Agóra történetek

A hét kistermelője: Klément Hajnalka
A hét kistermelője: Klément Hajnalka
2021-11-05

„Csinálok egy kis varázslatot”

Kényszer, divat, néha pedig tudatos döntés áll a vegán étkezés mögött?

Egyre nagyobb- mondhatnám-, hogy divat. De sajnos nagyon sok esetben egészségügyi okai vannak annak, ha valaki ezt választja. A vendégeim döntő többsége 20 és 50 év közötti hölgyek közül kerül ki. Mi semmilyen állati eredetű alapanyagot nem használunk. Azt azonban nem mondom, hogy ne lenne néhány olyan termékünk, amibe akár egy tojást ne tennénk. Például valamelyik süteményünkbe. De erre a vásárra is hoztunk olyan süteményeket, amelyek tojás hozzáadása nélkül is elkészíthetők. Szerintem itt a kínálatnak csak a képzelet szabhat határt. Ilyen a céklás- csokis brownie süteményünk. Elismerem, hogy ez elsőre szokatlan párosításnak tűnik, de nagyon- nagyon ütős. Olyan különlegességeket hozunk még, mint a tápiókapuding. Ezekhez is növényi tejet használok, cukrot nem adunk hozzá. Nálunk is több csoportra oszlanak a vendégek: mindegyik leteszi a voksát valami mellett, aztán vagy bejön neki, vagy nem. De a környezettudatosság, a fenntarthatóság is egyre inkább szempont az élelmiszer- vásárlás esetében is. Próbálom a természetes ízeket megőrizni: nem túlfűszerezni az ételeket, adalékanyagokat nem használni. Az édesburgonyát tudom példának felhozni, ez nem kíván semmiféle külön fűszerezést. Önmagában is annyira zamatos. Egy kis sült paprikával szoktuk megbolondítani, egy kis fokhagyma- mert a magyar embernek az kihagyhatatlan. Csodálatos kombinációk jönnek ki belőle. Ezt élvezem az egészben igazából. Van itt céklahumusz, cékla- csicseriborsó, tökmagos humusz. A tökmag pestót például itt szerzem be. Leülök, kitalálom, hogy mit mivel készítsünk el. Ne legyen hagyományos, legyen egy kicsit rendhagyó. Legyen kicsit más.


    

A szezonális zöldségek- gyümölcsök mennyire fontosak?

Igyekszem azokból elkészíteni, de ez nem mindig sikerülhet. A málnát például nagyon sokan szeretik, ezt például egész évben lehet mirelitként kapni. De most például a szilvának- körtének van szezonja, ezekkel készültem. Ezeket is frissen szerezzük be. Csinálok egy kis varázslatot és nagyon finom szószok születnek. Csak tudni kell párosítani. Nem mondom, hogy mindig sikerül, de igyekszem.

A vásárlók mennyire fogékonyak az Ön által készített újdonságokra?

Szerintem eleinte divatból jöttek hozzám. De COVID ide, COVID oda, én próbálok mindig kóstoltatni. Még ha nem is akarja megvenni, de kóstolja végig az egész repertoárt, hogy be tudja lőni az ízvilágot. De most már azt tudom mondani, hogy a vásárlók nyolcvan százaléka céltudatosan jön vissza és szedi le a polcról azt, ami korábban ízlett neki. Az én személyes kedvencem a céklás brownie, meg a szezonális zöldségek: a tökmagos humusz, de a tökmag pestót is nagyon szeretem.

A Helyi Termékek Vására Önnek mennyire tetszik?

Éppen délelőtt beszélgettünk erről, hogy olyan jó idejönni! Olyan kedvesek az emberek. Szeretettel fogadnak. Mire délután elindulok hazafelé, azt érzem, hogy teljesen fel vagyok töltve energiával. Jönnek vissza a vásárlók és mondják, hogy ez, vagy az a termékem ízlett nekik. Pozitív energia lengi körül ezt az egész vásárt. Én mindig nagyon szívesen jövök ide. A környékbeli árusokkal is nagyon jó a kapcsolat. Reggel megérkezem, még ki sem pakoltam, de már jönnek, hogy ki mit szeretne, mit tegyek félre nekik. Nagyon jó itt lenni.

GI