Agóra történetek

Csak egészségesen!
Csak egészségesen!
2019-10-03

Jászkun Fotóklub, Pszicho Kuckó, Éremgyűjtők Egyesülete, Zolnok Bandérium, Csillagked(d)velők klubja, Szolnoki Népdalkör, Családkutatók klubja, Együtt-egymásért Ifjúsági Klub és még hosszan sorolhatnánk azokat a csoportokat, amelyek otthonra leltek, heti-havi rendszerességgel találkoznak, programokat szerveznek mostanság az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban.

Kevesen tudják azonban, hogy már a „hőskorban”, közvetlenül az átadást követően benépesítették a művelődési központot a különböző klubok. Bizony, negyven esztendővel ezelőtt éppoly szívesen gyűltek össze a hasonló érdeklődési körű szolnokiak, mint manapság. Fiatal értelmiségiek klubja, különböző hobbit űzők összejövetelei, népdalkör, s még számos egyéb csoport népesítette be délutánonként, vagy épp hétvégente a kisebb-nagyobb klubhelyiségeket. Csak nőklubból hét különböző működött a házban – illetve a művelődési központhoz tartozó többi művelődési otthonban -, s mindegyik élete igazán pezsgő volt. Tagjaik rendszeres programokat, találkozókat, előadásokat, bemutatókat, kiállításokat szerveztek, kirándulni jártak. Az intézmény pedig nem csak a helyet biztosított a számukra, de a lehetőségekhez mérten segítette is az elképzelések megvalósulását.

Ma már természetesnek tűnik, hogy az egészséges életmódra rendkívül odafigyelünk. Szívesen hallgatunk ilyen témájú előadásokat, osztunk meg egymással különböző praktikákat, recepteket, ismerkedünk a természetgyógyászattal, alternatív gyógymódokkal, lelki egészségünket is ápoljuk. Jó harminc évvel ezelőtt azonban ez még korántsem volt annyira elterjedt, így úttörőnek számított az az életmód klub, amely ugyancsak a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központban működött. A szolnokiak pedig nagyon szerették, sokan jártak az ehhez kötődő rendezvényekre.Életvezetési tanácsokat kaptak, újdonságokkal, lehetőségekkel ismerkedtek, szembesültek vele, hogy nincsenek egyedül problémáikkal. Egyszer még egy akupunktúrás orvos előadására is sor került, ami azért számított óriási dolognak, mert Magyarországon akkoriban még tiltott volt ez a távol-keleti gyógymód, afféle kuruzslásnak számított.  A művelődési központ szervezői azonban hallottak egy késő esti rádiós beszélgetést, amelyben a szóban forgó orvos szólalt meg, s gondoltak egy merészet, meghívták előadást tartani. Hogy milyen jól tették, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy zsúfolásig megtelt a nagyterem. A sok-sok érdeklődő mind saját bajára várt gyógyírt a csodálatos tűszúrásoktól. Ott a helyszínen természetesen kezelésekre nem adtak módot, de utóbb azért kiderült, hogy néhányan eljutottak a különleges orvos budapesti rendelőjébe, ahol enyhültek panaszaik.

Ugyancsak hétköznapinak számítanak manapság már a gyógyulófélben lévő szenvedélybetegek számára indított különböző csoportok. Ám a nyolcvanas évek elején, az épülőben lévő szocializmus kellős közepén ugyan ki hallott anonim alkoholisták klubjáról? A Megyei Művelődési és Ifjúsági Központban viszont ilyen is működött, Reneszánsz Klub néven. Tagjai – ahogy csak mostanában – a közösség erejébe kapaszkodva akartak megszabadulni káros szenvedélyüktől. Ahogy a ház akkori igazgatónője, Czakó Jánosné visszaemlékszik, szerencsére inkább több, mint kevesebb sikerrel. Az intézmény pedig őket is segítette, közvetve hozzájárulva ahhoz, hogy életük visszazökkenjen a rendes kerékvágásba.

A mostani pezsgő klubélet tehát sok évtizedes múltra tekint vissza a szolnoki művelődési központban. A jelenleg működő csoportok pedig igazán méltó utódai az elődöknek.