Agóra történetek

Erdei pinty
Erdei pinty
2020-04-08

Ma egy hím erdei pintyet (Fringilla coelebs) figyelhetsz meg. Európa és Magyarország egyik leggyakoribb madara, amely a Közép-Tisza vidékén is nagy számban él. Az ártéri erdőktől a városi parkokig mindenhol megtalálható, ahol megfelelő méretű fákat, életteret talál magának. Hímje nagyon dekoratív, éneke erőteljes.
 

A történet már több, mint húsz éve egy szép tavaszi napon kezdődött, amikor – „Szent folyómon”, a Tiszán – horgásztam és körülöttem madárdaltól volt hangos az ártéri erdő.  Az erdei pinty (Fringilla coelebs) hangja, éneke volt az első, amely ráébresztett, hogy nem igazán ismerem a környezetem élővilágát. Ezek után tudatosan keresni kezdtem, ki lehet a hang tulajdonosa, így lett az ő éneke az első madárdal, amelyet megjegyeztem és a szívembe zártam.

Éneke nagyon jellegzetes, egyenletes, fáradhatatlanul ismételgetett, élénk, hangos, szinte kereplő „zitt-zitt-zitt-zitt-sett-sett-sett-csatt-csiterídia” strófa. A háromszor-négyszer gyors egymásutánban megismételt, éles hangot mélyebbek követik, majd egy eleven tiráda következik. Néha egy, szinte oda nem illő, a nagy fakopáncséhoz hasonló „kikk” hanggal fejeződik be az ének. 
Ha további érdekességeket is szeretnél megtudni a pintyről és más madarakról, böngéssz a Magyar Madártani Egyesület honlapján. 


http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-fricoe

Forrás: Madárhatározó: Lars Svensson – Killian Mullarney – Dan Zatterström