Agóra történetek

A hét kistermelője: Kovács István
A hét kistermelője: Kovács István
2021-11-19

„Itt nagyon sok emberrel találkozunk és a vevőkörünk is bővül”

A magyar háztartásokban jellemzően tyúktojást használnak. A fürjtojás miben különleges, vagy miben más?
 
Két fontos különbség van: a méretbeli és a beltartalmi értékek közti különbség. Egy tyúktojás az három- négy fürjtojásnak felel meg súlyra is. A beltartalmi értéke viszont sokkal magasabb. Ami már bizonyított: mivel a koleszterinszintje nagyon alacsony, így cukorbetegségben szenvedők is bátran fogyaszthatják. Sőt, ha valaki reggel, éhgyomorra megeszik három- négy nyers fürjtojást kúraszerűen, annak csökkenni fog a cukra.
 
Önöknek saját fürj- farmjuk van?
 
Hogyne. Egy szövetkezetbe tömörültünk. Minden héten leadjuk azt a tojásmennyiséget, amit a madaraink termelnek. A leadott tojásaink után a szerződött tésztagyártó- négy- öt ilyen gyártóval állunk kapcsolatban- elkészíti a tésztákat. Általában 17- 21 -féle tésztát gyártatunk. Ez már hat éve így működik. Itt, az Agóránál, de ezen kívül még más vásárokon is megtalálnak minket a vásárlók. Akik megszerették ezeket a termékeket. A fürj szaporaságának köszönhetően, meg a tojás beltartalmi értékei végett ez a tészta jóval kiadósabb, mint a tyúktojásból készült. Például: egy boltban vásárolt 25 dekás csigatésztát négy személy egy ebédre elfogyaszt. Ugyanez a mennyiség fürjtojásból nyolc embernek elég.

  
 
Az imént nagyon sokan álltak Önök előtt sorban. Ez a termékük elismerése is.
 
A hat év elegendő idő erre. Akik megismerték ezt a tésztaféleséget, azok ragaszkodnak hozzá. Meg ajánlják az ismeretségi körükben is, hogy mennyire finom, milyen kiadós. Ha mindezt összevetjük, akkor kiderül, hogy nem is olyan drága. Meg egészséges is. Mert ebben csak a liszt, a fürjtojás és a só van. Nincs manipulálva semmivel.
 
Önök is állandó résztvevői a Helyi Termékek Vásárának.
 
Igen, már a kezdetek óta itt vagyunk. Amikor még az Agrárkamara indította az első termelői piacot, mi már akkor itt voltunk. Nem maradhatunk el egyetlen vásárról sem. Mint hogy nem is történt és nem is történhet ilyen, hogy ne jöjjünk ide. Örülünk is neki, hogy itt az Agóránál is tudunk értékesíteni. Nagyon sok emberrel találkozunk, illetve a vevőkörünk is bővül.
 
 
Nem árt tudni...
 
„Mindössze tíz grammot nyom egy darab fürjtojás, ugyanakkor a kicsiny méretéhez képest feltűnően értékes beltartalommal rendelkezik. Proteinekben, A-, B1-, B2-, C-, D3-, E-vitaminokban és foszforban, káliumban, vasban, cinkben igen gazdag. A fürjtojás fogyasztásával nagy mennyiségű természetes vitaminok, ásványi anyagok és esszenciális aminosavak jutnak a szervezetbe és ezzel hozzájárulunk immunrendszerünk egyensúlyának helyreállításában. Koleszterin- tartalma alacsony, ezért szív- és érrendszeri betegségben szenvedők is bátran fogyaszthatják.” forrás: egeszsegter.hu


GI