Agóra történetek

A pecsenyeillat mellé bekéredzkedett a forralt bor!
A pecsenyeillat mellé bekéredzkedett a forralt bor!
2021-11-15

Egész héten morcosat játszott az időjárás, viszont vasárnap szebbik ruháját öltötte föl. Tudván, hogy a Helyi Termékek Vásárára illik neki is jól viselkednie. Az évből még negyvenhét nap van hátra, de számoljunk úgy, hogy a maival együtt még két HTV.

És ebédre mit főzöl?- nem én kaptam szerencsére a kérdést. Érkeztemkor két hölgy beszélte meg a vasárnapi menüt. Táskáik tartama igencsak engedelmeskedett a gravitációnak, a tele táskák arra engedtek következtetni, hogy alaposan bevásároltak. Ők már távozóban voltak, pedig még tíz óra is alig múlt. Viszont helyettük is jöttek, jöttek az új és a visszatérő „helyitermékezők”.

 Simogatóan szép őszi délelőtt volt, viszont a tél közelségét már az is jelezte, hogy a pecsenyeillat mellé bekéredzkedett a forralt bor testet- lelket melengető aromája is. Az időjárás ma is sokakat csábított az Agóra elé, illetve be az épületbe. Ahol már karácsonyi ajándékötletek érdekében is érdemes volt szétnézni. Elidőztem kézzel készített ékszerek között, alighanem ilyesmi kerül majd a fa alá.

 Viszont adjunk az egészségnek is. Bármennyire is kellemes az idő, a ködös, párás, hideg november bizony a megfázások, az influenza időszaka (a COVID-ot most próbáljuk ajtón kívül hagyni!). Éppen ezért betáraztam mézből és fokhagymából is. Eldugult orr, fájós torok, reszelős hang esetén ebből készítünk mixet: a fokhagymát lereszeljük, beáztatjuk a mézbe. Nem mondom, hogy a nektárt idézi az ízvilága, de hogy hatásos, ahhoz kétség sem férhet. És a méz nem csak vajas kenyérre, fokhagymás mixhez jó. Kicsivel később olvashatnak majd erről Bencsik Nikolett avatja be Önöket abba, hogy a propolisz, a méhpempő és a méhviasz- gyertya ugyanúgy a méhészet értéket adó mellékterméke, mint a méhszappan.

 Ha 30 tojásos tésztáról hallunk, joggal gondolhatjuk azt, hogy keresztelő, eljegyzés készül. De tegyük hozzá, hogy fürjtojásról beszélünk. Bár érvényben lévő matematikai képlet nem létezik erre, de úgy számolhatunk, hogy 1 fürjtojás= 1 tyúktojás osztva három és féllel. Beltartalmi értéket tekintve viszont a fürjtojás olyan, mint a piros hetes a kártyában- mindenvivő. Erről is részletesebben olvashatnak kicsit később.
 Füstölt hús, kolbász megint csak kerül a hátizsákba. Tizenegy óra felé járunk, de több kézműves már pakol: elfogyott az áru. Hogy magam nem számítottam ennyi vendégre, az egy dolog. De ahogy észrevettem, maguk a kistermelők sem.

 Jó vásárt csináltunk.   

GI