Agóra történetek

Forralt boros bögrék is jelzik, hogy ez már tél.
Forralt boros bögrék is jelzik, hogy ez már tél.
2022-01-09

Betört a hideg, leesett a hó, talán ennek is betudható, hogy visszafogott vásárral indult az év. Jóval kevesebb az árus és a vásárló is, mint akár csak decemberben is volt.

Két marokra fogott teás poharak, forralt boros bögrék is jelzik, hogy ez már tél. Toporogva várják vásárlóikat a kistermelők, hideg sörhöz valahogy senkinek sincs kedve. Pedig „szép” hideg van: nem fúj a szél, viszonylag tiszta az égbolt, csak hát a mínusz nyolc fok mégiscsak mínusz nyolc. Szellős a tér, hiszen több árus helye is kimaradt, de vásárlóbőség sincs. Csak szállingóznak a vendégek. A zöldség- és gyümölcstermelők ilyenkor január- februárban mennének nyaralni, nekik most feladatuk nincs, így hiába is keresnénk őket, illetve termékeiket. De a visszafogott „felhozatal” ellenére is bőven van olyan kézműves termék, aminek most, vagy most is van szezonja. Ilyen például a homoktövis. Ez az önmagában meglehetősen barátságtalan növény olyan, mint a magyar kártyában a piros hetes: gyakorlatilag mindenvivő. Kiváló immunerősítő hatása van, ami az influenza idején (plusz a második éve velünk élő koronavírus- járvány), a megfázások heteiben igen komoly tényező. De Angyal Csabáéktól azt is megtudom- Ő és Neje kilencedik éve foglalkozik homoktövis termeléssel, illetve feldolgozással Fegyverneken-, hogy a vitaminbomba elsősorban a megelőzés során fejti ki hatását. Azaz érdemes már év közben, akár nyáron is folyamatosan fogyasztani a homoktövisből készült termékeket. Ezzel a megfázást egészen biztosan megelőzzük. Ahogy fogalmaznak: a forgalmukon is látszik, hogy az embereknek továbbra is nagyon fontos az egészségük.
 Csodálatos lekvárok mosolyognak vissza egy abádszalóki asszony standjáról, sőt, még sütőtök- variációk is vannak bőséggel. Egy nagykörűi kistermelő a saját maga által termesztett gyümölcsökből készít gyümölcsleveket: ezek is kiváló vitamin- és nyomelem források ezekben a hetekben. Nem mellékesen nagyon finomak annak ellenére, vagy inkább éppen azért, mert sem ízfokozó, sem semmi más nincs például a körtelében, mint a körte préselt leve. Hideg napokon méz mindig van otthon, így beszerzünk abból is egy csuporral. Mivel a karácsonyi meglepetés fülbevalónak a vártnál is nagyobb sikere volt, így ezekből az ékszerekből is kell utánpótlás. A hidegben hamar végezni akar a vásárló, így a nagy, világot megváltó beszélgetések a tavaszi vásárokra tolódnak. Próbára teszek még egy Varga György-féle sajtcsodát és már indulok is, hiszen a hideg már beszivárgott a kabát alá. Nagy tömegen nem kell átvágnom magam, dél körül már a kistermelők is pakolnak, így kezdődött a Helyi Termékek Vására 2022-es esztendeje. Lesz ez még nagyobb is.
  

GI