Agóra történetek

Fülemüle
Fülemüle
2020-05-22

Szerencsés, aki következő szereplőnkkel összefut, de ha május, akkor a fülemülét (Luscinia megarhynchos) nem lehet kihagyni. Kedveli a sűrű növényzetet, ártéri erdők, csatornák, vízfolyások mentén, de egy-egy „természetközeli” parkban, kertben, temetőben is meghallhatjuk csodálatos énekét, amelyet ilyenkor májusban még éjszaka is hallat.

Éneke sok-sok költőt, zeneszerzőt ihletett meg, talán nem véletlenül. Egyszerű tollruháját – mellyel nagyszerűen rejtőzködik – csodálatos énekével kárpótolja, érdemes érte egy kicsit útra kelni és a legközelebbi fülemülés „lelőhelyen” hallgatózni.

Éneke hangos, dallamos, igen változatos, viszonylag rövid (2-4 másodperces) strófákkal, közben gyakran ugyanolyan rövid szünetekkel. Csattogásába trillákat és tiszta füttyöket is sző. Énekének fontos ismertetőjele, hogy legtöbbször emelkedő füttysorral kezdődik: „tyú tyú tyú tyü tyü tyi tyi”.
Rovarokból és pókokból álló táplálékát legtöbbször a talaj közelében szerzi, ősszel a fekete bodzából is „csipeget”. Legkésőbb az ősz elején búcsút int hazánknak és elindul afrikai telelőhelye felé, ahonnan a következő tavaszon áhítozva várjuk vissza, hogy hallhassuk a semmivel össze nem téveszthető, lendületes dalát, mely a tavasz igazi megérkezését is hirdeti.

Nyisd ki az ablakod és hallgasd Te is!

 
További érdekességek:
http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis
 
Forrás: Madárhatározó: Lars Svensson – Killian Mullarney – Dan Zatterström