Agóra történetek

A hét kistermelője: Ferenczi Béla
A hét kistermelője: Ferenczi Béla
2021-08-27

"Hungarikum a tányéron"

Két nagyfiú, egy nagyobbacska lány segédkezik apának és anyának. Így készül a karcagi birkapörkölt a Helyi Termékek Vásárán. Aki késik, lemarad. Hacsak…
 
Nyolc perc múlva lesz dél, Nálatok viszont már teljesen üres a stand. Ilyen gyorsan megettetek mindent?
 
Nem, nem mi ettük meg (nevet). Hanem azok, akik ismernek minket, illetve a karcagi birkapörköltet mint hungarikumot. És azok, akik minden hónap második vasárnapján már nagyon várnak minket ide, az Agórához. Pillanatok alatt elfogy. Még úgy is, hogy vannak természetesen olyanok is, akiknek nem ízlik. Azt mondják, hogy ez túl nehéz étel, esetleg  faggyús. Ezt embere válogatja.
 
Karcagon minden magára valamit is adó férfiember tud birkapörköltet főzni. Ott nagyon jónak kell lenni, hiszen sokan tudnak jól főzni.
 
Valóban. A saját hazájában nagyon nehezen lesz próféta az ember. Minket ide Szolnokra Csányi Sándor- ha szabad így fogalmaznom „protezsált be”. Nagyon szeretünk ide járni, pedig alig több mint egy éve vagyunk itt. Nagyon kedvesek a vásárlók és azok a kézművesek is, akik ebben a vásárban árulják a saját maguk által készített termékeket. Még barterezni is szoktunk: pörköltöt cserélünk lekvárra vagy más kézműves termékre. Egy fillérnyi pénz nem forog, mégis mindenki jól jár.
 
Látványfőzést tartotok, vagy otthon megfőztük és itt csak melegítetek?
 
A tapasztalatunk az, hogy mire hét óra körül megérkezünk, nyolc- fél kilenckor már jönnek vásárlók, hogy vennének pörköltet. Természetesen nem tud mindenki annyit várni, amíg megfőzünk egy adagot- ez négy- öt órán át is eltarthat. Így még előző nap megfőzünk egy birkát otthon, azt megfelelő adagokban szétosztjuk dobozokba. De már jelentkezett igény pacal- és kakaspörköltre is, ezeket is készen hozzuk. Két birkát pedig itt főzünk meg. De hogy ne legyen túl hosszú a sor, ne kelljen sokat várni, kitaláltuk azt, hogy a vásárlók reggel leadják a rendelésüket, ezt mi felírjuk, a vásárló szétnéz a vásárban, majd visszajön és viszi haza a vasárnapi ebédet.
 
A szolnokiaknak el kell még magyarázni, hogy milyen is az igazi karcagi birkapörkölt?
 
A Karcagi Birkafőző Fesztivál szerencsére nagyon sok embert vonz Karcagra. Ők azért már kellő ismeretekkel rendelkeznek. A média is elég sokat foglalkozik a hungarikumokkal, így a karcagi birkapörkölttel is. Ilyen alkalmakkor, de itt a vásárban is mindig nagyon szívesen elmondom, hogy hogyan készítjük. Van a birkapörkölt, a birkapaprikás és a birkagulyás. Mi a hagyományos, hortobágyi módon készült birkapörköltet kínáljuk.
 
Nagyon jó látni, hogy az egész család részt vesz a vásárban.
 
Nálunk mindenki főnök, mert mindenkinek megvan a maga feladata. A kislányom, Mónika készíti elő a hagymát. Ezen a héten például öt birkát vágtunk, ekkora húsmennyiséghez tizenkét kiló hagyma kell. Itt jegyzem meg, hogy legutóbb Abonyban harmadik helyen végzett a főzőversenyen. Norbi fiam a perzselt részeket intézi, felügyeli, meg a pacalt. Zsolti fiam a fejért és a lábért felelős. Én a belsőségeket veszem kezelésbe, felségem, Mónika a húst csontozza le. Már előző nap előkészülünk, megérkezünk és már főzünk is.
 
Nem lehet könnyű…
 
Negyedik éve járunk vásárokra és főzünk. A koronavírus miatt egy- másfél év kiesett, az valóban nehéz volt. Aztán visszarázódni sem volt egyszerű. De az újraindulás kárpótolt bennünket. Nagyon remélem, hogy a vásárlóinkat is.