Agóra történetek

A hét kistermelője: Dankó Adrienn
A hét kistermelője: Dankó Adrienn
2021-08-20

„Szeretem csinálni. Minden fáradtsága ellenére.”

Bár Önök is állandó résztvevői a Helyi Termékek Vásárának, júliusban nem voltak itt.
 
Ennek prózai oka van: elfogyott az előző évi termésből készített céklalevünk. Minden évben próbálunk egyre többet előállítani, és mégis kevésnek bizonyul. A vásárlóink szájról szájra adják a termékünk hírét, így egyre növekszik a vevőkörünk és nem tudunk olyan sokat termelni, amennyi kitartana a következő nyárig. Ezért hagytuk ki a júliusi vásárt. Most viszont itt vagyunk a friss céklalével, amelynek egyébként nem ideális ez a hőség, mert jó esetben hűvös helyen kell tárolni.

    

 
Nekem miért ajánlaná a céklalevet? Megkóstolom és nagyon szép piros lesz tőle a nyelvem.
 
A kétségtelen színező hatásán túl nagyon összetett élettani hatásai is vannak. Erősen egészségmegőrző termék. A vért közvetlenül látja el oxigénnel, illetve vassal tölti föl. Az így felfrissített vér pedig az összes szervünket stimulálja. Azok keresik leginkább, akik vashiányban szenvednek, vagy daganatos megbetegedés után a felépülésük érdekében fogyasztják. De orvosok ajánlására is sokan keresnek minket.
 
Hogyan tudják értékesíteni a termékeiket? Ahogy tapasztaltam, a Helyi Termékek Vására ideális ehhez.
 
Mi alapvetően háztól árusítunk, illetve házhoz szállítással, tehát személyes kontaktusunk van a vásárlóval. Nem adjuk kereskedőnek a termékünket (ez alól kivételt képez a Coop néhány szolnoki üzlete), hanem magunk értékesítjük. Ha kérdése van a vevőnek, azt közvetlenül nekünk teheti föl. De nagy tételeket tudunk itt az Agóra előtt is értékesíteni. Szerencsére nincs gond az eladással. Inkább azzal van problémánk, hogy nem tudunk annyit termelni, hogy elég legyen. 
Személyes kontaktust említett az imént. Az itt megjelenő kistermelők döntő többsége ezt alkalmazza. Nekem pedig ez roppant szimpatikus.
 
Ez alapvetően egy bizalmi viszony, hiszen a termékünk minőségét így tudjuk garantálni. Szívesen elmondunk a vásárlóknak minden feldolgozási fogást, apró részletet. Olyan is van, aki megkérdezi, hogy ő maga otthon hogyan tudná ezt elkészíteni. Neki is szívesen segítünk és a cékla élettani hatásairól is felvilágosítást adunk. Ez valóban egy bizalmi viszony, és ezt mi is nagyon szeretjük.
 
Egy liter céklaléhez hány kiló céklát kell feldolgozni?
 
Általában a tömegének egyharmada a céklagumó leve. Idén például nagy volt az aszály, emiatt nagyon koncentrált lett a lé, viszont kevesebb az egyharmados aránynál. Egy liter céklaléhez így három-négy kilónyi céklát kell feldolgozni.
 
Mekkora területen termelnek céklát?
 
Most már megközelítőleg két hektáron gazdálkodunk. A legjellemzőbb a cékla, de van cukkini, paradicsom is. Zöldséglevekkel foglalkozunk, a cékla a fő profilunk. Viszont tavaly már készítettünk búzafűlevet. A búzafüvet hajtatjuk, szinte laboratóriumi körülmények között termesztjük, majd speciális eljárással préseljük. A cukkiniből most szeretnék olyan levet készíteni, ami zöld. Már van piros levünk, ez a céklalé, szeretnék mellé egy zöld színű pasztőrözött levet is. A cukkini leve, a cékla levelének a leve és a búzafűlé lesz egybedolgozva. Kevesen tudják, de a céklalevél leve sokkal több nyomelemet, illetve vitamint tartalmaz, mint maga a gumó. Például a vasat is sokkal koncentráltabban tartalmazza. Ezért érdemes vele foglalkozni akár házilag is, például salátába tenni a friss céklalevelet.
 
Csillog a szeme, miközben beszél a munkájáról. Ezek szerint szereti is csinálni?
 
Persze. Szeretem csinálni minden fáradság ellenére. Ebben rendkívüli módon támogatnak a pozitív vásárlói visszajelzések.    

GI