Agóra történetek

Helyi termékek az online (piac)térben
Helyi termékek az online (piac)térben
2020-06-12

Furcsán üres mostanság Szolnok központja. A jó idő érkeztével korábban rendre megszaporodtak a kültéri rendezvények is, illetve volt egy, amely hóban, esőben, napsütésben egyaránt ezreket vonzott a Hild tér környékére hónapról hónapra. A Helyi Termékek Vására igazán közkedvelt rendezvénnyé nőtte ki magát az elmúlt években, ám az elmúlt időszakban ezt is nélkülöznünk kellett.

Lassan öt esztendeje indult a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Jász-Nagykun-Szolnok megyei szervezete a Tourinform iroda társszervezésében ez a vásár, melyet azóta is minden hónap második vasárnapján rendeznek meg. Egyre nagyobb az érdeklődés iránta, ez is bizonyítja, hogy a garantáltan jó minőségű kézműves élelmiszerre és gasztronómiai különlegességekre igen nagy igény mutatkozik a szolnokiak körében.

Az évek során tovább színesedett a rendezvény, hiszen tél végén a városi disznóvágáson kóstolhatunk mindenféle malacságot , míg a Aba-Novák Agóra Kulturális Központ másik hagyományos és kedvelt őszi rendezvénye, a Dunszt! fesztivál az őszi befőzési időszaknak ad kiemelt szerepet az őstermelők bevonásával. A fesztiválnak minden évben más főszereplője van, volt már a cékla vagy épp a burgonya is. A Dunszt! fesztivált a hagyományosan havonta megrendezett Helyi Termékek Vásárával kötik össze, így a hagyományos helyi termékek mellett igazi őszi csemegék közül is válogathatnak a vásárlók: birsalmasajtokat, diós, almás, szilvás termékeket, szörpöket és sajtokat kóstolhatunk, illetve vásárolhatunk.

Időről időre egyéb közcélú elemei is vannak ezeknek a rendezvényeknek. Többek között szerveztek már adománygyűjtést is, melynek bevételét a Szolnok segít programnak juttatták el.
Bár a Dunszt! fesztivált a jelenlegi álláspont szerint már ismét meg lehet majd tartani, a járvány miatt már hónapok óta nincs lehetőség a Helyi Termékeek Vására szokott keretek közötti lebonyolítására. Ezért online segítik a kapcsolattartást az árusok és a vásárlók között. Lassan két hónapja működik a a Helyi Termékek Vására Szolnok Házhozszállítás Facebook csoport, amelyhez a vásárokon rendszeresen megjelenő termelők és kézművesek csatlakoztak, hogy továbbra is tudják kínálni portékáikat. A csoport főként azért alakult, hogy a Helyi Termékek Vásárának árusai és vásárlói megtalálják itt egymást, és lehetőséget biztosítsanak a termékek házhozszállítására. A kiszállítást a termelők és a kézművesek vállalják.
 
A csoportot kezelő Aba-Novák Agóra Kulturális Központ szabályzatban fogalmazta meg az irányelveket, amelyeket minden árusítónak ajánlott betartania. Többek közt kizárólag becsomagolt árut lehet árusítani és tilos aránytalan áremelést végrehajtani a termékek árán.
Mindannyian tudjuk azonban hogy ez csak pótlék a jelenlegi helyzetben. Egy vásár akkor igazán vásár, ha érezzük az illatokat és ízeket, kezünkbe foghatjuk a portékát, jóízűt beszélgethetünk, alkudozhatunk az eladóval.
Június 14-én pedig ismét találkozhatunk a Hild téren.