Agóra történetek

Fókuszban a gyermekbáb
Fókuszban a gyermekbáb
2019-04-03

Március 23-án, a szolnoki Aba-Novák Agóra Kulturális Központ - még a Bábszínházi Világnap fénykévéjében - találkozót szervezett azon amatőrök részére, akik a bábjátékot napi munkájukban, a gyermekek nevelésében alkalmazzák.
 

Nagy örömmel olvastuk a szakmai találkozónkról Szentirmai László, a Magyar Bábjátékos Egyesület elnöke bátorító és megtisztelő sorait:

"Az intézmény nagyon fontos célt tűzve maga elé, igyekszik újjá szőni azt a kapcsolati hálót, amelynek minden szála a közösségépítés, a művészeti nevelés egy-egy kis műhelyéhez vezet, ahol a legfiatalabb, a felnövekvő generációk tehetségének felfedezése, csírázó képességeinek gondozása, csiszolása folyik. Senki se higgye, hogy a spanyolviasz feltalálásán serénykednek!

Éppen hogy a valamikori, a korábbi szakköri élethez, a Játsszunk Bábszínházat évtizedes műsorfolyamának fellépőit adó mozgalomhoz hasonló tevékenység újbóli alapozásához kezdtek.
A Jászkunsági Gyermekbábos Találkozó az elmúlt évben az Aba-Novák Agóra közművelődési szakemberei által beindított folyamat újabb állomása.

A nap folyamán az érdeklődők bemutatókat láthattak, amelyeket ebéd után a Magyar Bábjátékos Egyesület szakértői (Láposi Terka, Szentirmai László) elemztek, értékeltek. A szakmai konzultációvá nemesedett beszélgetés alatt fogalmazódott meg: nagy szükség van e sokarcú műfaj módszereinek átszármaztatására.

A búcsúzáskor megfogadtuk: ennyi tehetséget, szorgalmat támogatni kell és szerencsénkre a megye szívében tevékeny  Kulturális Központ erre nagyonis nyitott. A "Báb és Jövőműhelyek" projektjük országos példaértékű kezdeményezés!"

Szentirmai László, Magyar Bábjátékos Egyesület elnöke