Agóra történetek

A naptár már szeptembert mutat, az idő még inkább augusztusi
A naptár már szeptembert mutat, az idő még inkább augusztusi
2021-09-12

A Szentatya budapesti látogatását, a XXIII. Szolnoki Gulyásfesztivált és a Helyi Termékek Vásárát hozta szeptember második hétvégéje.

Talán a hónap utolsó nyáriasan meleg vasárnap délelőttje volt a tizenkettedikei. Bár a naptár már szeptembert mutat, az idő még inkább augusztusi. Mint ahogy a Helyi Termékek Vására „felhozatala” is. Némiképp kevesebb árus, talán kevesebb vásárló. Mintha erőt gyűjtene a természet, ezzel együtt a vásár valamennyi kézművese és maguk a vásárlók is. Nem hömpölyög a tömeg az Agóra előtt, de jól van ez így, legalább mindent alaposabban szemügyre lehet venni.

 Mosolygó ismerősök a standok mindkét oldaláról, jóleső érzés ennyi vidám embert látni. Karcag illatát viszi a néha- néha lustán megmozduló levegő, a birkapörkölt üsttel szemben egyedik készítésű konyhai eszközöket nézegetek. Valóban, nincs köztük két egyforma. Van viszont fiatal, kreatív készítője, Molnár Hanna Zsófia, aki csillogó szemekkel mesél arról, hogy milyen megélni azt az alkotó folyamatot, ami során kialakul egy- egy kiskanál, vagy villa, netán egy fadoboz. Kézzel hímzett falvédők között gondos anyukák már a hűvösebb, hideg napokra készülnek, gyermekeiknek ugyancsak kézzel készített sapkákat keresnek. Találnak is, hiszen a minőség mellett a választékra sem lehet egy szavuk sem. Ha esetleg még sincs kiscicás/kacsás/kutyás/manós sapka, akkor leadják a rendelést Darók Józsefnének és legkésőbb az októberi vásáron már át is vehető a fejfedő.
 A közelgő ősz csalhatatlan jele, hogy Fodor Kálmán standjánál egyre többen állnak meg. A fiatalember gyógytea- keverékeket készít: meghűlésre, torokfájásra, őszi kellemetlenségekre mindenki talál itt természetes és egyben hatásos megoldást.
  
 A töpörtyűt és a kecskesajtot most is hamar beszerezzük, Varga Györgynél camembert-t kóstolok, többre viszont nem visz rá a lélek, a Gulyásfesztiválon telítődtem az ízekkel.

 Erőt gyűjt a természet, erőt gyűjtenek az árusok is. Alighanem az októberi Dunsztra...

GI