Agóra történetek

Egy koreográfiával kezdődött…
Egy koreográfiával kezdődött…
2019-09-19

A néptánc hagyományai igen messzire nyúlnak vissza Szolnokon. A Tisza Táncegyüttes nevét szinte mindenki hallotta már, hiszen hazánk legrégebbi ilyen jellegű amatőr csoportja, immár hat évtizedes múlttal.

Az elmúlt negyven évben pedig a művelődési központhoz is ezer szállal kötődött, kötődik az együttes. Hosszú időn keresztül a próbák és fellépések jelentős része itt zajlott, s ma is az intézmény ad otthont például olyan rangos eseményeknek, mint az Országos Néptánc Fesztivál – melyet 2019-ben már 25. alkalommal rendeztek meg –, az Itt-Honi Népzenei és Néptánc-találkozó vagy épp a Várhelyi Lajos „Kuka” emlékére szervezett gyermek néptáncverseny.

Apropó Várhelyi Lajos. Ő volt több éven át az együttes művészeti vezetője, s nevéhez fűződik a város első gyermek néptánc együttesének megalapítása. Ez a csoport a Corvinka Táncegyüttes, amely a Tisza Táncegyüttes legfontosabb utánpótlás nevelő műhelye. Neki köszönhető, hogy a felnőtt tánccsoporthoz időről-időre érkeztek olyan tehetséges fiatalok, akik nem hogy az alapokkal tisztában voltak, de csaknem kész táncosoknak mondhattuk őket.

Pedig mint annyi minden más, ez is szinte egy véletlennel indult. A Mátyás Király Általános Iskolában ugyanis a hetvenes években egy iskolai műsorra készültek. A tanító néninek eszébe jutott, hogy „ugyan Várhelyi apuka, nem tanítana be az osztálynak valami aranyos néptáncos koreográfiát?” Várhelyi apuka kötélnek állt, a gyerekek pedig olyan ügyesek voltak, a bemutató olyan jól sikerült, hogy jött az újabb ötlet: mi lenne, ha ez a csoport együtt maradna, s egyfajta gyermek néptánc-együttesként funkcionálna? Így kezdődött el a Corvinka Táncegyüttes története, amely önállóan is szép sikereket aratott az évtizedek során, tagjai közül pedig folyamatosan kerültek, kerülnek fel az ifjú tehetségek a felnőttek közé.

Természetesen a Corvinka próbáit, fellépéseit is a művelődési központ segítette, hosszú időn keresztül a házon keresztül készültek a fellépő ruhák, az intézmény gyakorta hozzájárult az utazáshoz, megszervezte a gyerekek kíséretét, felügyeletét. Ugyanígy a felnőttek esetében is. Előfordult, hogy az olaszországi turnéra utazó Tisza Táncegyüttest a művelődési központ nemrégiben elhunyt egykori igazgató-helyettese, Horváth Attila kísérte egyfajta idegenvezetőként.

S ha már a corvinkás gyerekeknek akkora sikerük lett, más szolnoki általános iskolák is kedvet kaptak hozzá, hogy néptánccsoportot alakítsanak. Előbb a Tallinn, majd a Szandaszőlősi Általános Iskola igazgatója is jelentkezett a művelődési házban, ugyan segítsék már az indulást. Szerencsére nem sokkal korábban került Szolnokra egy fiatal pár, Kovács József és felesége, nekik volt néptánc oktatói végzettségük. Ők indították hát útjára ebben a két iskolában a néptáncot, s lettek alapítói újabb két csoportnak, melyek az elmúlt évtizedekben szintén szép sikereket értek el. Az újonnan felépülő Hild téri művelődési központ pedig nem csak a rendszeres próbáknak biztosított helyszínt, de számos fellépési lehetőséget is kínált kicsik és nagyok számára egyaránt az évek során.

Különböző rendezvényeken, gálákon tapsolhatott a szolnoki közönség ezeknek a csoportoknak, azok pedig számos fesztiválon, verseny öregbítették a város jó hírét csodálatos táncaikkal. S bár a Tisza Táncegyüttes azóta saját székházába költözött, ez a kapcsolat máig fennmaradt. A már említett fesztiválokon és egyéb rendezvényeken gyakran bemutatkoznak újabb és újabb fantasztikus koreográfiáikkal felnőtt és utánpótlás korú táncosok egyaránt.