Agóra történetek

A hét kistermelője: Fodor Kálmán
A hét kistermelője: Fodor Kálmán
2021-09-24

„Előttem megnyílnak a vásárlók”

Gyógynövényeinket kézzel ültetjük, kézzel szedjük, gyomláljuk (mivel semmiféle vegyszert nem használunk). A feldolgozás során külön üzemben szárítjuk, levelezzük, daráljuk, csomagoljuk. Igyekeztünk úgy összeállítani teakeverékeinket, hogy általa egy egészséges, jóízű, szerethető terméket nyújthassunk a fogyasztóknak- ez a mottója Fodor Kálmánnak és Fodorné Kecze Brigittának. Az ilyesmire mondják azt, hogy „felhívás keringőre”. Mindenképpen ki kell próbálni!
 
Milyen elhatározásból, vagy milyen indíttatással vágtak bele a gyógynövény termesztésbe?

Ez egy érdekes, vagy talán nem is annyira érdekes történet. Most már nyolc éves múltra tekint vissza ez a fajta tevékenységünk. A kertészkedés mindig is közel állt hozzánk, ezzel foglalkoztunk, ilyen családban nőttünk föl. Természetes volt az, hogy hétvégente a kertbe jártunk a szüleimmel. Ebből adódóan mi is ebbe fogtunk bele. Kis zártkertjeink vannak, a munkahelyem is olyan volt, hogy nem akkor értem rá, amikor szerettem volna. Ezért meg kellett találni azt a növényt, azt a kultúrát, aminek a termesztése beleillett ebbe a „szűkös az idő, de még kis területek közti művelés lehetséges”- történetbe. Így fogtunk bele a gyógynövény- termesztésbe, amit azóta is kisebb- nagyobb sikerekkel művelünk.   
 
Bármiből készíthető gyógynövény- teakeverék?

Akár bármiből is! Nem véletlenül mondják azt, hogy „egészség Isten patikájából”- ez ugye Maria Treben könyvének is a címe. Gyakorlatilag bármiből készíthető gyógytea. Most több mint százféle gyógynövénnyel dolgozunk, természetesen nem mindet mi termeljük. Ennyi félére nem is lenne lehetőségünk. De a mai napig él az a vonal, hogy gyógynövénytermesztéssel és ezzel párhuzamosan gyógytea- készítéssel foglalkozunk.   
 
Azt gondolnám, hogy a gyógynövény- teakeverékeket azok keresik, akiknek valami bajuk, betegségük van.

Mikor idejönnek hozzám, akkor mindig az az első kérdésem, hogy milyen problémára keresnek enyhülést. Ha kismama vásárló érkezik, neki természetesen nem ajánlok olyasmit, ami  akár csak a legkisebb mértékben is ártalmas lehet neki. Valamennyire megnyílnak előttem az emberek attól függetlenül, hogy nem vagyok orvos. Muszáj beszélniük a problémájukról. Legyen az akár menstruációs panasz, cukorbetegség, vagy aranyér. Ezek egyáltalán nem kényes dolgok. Én is csak úgy tudok segíteni, hogyha tudom, milyen gondot kell enyhíteni.
 
Ha teljesen egészséges vagyok, akkor ne is keresem az Önök standját?

Az egyik termékcsaládunk éppen erre élesedett ki. Mert élvezeti teakeveréket is készítünk, csak gyógynövényekből. De ezeknél elsősorban az ízvilágra törekedtünk. Nem csak akkor teázzunk, ha valami bajunk van, vagy meg akarunk előzni bármilyen betegséget. Hanem akkor is, ha csak megszomjazunk. Ilyenkor ihatunk egy jóféle mentás keveréket, vagy egy csipkebogyósat. Vannak olyan keverékeink, amelyeknek egyáltalán nincs gyógyhatásuk, viszont nagyon finomak. Kisgyermekes szülőknek például nagyon fontos, hogy egy csipkebogyós keveréket tudjanak „belebeszélni” a gyerekbe. Sokkal inkább ezt igyák a gyerekek, mint a filteres, aromás gyümölcsteát például.
 
A Helyi Termékek Vására egyik alapköve, hogy itt személyes kapcsolat alakul ki eladó és vásárló között. Ezen a téren Önnek milyen tapasztalatai vannak?

Nagy előnye, hogy az évek alatt megismertem a vásárlóimat, Ők is engem. Már tudom, hogy ki milyen panasszal szokott érkezni. Meglátom messziről, már készítem is elő azt a keveréket, amire szüksége lehet. Például a Cukorfalat- teát, ami nagyon jó cukorszint- csökkentő. Karcsúság megőrzésére, vérnyomásproblémákra ajánlhatom. Visszatérő vásárlóim vannak. Szerencsére már kialakult egy bizalmi viszony köztem és a vevők közt. Ehhez persze az kell, hogy ide járok már több éve. De nagyon jól működik ez a termelői vásár. Bízom benne, hogy ez ennek a bizalomnak az az alapja, hogy kiváló termékeket vásárolnak nálunk. 

GI