Agóra történetek

Segítünk otthon maradni!
Segítünk otthon maradni!
2020-04-27

Olyan időszakot élünk, amely példa nélküli mindannyiunk számára. A kényszerű elszigeteltség, önként vállalt bezártság ideje ez, amikor hiába a nyiladozó természet, hiába az egyre hosszabb esték, hiába szoktunk ilyenkor egyre több programot szervezni, épp csak leülni beszélgetni egy kávé mellett, vagy klubokba járni, kulturális eseményekre látogatni, most nem lehet.
 

S kultúra híján, hirtelenjében nagyon üres lett az életünk. Betartva a koronavírus idejének mottóját - Maradj Otthon – bizony korlátozottak lettek a lehetőségeink. Ha már végigolvastuk a könyvespolcon sorakozó régi kedvenceket, meghallgattuk legjobb zenéinket és végignyomkodtuk a tévé távirányítójának gombjait, az internet marad a legjobb barátunk.

Példa nélküli ez az időszak az Aba-Novák Kulturális Központ létében is, hiszen korábban még sosem fordult elő olyan helyzet, hogy kényszerűségből hosszabb időre lakat kerüljön a ház ajtajára. Az élet azonban nem állt meg. Csakhogy most az intézmény munkatársai is otthonról, a négy fal fogságában építik tovább az Aba-Novák Agóra közösségét.

S ahogy már megszokhattuk, rendkívül széles a paletta, így érdeklődésre, korra való tekintet nélkül mindenki megtalálhatja azt, ami számára a legérdekesebb. Online élő videók, ingyen nézhető galériák, filmek, könyvek linkjei és új online kvízeik, játékok, otthoni tanulást, értelmes és tartalmas együttlétet segítő anyagok egyaránt szerepelnek a kínálatban. Ezeknek köszönhetően hasznosan és kellemesen telhet a kényszerűségből otthon töltött idő.

A kisebbeknek Kis Kata mesél esténként, de Török Laurának köszönhetően már verses meséket is hallgathatnak. Laurát a 2019-es Megavers vetélkedő döntőseként ismerhettük meg. Kincsesbányán él és a Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium tanulója, aki szombat esténként egy-egy verses mesével várja a gyerekeket. Ugyancsak szombati program az Ablakmadarász. Ehhez semmi mást nem kell tennünk, csak jó szélesre tárni ablakunkat, s az Agóra közösségi oldalán figyelni az Ablakmadarász bejegyzéseit, nézni a videóikat, hallgatni a madáréneket. Ennek köszönhetően a közelünkben élő madarakat ismerhetjük meg, megfigyelhetjük lakóhelyünk, kertünk madárkáit.

S ha már az ablakoknál tartunk, itt egy igazán kreatív, fantáziát megmozgató program. A város középiskolás diákjainak szól a felhívás: Készíts képet arról, amit az ablakodból látsz! Az Aba-Novák Agóra ugyanis fotópályázatot is hirdetett az Instagramon. A feladat: mutasd be, hogyan hat ránk a koronavírus terjedésének megelőzésére meghirdetett Maradj otthon! „házi karantén”.Mindezek mellett rendszeresen jelentkezik az Agóra kvíz, melynek segítségével karbantarthatjuk szürke agytekervényeinket, totyogós videó segítségével játékos mozgásfejlesztés zajlik 1-3 éves kor közötti kisgyermekeknek, időről időre koncertvideók, virtuális múzeumi túrák, színházi előadások színesítik a lehetőségek palettáját. Sőt, még az oly népszerű Helyi termékek vásáráról sem kell lemondaniuk a szolnokiaknak, hiszen immár a házhozszállítással juthatunk hozzá a kedvelt finomságokhoz.

Legyenek azonban bármily színesek a lehetőségek, egyvalami azért tagadhatatlanul hiányzik ezekben a hetekben: a közösségi élmény. Nyilvánvaló, hogy a magány, a bezártság, esetleg az elveszített munka rendkívüli lelki megterhelést jelent. Szükségünk lehet egy támogató beszélgetésre, egy objektív nézőpontra, amely fogódzót nyújt, segít felismerni, hogyan fordíthatunk élethelyzetünkön. Az Aba-Novák Agóra munkatársai erre is gondoltak. Segítő Beszélgetésre lehet bejelentkezni az 56/514-569-es számon. Keddenként és csütörtökönként 8.00-12.00 között Pintér Zsuzsanna mentálhigiénés prevenciós és gyászfeldolgozás módszer specialista figyelemmel és megértéssel hallgatja meg azokat, akik bejelentkeznek.

A vírus miatti bezártság tehát még szorosabbra fűzi az Agóra közösségét. S mindannyian reménykedünk benne, hogy a járvány elmúltával mielőbb személyes találkozók, közös programok válthatják a mostani, virtuális kulturális életet.
 
Szilvási Zsuzsa