Agóra történetek

A hét kistermelője: Molnár Hanna Zsófia
A hét kistermelője: Molnár Hanna Zsófia
2021-10-01

„Ezzel megeszik a gyerekek még a főzeléket is”

A hangzótoronnyal szemben, a Hild tér sarkán áll rendszerint Molnár Hanna Zsófia standja. A Helyi Termékek Vásárán egyáltalán nem ritka látvány a mosolygós kistermelő, de Hanna alighanem a legjobb négy közé kerülne, ha pontoznák a kedvességet és a mosolyt.

 

Nagyon mellélövök, ha azt mondom, hogy lakberendezési tárgyak közt beszélgetünk?

Nagyon. Igazából itt evőeszközök vannak, illetve konyhai dekorációs tárgyak. Mondjunk inkább használati tárgyakat.

Dísztárgyakat még véletlenül se!

De ne ám! Az itt látható tárgyakat anyukámmal együtt készítjük.

   

Elárulhatja, hogy hogyan?

Nem, ezek roppant szigorúan őrzött gyártási titkok. Annyit elmondhatok róluk, hogy mindegyik evőeszközünk kézzel készül. Semmilyen sablont nem használunk, úgyhogy nem létezik két egyforma kés, vagy villa. Legfeljebb csak hasonlóak lehetnek.

A vásárlók mennyire értékelik az Önök munkáját?

Azt mondhatom, hogy most már tíz éve, hogy elkezdtem ezzel foglalkozni. Szerencsére értékelik ezt a fajta tevékenységet a vásárlók. Nagyon vékony az a réteg, amelyik nem. Ők csak megnézik az evőeszközöket, aztán továbbállnak. De a nagy többség igenis értékeli és látja is mögötte a munkát. Én magam is nagyon élvezem ezt csinálni, elkészíteni ezeket a használati tárgyakat. Olyankor tényleg úgy érzem, hogy ez egy alkotó folyamat. De nem csak a saját elképzeléseimet valósítom meg, egyedi megrendelésekre is dolgozunk. Olyan egyedi, kreatív ötletek vannak, mint például valami eredeti születésnapi ajándék, vagy esküvői étkészlet, vagy egy babaváró szett. Illetve vannak különféle mintáim, amiket már évek óta rendszeresen készítek és készletről megvásárolható.

Néhány hónappal ezelőtt vásároltam Öntől egy étkészletet, egyik unokahúgom kisfiának. El vannak ragadtatva tőle.

   

Ennek nagyon örülök. Többször hallottam már olyat, hogy a gyerekek nem esznek rendesen. Vesznek a szülők nekik egy ilyen egyedi evőeszközt és utána jönnek vissza, hogy még kell. Kell az óvodába egy, kell a nagymamához egy, mert ezzel megeszik az ételt. Ez egy nagyon pozitív visszajelzés.

Kézművesként Önnek mennyire nyerte el a tetszését ez a vásár?

Nagyon szeretem. Egy éve már sehova máshova nem járok, csak ide. Nagyon tetszik ez a közeg.

GI