Agóra történetek

Hanzély Pál főhadnagyra emlékezünk - január 8.
Hanzély Pál főhadnagyra emlékezünk - január 8.
2021-01-08

1927. január 8-án is sokan korcsolyáztak Szolnokon, a Horthy Miklós (ma József Attila) úti honvédségi laktanya mögötti területen, a Bakoshalom (ma Vasvári Pál) utca előtti hatalmas, vízzel telt kubikgödrök jegén.

A korcsolyázók között volt a 19 éves Oreskó Sári és Herbst Jenő is. 16 óra tájban azonban beszakadt a jég. A két fiatal a vízbe esett, segítségért kiáltottak. Kozák Gyula MÁV tisztviselő a segítségükre sietett, de alatta is betört a jég. Hanzély Pál és Lemberkovits Antal főhadnagy is a helyszínen korcsolyázott, de a segélykiáltásokra azonnal odasiettek. A fuldoklókat látva Hanzély főhadnagy tüstént beugrott a vízbe, Oreskó Sárit a karja alatt megfogva, iparkodott feltolni a jégre, de a jég darabokra szakadozott. Úgy látszott, hogy Kozák Gyula sem tud menekülni, ám egy végső erőfeszítéssel azonban mégis kiúszott. A szerencsétlenség hírére percek alatt nagy tömeg verődött össze, de mindenki tehetetlen volt.. A válságos helyzetben lévő Herbstnek deszkát dobtak be, s ő görcsösen kapaszkodott abba. Hanzély Pál több mint félórája küzdött már, míg sikerült Oreskó Sárit a jégre feltolnia, s az odadobott kötél végét ő maga is meg tudta fogni. Úgy látszott, hogy megmenekül, de a következő pillanatban hirtelen elmerült, és többé nem látták. A közeli kaszárnyából futólépésben, létrákkal és kötelekkel jöttek a katonák, majd a mentők, tűzoltók és rendőrök is megérkeztek. Amint Hanzély főhadnagy elmerült, Dankó Antal honvéd őrvezető hirtelen kötelet kötött a derekára, és az életmentő főhadnagy után a vízbe vetette magát, de görcsöt kapott, és már úgy volt, hogy ő is vízbe fullad. A következő pillanatban azonban magához tért, megfogta Oreskó Sárit, s a parton álló rendőrök és katonák teljesen kihúzták őket. Herbst Jenő ekkor még mindig a vízben volt. Ekkor ért oda Mészáros Ferenc szertárnok, aki az előző évben egy fiút, két évvel azelőtt pedig egy leányt mentett ki ezekből a gödrökből. Kötélre kötött létrával csúszott a fuldokló felé. A jég alatta is beszakadt, és hónaljig érő vízben állva tolta tovább a létrát, míg Herbstnek sikerült azt megfognia. Mészáros azután úgy húzta kifelé Herbstet, hogy a jeget állandóan zúzta maga előtt. A katonák hamarosan csónakot hoztak a Tiszáról, s fáklyafény mellett keresték a vízben maradt Hanzély Pál főhadnagyot. Fél 7 tájban találták meg a holttestét. A lábain összeakadt a két korcsolya, ezért nem tudott megmenekülni a lánnyal. Az orvosok szerint szívgörcs okozta a halálát.

Január 12-én, a budapesti Farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomra Hanzély Pál főhadnagyot, akinek tiszteletére óriási tömeg gyűlt össze. A rohamsisakos, díszruhába öltözött zászlóaljon kívül több száz gyászoló katona állt a ravatal mellett. A honvédség tisztikara és legénysége 1929-ben az életmentést megörökítő sírszobrot állítottat, melyet Ditrói Siklódy Lőrinc faragott kőbe. Ravatalán a legmagasabb életmentő kitüntetést kapta meg, a „signum laudist.”
Már 1927 januárjában Hanzély Pálról nevezték el Szolnokon a laktanya mögötti utcát. Ezt azonban még 1972-ben átkeresztelték Sándor Pál, a helyi születésű marxista filozófus nevére. (Néhány éve azonban ismét utcanévadó Hanzély Pál a város távolabbi részén.)

1932-ben a mai Százados út és József Attila sugárút kereszteződésénél emléktáblát avattak fel tiszteletére, melyet 2013 óta minden évben megkoszorúz Szolnok városa. A hálás utókor természetesen nem feledkezhet meg a többi életmentőről, Kozák Gyuláról, Dankó Antalról és Mészáros Ferenc hőstettéről sem.
 

Felhasznált források:


http://www.kosakaroly.hu/irasok/hanzely-pal/hanzely-pal.html
http://www.kosakaroly.hu/panteon.html
https://szolnok-nagyvaros.blogspot.com/2015/01/hanzely-emlektabla.html
http://szolarchiv.hu/id-419-januar.html
https://honvedelem.hu/hirek/hazai-hirek/a-hos-fohadnagyra-emlekeztek-szolnokon.html