Agóra történetek

Akikért a zene szól
Akikért a zene szól
2020-06-10

Ha minden a megszokott kerékvágásban haladna, László Béla már javában szervezkedne. Meglenne nem csak a pontos időpont, de a fellépők névsora, talán már színpadra lépésük sorrendje is. Tudnánk, mikor, kinek, mi lesz a dolga azon a bizonyos júliusi hétvégén, s természetesen már a jó időt is megrendelte volna mindehhez.

Hiszen az „égieknél” neki igen jó összeköttetései vannak, a sajnálatosan korán előrement barátok biztosan szívesen intéznének egy-két csillagfényes, derűs estet, melyen értük szól a zene.

Sajnos azonban az épp csak enyhülő koronavírus-járvány miatt most semmi sem halad a megszokott kerékvágásban. Így a jubileumi, tizedik „Akikért a zene szól” koncert bizony idén elmarad vagy legalábbis bizonytalan időre tolódik. Pedig az annak idején elsőnek és egyetlennek induló program mára a szolnoki nyár egyik állandó elemévé vált, melyet évről évre várnak a zenekedvelők.

László Béla 2010-től indította az „Akikért a zene szól” című koncertet, amely az elhunyt zenésztársak emléke előtt tiszteleg azóta is, minden évben. A koncert története még 2007-re nyúlik vissza, amikor azt tervezte, Szolnok zenei életéről, múltjáról ír könyvet. Csakhogy 2009-ben elhunyt egy barátja és zenésztársa, Steiner Gábor, akinek temetésekor vetődött fel
egy emlékkoncert ötlete. Már akkor legalább tizenhárom elhunyt zenésztársat számoltak össze, aki előtt tisztelegve zajlott az az első, 2010-es koncert. Csakhogy azóta még rengeteg kitűnő szolnoki zenész távozott közülünk az évek során… Az elmúlt tíz év alatt hatvan fölé emelkedett számuk. És sajnos nem csak idősebbek, de fiatalok is vannak közöttük.

Bár az első emlékkoncert idején még nem terveztek többet, olyan nagy volt érdeklődés és igény a zenészek, illetve az zeneszerető közönség részéről, hogy a szervezők azóta is minden évben megrendezik. Az emlékkoncert már évek óta az Aba-Novák Agora Kulturális Központ és László Béla közös szervezésében a Tisza-parti Nyár nyitó rendezvénye.

S hogy a közös emlékezésen túl mi a rendezvény szerepe? Egyfajta összekötő kapocs lehet a különböző korosztályokhoz tartozó, és a különböző stílust játszó szolnoki és Szolnok környéki, illetve a Szolnokról elszármazott zenészek között. Ezeken az alkalmakon nemcsak az ország más pontjairól, de külföldről is hazatérnek a zenészek, hogy együtt emlékezzenek a zenész-elődökre, azokra, akik annak idején szórakoztatták a város, a megye, vagy akár az egész ország közönségét.