Agóra történetek

A város szívében
A város szívében
2020-03-26

Vajon számon tartja valaki, hány rendezvényhez tartozó színes kavalkád szórakoztatta az évtizedek során a szolnokiakat és a Szolnok belvárosában megforduló vidékieket az Aba-Novák Agóra Művelődési Központ, illetve elődei jóvoltából?
 

Az igazán nagy programok, fesztiválok ugyanis általában nem maradnak az intézmény falain belül, a legtöbb esetben kinn a Hild téren is csalogatják az érdeklődőket. Sőt, nem egy közülük a szabadban „él” igazán. Szabadtéri koncertek, vásárok, kóstolók, bemutatók sora színesítette a hétvégéket és sokszor a hétköznapokat is.

Emlékezzünk csak a tér kockakövein „bukdácsoló” kisvasútra, a kirakodóvásárok árusainak sorára vagy éppen a régi idők játékait felidéző bemutatókra. Hány kisgyerek ismerkedett meg nagyszülei kedves játékaival vagy éppen a régi vidéki élet hétköznapi tevékenységeivel! Hány fiatal és régebb óta fiatal szórakozott a téren felállított szabadtéri színpad fellépőinek zenéjén! Hány fellépőnek tapsolhattak családtagok, ismerősök és ismeretlenek a jól sikerült produkciók után, legyen az néptánc, balett, mazsorett felvonulás, könnyű-  avagy komolyzenei előadás után! És hányan kóstoltak különleges finomságokat annak idején az Ételkorzónak, majd az utóbbi években a Séf Randevúnak köszönhetően! A finom ételek és a színvonalas programok természetesen sok látogatót vonzottak minden időben. Elvégre a kellemes kikapcsolódás, jó hangulat mindig garantált ilyenkor.Mint ahogy garantált a jó hangulat az Utazás kiállításokon is. Elvégre ki ne szeretne álmodozni, tervezgetni a nyaralást és ehhez ötleteket gyűjteni? S mivel ennek a turisztikai kiállításnak fontos eleme a megyebeli szolgáltatók bemutatkozása, bizony az interaktív bemutatókból és kóstolókból sincs hiány ilyenkor. Finomságok garmadáját lehet ízlelgetni, ami csakúgy, mint a korábban említett gasztronómiai rendezvényeken. Ám az ízkavalkádnak itt még nincs vége, hiszen a Helyi Termék vásárok, városi disznótorok éppúgy különleges élményt ígérnek, mint a hagyományossá vált Csokoládéfesztivál.

A látvány a többi nagyszabású rendezvénynek is mindenkor fontos eleme. Ezét aztán fotókiállításokhoz kapcsolódó monumentális méretű kültéri fotóposzterekkel éppúgy találkozhattunk már a Hild téren, mint az éppen aktuális fesztiválra csalogató vásári kikiáltókkal vagy éppen gólyalábasokkal. Az már más kérdés, hogy a gólyalábak között szaladgáló ovisok miatt hányszor botlottak meg a magasban imbolygó mutatványosok…

Talán sokak számára ismert, hogy a hetvenes években eredetileg egy nagyívű városközpont rekonstrukcióra készültek a döntéshozók. A város szívében gyakorlatilag minden régi épületet a földdel tettek egyenlővé, helyükön pedig középületeket kezdetek építeni. A létesítményeket nagyvonalú, európai viszonylatban is úttörőnek számító megoldásban, két szintre osztott gyalogos és járműforgalommal szervezett rendszerbe készültek foglalni a tervezők annak érdekében, hogy az épületek – köztük a művelődési központ -  igazán szerves részévé váljanak  a városnak.

Bár a nagyszabású elképzeléseknek csak töredéke valósult meg, a város művelődési központja - ma már az Aba-Novák Agóra - most ott áll a város központjában, s nem egyszerűen csak az egyik szolnoki intézmény. Folyamatosan építi, formálja a megyeszékhely lakói és környékbeliek kulturális életét, alakítja szemléletünket, kiszolgálja igényeinket, ezer szállal behálózza mindennapjainkat akár úgy is, hogy be sem kell tennünk a lábunkat az ajtaján. Nélküle Szolnok nem lenne ugyanaz a város, s üres lenne a város közepe, a Hild tér.