Agóra történetek

A középkori erdő világa: a csodák birodalma
A középkori erdő világa: a csodák birodalma
2020-06-09

Az erdő titokzatos, ahol homály váltakozik fényes tisztásokkal, csönd honol és madár zeng, a természet nagyszerűsége és szépsége varázslatossá teszi a teret. 

Ebben a környezetben váratlan és különleges események történhetnek. A sűrűségből szökkennek elő a történelmi legendák csodaszarvasai, hogy megmutassák a folyók gázlóit, hogy új hazába vezessék a vadászó ifjakat. A hagiográfiák szarvaikon gyertyákkal vagy kereszttel ékesített szarvasai megtérítik a pogány vadászokat (Szent Eusztáchius, Szent Hubertus stb.), megjelölik a felépítendő templomok, kolostorok helyeit (pl. a váci egyház vagy a lysa-gorai Szent Kereszt monostora). A rengeteg rejti a lovagi irodalom szerelmet szimbolizáló fehér szarvasát. Csodákkal, mágikus és misztikus dolgokkal teli erdőben kell Artur király lovagjainak, Chrétien de Troyes hőseinek megküzdeniük az útjukat álló gonosz erőkkel, itt találkoznak különös állatokkal, bukkannak titokzatos kastélyokra, ahol szenvedő leányok várnak megmentésükre, vagy éppen gyönyörű szüzek fogadják és ápolják szerelemmel a kalandokat kiállt lovagokat.

A 13. századi Alexander (Nagy Sándor) regény egyik epizódjában a hős hosszú, veszélyekkel teli, kimerítő út után érkezik katonáival egy kerek erdőbe, ahol árnyat adó fák, illatos virágok, tiszta vizű patakok, s a fák alatt páratlan szépségű tündérlányok fogadják őket. A szerelemnek és az ifjúságnak ezt az örömkertjét azonban el kell hagyniuk a hősöknek. Útjukra nem mehetnek velük a viráglányok, mert ha elhagynák a fák árnyékait, megölnék őket  a nap sugarai. Az epizód az öröm mulandóságát szimbolizálja, de egyúttal a természeti vegetáció újjászületését is.

A 14. század második felében írta meg Jean d'Arras a Lusignan grófok históriáját. A család legendás eredetét egy régi kelta történetből merítette. A gróf fia az erdőben egy forrás mellett találkozik Melusine-nel, a szép fiatal lánnyá változott kígyóasszonnyal, aki megígéri az ifjúnak, hogy ha feleségül veszi, hatalmassá és gazdaggá teszi őt. Tündéri varázslattal a vadon helyén falvak, művelt szántók, városok születnek. A történet a középkori gazdasági fejlődést szimbolizálja, egyútal azonban azt is, hogy ennek a fejlődésnek nélkülözhetetlen alapja és lényeges része volt az erdő.
 
Szerző: Sz. Jónás Ilona
Forrás:                                           

http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/vadon_es_civilizacio_a_kozepkori_erdo_vilaga/