásárlók elismerik a munkánkat. Nem csak itt, a Helyi Termékek Vásárán, hanem egyéb rendezvényeken is sokszor megjelenünk Szolnokon. Sok vásárlónkat már személyesen ismerjük, elbeszélgetünk egymással, már majdnem baráti a kapcsolatunk.
 
Egy- egy húzósabb munkanapot mivel szokott lezárni?
 
Nyáron egyértelműen fröccsel. Egy Irsai Olivér, vagy egy Kövidinka- fröccs nagyon jól tud esni. Télen, vagy amikor már korábban sötétedik, hűvösebbek az esték, akkor jellemzően vörösbort.


GI