Agóra történetek

​Mi a TE TÖRTÉNETED?
​Mi a TE TÖRTÉNETED?
2021-03-23

Szeretnéd megismerni a felmenőid?
Tudni szeretnéd, honnan származol?

  

A családtörténeti kutatás egy izgalmas hobbi, amit bárki elkezdhet otthonról is.

Ebben segít az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ által kiadott módszertani füzetsorozat, amelynek első, még 2012-ben jelent meg kötetét tettük a csomagba. Az ott szereplő jó tanácsok ma is segítséget nyújthatnak a kezdő kutatóknak. Egyedül a Családkutatásban felhasználható internetes oldalak melléklet szorult jelentős átalakításra, bővítésre.

Csatlakozz a 10. jubileumi évében járó CSALÁDKUTATÓ KLUBUNKHOZ, ahol segítséget is kapsz.

Ne várj tovább, itt a remek alkalom, hogy felkutasd a te történeted! Tedd meg az első lépést most!
 

Az alábbi családtörténeti kutatást segítő kiadványainkból választhatsz:

"Első lépés csomag" tartalma: Kis füzetben nagy segítség - a családkutatáshoz I., linkgyűjtemény, kitölthető családfa

Kis füzetben nagy segítség - a családkutatáshoz II.
Kis füzetben nagy segítség - a családkutatáshoz III.

Kis füzetben nagy segítség - a családkutatáshoz IV. - digitális kiadás -  A két kiadó szervezet tagjai számára ingyenesen hozzáférhető. 

Minden tagságon kívüli érdeklődő, aki most kapott kedvet a családtörténeti kutatáshoz, 1500 Ft-ért ( plusz postaköltség) vásárolhatja meg az egyes köteteket. 
 
Mivel a kiadványok  száma limitált, ezért a megrendeléseket a készlet erejéig tudjuk teljesíteni!  Küldd el megrendelésed névvel, számlázási és postázási címmel, telefonszámmal ellátva a csaladkutatas@ankk.hu  címre.
 
Ismerd meg, hogy mi a Te történeted!
 

 

A lentiekben kollégáink, klubtagjaink videóit/írásait tekinthetik meg arról, hogy mikor és hogyan találkoztak a családkutatással, mit adott számukra gyökereik feltérképezése és mik azok a motivációk, amik mentén folyamatosan bővítik a családrendszerükről szerezhető információik sokaságát.

Pintér Zsuzsanna – az ANKK Családkutató Klubjának szakmai referenseMolnár Lajos Milán – az ANKK Családkutatók Klubjának alapítója, az ANKK ügyvezető igazgatójaAri Ilona – az ANKK Családkutató Klubjának klubvezetője
Kónya Zsuzsanna – az ANKK Családkutató Klubjának tiszteletbeli tagja

 
Az ANKK Családkutató Klubjának márciusi online összejövetelén Ari Ilona klubvezető és Kónya Zsuzsanna tiszteletbeli klubtag „Miért népszerű a családkutatás?” címmel tartott előadást. A benne szereplő gondolatok, ajánlások kedvet hozhatnak azoknak, akik ösztönzést éreznek, hogy belevágjanak e mások által kedvelt elfoglaltságba. Reméljük, a családtörténet-kutatással már megfertőzöttek is találnak megszívlelendő dolgokat. Akik pedig már „profi” módon elmerültek az őseik kutatásában bizonyára egyetértenek a családkutatás személyes indíttatásait, szépségeit ecsetelő vallomásokkal, amelyekkel az előadók színesítették a mondanivalójukat.
 

 

 
Vécsey Zoltán
 
A család a nemzet életfájának egy gyökere, az elődök tisztelete, emlékük megbecsülése az  alapja a hazafiságnak.
A családkutatásomat gimnáziumi éveim, szüleim ösztönzése és a tőlük kapott dokumentumok, az aradi vértanú gróf Vécsey Károly tisztelete indították el.
 2002 végén elhatároztam, hogy megpróbálom összegyűjteni a családunkról fellelhető ismereteket, ezzel is pótolva azt, hogy Drága Szüleimet már nem kérdezhetem meg, és rendszerezni azokat könyv formájában. Ehhez sok könyvet olvastam el, levéltári adatokat tanulmányoztam át (anyakönyvek, dokumentumok, levelek stb.). Így született meg 2011-ben a „Vécsey család történet, ahogy azt ma én tudom” című könyv.
Hogy miért ajánlom kezdőknek családjuk kutatását ? Annak ismerete biztos talajt ad, amire támaszkodni, onnan tovább lépni lehet. Olyan ismeretek birtokába juthatnak, amit könyvekből nem, vagy csak igen nehezen szerezhető be. Ősei tevékenységének ismeretével teljesebbé válik saját élete, munkáját is, jobban tudja segíteni családját, kisebb és
tágabb környezetét, hazáját.

 
 

Kálló Sándorné 

 
Szolnok megye legkisebb településén, Hunyadfalván születtem. Anyai rokonaim ott is éltek, mindenkit ismertem. Családkutatásra csak jóval később, 2006 táján gondoltam. Hihetetlen talán mások számára, de az első lépéseim a temetőkbe vezettek. Akkor a szüleim már nem éltek, így a nagyszüleimmel kezdtem a munkámat. Természetesen adatokat kellett gyűjteni időpontokról és helyekről. Mindent füzetbe  jegyzeteltem, majd utána következett a levéltári kutatás. Az ismert adatokból indultam az ismeretlen felé. Az 1700-as évek közepéig sikerült az őseimet megismerni. Szolnok megyei adatokat kellett keresnem , itt éltek az apai nagyapám ősei is. Apai nagyanyám szlovák származású, de ő szerencsémre velünk együtt élt.
A kutatás rendkívül idő igényes, de az internet ma már nagy segítség.
Nagyon nagy örömömre szolgált, hogy megismerhettem a régmúlt időket, nemcsak adatokat, hanem eseményeket és élményeket is gyűjtöttem
A Családkutató klubba az elsők között jelentkeztem, rendkívül sok hasznos tudással lettem gazdagabb a tíz év alatt, és nagyon szoros barátságok alakultak ki közöttünk.
Összegyűjtöttem sok-sok fényképet és egyéb tárgyi emléket, ezeket családtörténeti könyvben le is írtam, és szeretettel adom tovább a gyermekeimnek.
A kezdőknek azért ajánlom, mert ma már nagyon sok segítséget kaphatnak az induláshoz, és a klub kiadványai is lépésről lépésre leírnak mindent.


"Minden család története más kihívást jelent a kutatóknak"
Olvasd el az Új Néplap 2021.04.13-i cikkét a témában a 
szoljon.hu hirpoltálon
!


 
 
                    
Sikeres kutatást kíván az Aba-Novák Agóra csapata!