Agóra történetek

A hét kistermelője: Cziczéné Somodi Ilona
A hét kistermelője: Cziczéné Somodi Ilona
2022-01-14

"A vásárló akkor fogja értékelni a terméket, ha megkóstolta”

Lekvárok a lehető legextrémebb összetevőkkel, mellette zakuszka és ajvár szép számmal, szép üvegekben. Ez azonban nem elég, készítőjének egészen biztosan nem. Az Abádszalókról érkezett kistermelő ugyanis sütőtökkel bolondítja meg készítményeit.

 Nagyon sokféle ízesítésben készítek lekvárokat: fehér csokis, tejcsokis, étcsokis, mézeskalácsos…

De például sárgarépából is készítek lekvárt, meg cukkiniből is. Szilvából, barackból természetesen. A sütőtöknek éppen most van ideje. Mikor minek van szezonja.Arra még gyerekkoromból emlékszem, hogy nagyon sok sütőtököt ettem. Most már nagyon ritkán fogyasztom. Miért jó a sütőtök? Élettani hatásairól tudna mondani valamit?

Rengeteg jó hatása van. Számomra a leginkább pozitív az az, hogy az emésztésre igen jótékonyan hat. De én például önmagában is szeretem a sütőtök ízét. Gyerekkorom óta. Abszolút rendbe teszi az ember emésztését. Emellett rengeteg vitamin is van benne.

 

A gyártási titkokról is lehet érdeklődni?

Ha lehet, azokat inkább nem árulnám el. Annyit azért elmondhatok, hogy megsütöm a tököt, nekem úgy sokkal karakteresebb az íze. Finomabb.


 Ezt leszámítva a „nagymama technológiával” készíti a lekvárokat?

Így van. Abszolút. A sütés után még minimális ideig főzöm, de tényleg nem kell sokáig, hiszen már megsült.Vitamintartalmuknak köszönhetően a termékeit elsősorban kisgyermekes családok keresik?

Ezt nem lehet általánosítani. Van kisgyermekes vásárlóm is, de vannak olyan felnőttek, akik egy- egy bizonyos termékre „specializálódtak”, ezeket keresve jönnek hozzám. Elsősorban az étcsokis sütőtök- lekvár miatt jönnek ide hozzám. De ez ízlés dolga.

 

Tízóraira- uzsonnára fogyasztható?

Bármikor. Ez a nap minden szakában nagyon jó. Volt olyan vásárlóm, aki azt mondta, hogy ezt vétek beletenni bármilyen süteménybe, vagy palacsintába. Simán, kanállal megette.

 

Ön Abádszalókról érkezik a Helyi Termékek Vásárára. Így Önnek egyáltalán nem mindegy, hogy milyen ez a vásár.

Persze, nem elhanyagolható, hogy mekkora a forgalom. Nekem nagyon tetszik ez a vásár. Nagyon jó az ötlet is, a hangulat is. Szeretem. Még annyira nem ismernek a vásárlók, de már vannak visszatérő vevőim. Remélem, idővel majd kialakul egy stabil vevőkör. Az emberek csak akkor fogják tudni értékelni a termékemet, ha megkóstolták.


GI