Agóra történetek

A hét kistermelője: Gulyás Nóra
A hét kistermelője: Gulyás Nóra
2021-10-29

„Hobbinál már több, hivatás”

Egyedi készítésű kerámiák szomszédságában egy mosolygós hölggyel beszélgetek. Honnan az indíttatás?
 
Nekem csak megtetszett ez a technika. Kipróbáltam, már több mint tíz éve és annyira megtetszett, hogy beleragadtam. Most már saját magam is tudok alkotni, ez először nyilván csak segítséggel ment. Egy szolnoki keramikushoz jártam két évig. Azóta pedig magamtól is tudok dolgozni. Beleszerettem.
 
Szórakozásnak indult annak idején?
 
Abszolút. Hobbiként. Mára talán annál több lett: hivatás
 
Az „egyedi készítésű” azt is jelenti, hogy nincs két azonos tárgy?
 
Igen. Nem is nagyon szeretek egyformákat készíteni. Tudok, ha akarok, de nem nagyon akarok (nagy nevetés) Nyilván van készlet, vagy ha sorozatban kérnek a vásárlók valamit. De én azt szeretem, ami különböző. Ez persze az adott napi hangulatomtól is függ, meg persze azok kívül még sok minden mástól. Most már elég sok megrendelésem is van. A Helyi Termékek Vására nagyon sokban segít. Itt látják is a vásárlók a munkáimat, nem csak az internetes oldalamon. Itt meg lehet ezeket fogni, személyes kapcsolatba tudunk kerülni. Rendszeres, visszatérő vásárlóim vannak, úgyhogy nagyon szeretem ezt a vásárt!
 
A kézművesek közül többen nagyon féltve őrzik gyártási titkaikat. Ön elárulna néhányat?
 
Veszek egy tömb agyagot. Attól függően, hogy mit akarok csinálni. Nagyon szeretem a nyújtott technikát. A tálakat például nyújtással készítem. Ezeket díszítem. Akár kézzel kifestem, akár hengerekkel. Csipkével. De régi festőhengereket is szoktam használni. Igazából az agyagba mindent bele lehet nyomni. Növényektől kezdve bármit. Ennek van egy száradási ideje. Ha teljesen kiszáradt, akkor kell kétszer kiégetni. Az első kiégetést „zsengélésnek” hívjuk. Ilyenkor nyersen égetem ki, ez után kerül rá a máz. Ami megadja a termék milliónyi színét. Nagyon sokféle létezik.
 
És elkészül a dísz- vagy használati tárgy?
 

Ezek használati tárgyak. A vásárlók is használati tárgyként keresik. A rendszeres, visszatérő vásárló az igazi visszaigazolás. Szerintem a munkám elismerése is az, ha valaki újra és újra nálam vásárol.    

GI