Agóra történetek

Derűs órákra várva
Derűs órákra várva
2020-05-04

Az idősebb korosztály tagjai kényszerű bezártságban élnek ezekben a hetekben. Igaz, mindannyian otthon töltjük most napjaink jelentős részét, ők azonban – leginkább veszélyeztetettként – még kevesebbet mozdulhatnak ki a négy fal közül. Pedig a szolnoki nyugdíjasok között igazán sokan vannak, akik aktívan, társaságban élnék életüket, ha végre visszazökkenne életünk a hétköznapi kerékvágásba.
 

Ha a megszokott rend szerint zajlik az élet, a megyeszékhelyen számos nyugdíjas klub működik, programjaik közül pedig igen soknak ad otthont az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ. A Szolnok Városi Nyugdíjasklubnak eleve a művelődési központ biztosít helyet a klubfoglalkozások megtartásához. Elvégre attól, hogy valaki nyugdíjba ment, még egyáltalán nem áll meg az élet!

A nyugdíjaslét nem azt jelenti, hogy az otthonülésen kívül nem csinálhatunk semmit. Sőt ilyenkor van a legtöbb időnk arra, hogy végre olyanokkal foglalkozzunk, ami igazán kikapcsol minket. A nyugdíjas évek beköszöntével sokan azon kapják magukat, hogy valami hiányzik az életükből. Ez a valami pedig gyakran bizony a változatosság, valamint a tevékeny mindennapok. A szabadidő minőségi eltöltése nagyban elősegíti a fizikai, szellemi, pszichikai erőnlét megőrzését, s nem utolsó sorban a tevékenyen, társaságban töltött idő az elmagányosodástól is megment.

Az intézmény arra törekszik, hogy sokféle módon, sokféle emberhez jusson el. Ezért még összehívták a városban működő nyugdíjasklubok vezetőit azzal a szándékkal, hogy - nem sértve önállóságukat - segítséget kérjenek tőlük a nyugdíjasok (nem csak a klubtagok) rendezvényekbe való bevonásához. Azon a klubvezetői találkozón megállapodtak abban, hogy ezt a fórumot rendszeressé teszik, s a klubvezetők ötletei, javaslatai alapján elhatározták: minden hónapban „Derűs órák” címmel összejöveteleket szerveznek a nyugdíjasok – fontos, hogy nem kizárólag a klubtagok! - számára. A programot úgy alakították, hogy időben megelőzte a nyugdíjasklubok vezetőinek értekezlete, ahol alkalom adódhat egymás munkájának megismerésére, ötletek, javaslatok felvetésére, közérdekű előadások meghallgatására.A több mint két évtizeddel ezelőtti híradásokból kiderül, hogy a legelső ilyen délutánon Melódiakoktél címmel Paposi Sándor szórakoztatta a megjelenteket. A jászkiséri Csete Balázs hagyományőrző szakkör tagjai a gyermekjáték készítés és a népi mesterségek alapvető fogásait mutatták be. A MÁV Kórház dolgozói pedig vér- nyomásméréssel, vércukor- szintméréssel, dietetikus, belgyógyászati és gyógytornászi tanácsokkal látták el a nyugdíjasokat.

Az elmúlt időben számos szép emlékű jelmezes farsangi délután, a húsvéti rendezvény, a közbiztonságról szóló előadás, ismeretterjesztő program a nyári szabadtéri zenés piknik, filmvetítés, zenés előadás, ismert emberekkel való találkozás nyújtott önfeledt szórakozást a jelenlévőknek. A nyugdíjasok egyöntetű véleménye, hogy sok-sok kellemes órát jelentettek számukra a „Derűs órák”.

És persze sokan remélik közülük, hogy hamarosan újra együtt tölthetnek néhány vidám délutánt, elfeledve az utóbbi hetek minden aggodalmát, kényszerű bezártságát.

Szilvási Zsuzsa

Fotó: http://www.generacionk.hu