Agóra történetek

Nem csak a húszéveseké a világ…
Nem csak a húszéveseké a világ…
2019-10-14

Az évtizedek során számos neves művész érkezett Szolnokra a művelődési központ által szervezett programoknak köszönhetően. Lehetetlen lenne sorolni a listát, kik léptek fel a városban, de az biztos, hogy minden korosztály megtalálhatta, megtalálhatja közöttük a szívének leginkább kedves előadót, műfajtól függetlenül.

A néhány éve elhunyt népszerű énekes, Aradszky László többször is vendégeskedett itt, s persze minden alkalommal nagy sikert aratott a közönség körében dalaival.
Közvetlensége, humora mindenki számára jól ismert, aki látta őt színpadon, vagy televízióban, tudja, nem csak énekével, de jópofa történeteivel is elvarázsolta hallgatóságát. Szerencsésnek mondhatom magam, egyszer ugyanis hétköznapi körülmények között is sikerült ezt megtapasztalnom.


Valamikor a kétezres évek elején történt, hogy egy hétvégi délutánon a belvárosban sétálva egy autó fékezett mellettem, melyből sármos úr hajolt ki, útbaigazítást kérve. Óriási meglepetésemre Aradszky László volt. Szabadkozott, mondván, járt ő már többször Szolnokon a sok-sok év alatt, de bocsássunk meg neki érte, annyi városban annyi fellépése van, hogy képtelen megjegyezni, melyik településen pontosan hová kell mennie. Persze gyorsan elmagyaráztam neki az útirányt az akkor még Művelődési és Ifjúsági Központ nevet viselő ház felé, de mivel még jócskán volt ideje az előadás előtt, kedve támadt anekdotázni egy kicsit.

Csak hogy jobban értsem, micsoda káosz alakulhat ki a fellépések között, elmesélte egy régi szilveszter történetét. Ahogy mondta, akkoriban még az ORI (Országos Rendezvényszervező Iroda) határozta meg, mikor hová kell menniük a művészeknek, ők pedig kaptak egy címlistát időbeosztással és nekiindultak.

Amint a listából kiderült, az abban az időben rendkívül felkapott énekesnek számító Aradszkynak azon a szilveszter estén hat különböző helyszínen kellett elénekelnie, hogy Isten véled édes Piroskám. Mindenhol kitörő örömmel, emelkedett hangulatban fogadták, s persze nehezen akarták tovább engedni, érthető hát, hogy ahogy közeledtek az éjfélhez, a harmadik-negyedik helyszín tájékán már azt se nagyon tudta, merre jár. Mindenestre a következő szórakozóhelyen is meglepődve, de nagy örömmel üdvözölték, vele együtt énekelték, hogy Nem csak a húszéveseké a világ, s még tovább marasztalták volna, ha nem szabadkozik, hogy éjfélig neki bizony még más helyeken is kötelezettségei vannak.

Minden a megszokott mederben folyt tehát egészen addig, amíg a szervezőkhöz nem fordult, hogy ideje elszámolniuk a gázsival indulás előtt. Akkor derült ki, hogy ide bizony őt nem is delegálta az ORI. A meglepetés valódi volt, senki sem számított rá, hogy a híres énekes felbukkan, de ha már ott állt a pódiumon, természetesen nem akarták félbeszakítani. Hosszas vitára, magyarázkodásra nem maradt idő, hiszen mint kiderült, az éjféli óraütés előtt így még a terven felül is plusz egy fellépés várt az előadóra. Gyorsan tovább állt tehát, s a szokásos derűvel teljesítette további kötelezettségeit. Ám ha már így esett, gondoskodott róla, hogy igazán jól záruljon a történet. Éjfél után visszament hát oda, ahol eredetileg nem is kellett volna lennie, s hajnalig együtt mulatott a társasággal, igazán jó hangulatban.

Ezzel zárulhatna is a történet, hiszen minden jó, ha jó a vége, ám ahogy Aradszky László mesélte, volt egy nagyon fontos hozadéka ennek az esetnek. Egy életre megjegyezte: mielőtt kilép a közönség elé, egy utolsó egyeztetés erejéig mindenképpen váltania kell néhány szót a szervezőkkel.

Fotó:MTI fotó - Vigovszky Ferenc

Aradszky László (1935-2017) tándalénekes (MTI Fotó: Vigovszky Ferenc)

A Cultura Magazin cikke csak engedéllyel másolható.
Aradszky László (1935-2017) tándalénekes (MTI Fotó: Vigovszky Ferenc)

A Cultura Magazin cikke csak engedéllyel másolható.