Agóra történetek

Teltház orosz módra
Teltház orosz módra
2019-08-21

A fiatalabb generáció tagjai számára nem biztos, hogy ismerősen cseng az Alla Pugacsova név, az idősebbek azonban jól tudják, hogy a művésznő fénykorában legalább akkora sztárnak számított a maga nemében, mint manapság mondjuk Beyoncé vagy Rihanna.
 

Pugacsova a Szovjetunió, majd Oroszország egyik legnépszerűbb előadóművésze volt a 80-as, 90-es években. Hazájában több közel ötven album, számos filmzene és rangos állami kitüntetések gazdagították életművét, de nemzetközi szinten is sikeresnek számított. Még Eurovíziós Dalfesztiválon is képviselte országát. Azt mondják róla, Putyin után mindmáig ő a második legnépszerűbb ember Oroszországban. Napjainkban talán leginkább világsztárként emlegetnék az újságcikkek.S ez a sok milliós rajongótáborral rendelkező celeb bizony Szolnokon is fellépett a nyolcvanas évek közepén. A szocialista tábor hithű tagjaként ugyanis Magyarország is tagja lehetett azon szerencsés országok körének, amelyben Alla Pugacsova akkoriban turnézott. Így azután egyszer csak telefon érkezett a művelődési központba a mindenható ORI-tól (akkoriban az Országos Rendezvényszervező Iroda felelt minden szórakoztató programért), hogy kezdhetik árusítani a jegyeket Pugacsova itteni koncertjére. A szolnoki szervezők ugyan első pillanatban kicsit megrettentek, s vakarták a fülük tövét, mondván, ugyan ki fog Szolnokon ilyen előadásra jegyet venni, ám gyorsan megnyugtatták egymást, hogy az orosz hölgy tényleg jó énekesnő, ráadásul igen dekoratív, így biztosan nem lesz gond. Tovább enyhítette aggodalmukat, hogy hamarosan megérkeztek az előadást hirdető plakátok is, melyekről a babaarcú sztár mosolygott. Ezekkel biztosan gyerekjáték lesz megtölteni a nézőteret! – biztatták egymást.

Ám ami valójában történt, arra legmerészebb álmaikban sem gondoltak volna. Kihagyták ugyanis a számításaikból az akkoriban még bombabiztosan itt szolgáló, hazánkban ideiglenesen – ám akkor már évtizedek óta töretlenül – állomásozó szovjet alakulatokat, illetve a velük érkező családtagokat. Ma már ez is valószínűtlennek tűnik, ám azokban az években még megszokott látványnak számítottak Szolnok utcáin az egyenruhás szovjet katonák. Feleségeik, gyermekeik pedig szintén otthonra leltek a Tisza partján. Sőt, a legtöbben nagyon is szerettek itt lakni, hiszen sokkal jobb életük volt nálunk, mint a Szovjetunióban.

A hazai kultúrára azonban ők is éheztek, így pillanatok alatt szétkapkodták a jegyeket Alla Pugacsova koncertjére. A probléma akkor keletkezett, amikor a Szolnokon állomásozó katonák mellett a ceglédi szovjet laktanya katonái is feleszméltek, s ők is bejelentették igényüket további jegyekre. A szervezők persze nemigen mertek nemet mondani a szovjet hatalom itteni helytartóinak. Némi hezitálás után nekik is adtak belépőket, s végül olyan zsúfolásig telt nézőtér előtt adott koncertet az orosz díva, amilyet sem korábban, sem azt követően nem láttak a művelődési központ falai. Az már más kérdés, hogy szolnokiak csak elvétve ültek a sorokban, s hogy a tűzoltóság képviselőinek bizony alaposan be kellett csukniuk mindkét szemüket, amikor tűzbiztonságilag engedélyt adtak rá, hogy ilyen körülmények között megrendezzék a koncertet.

Szerencsére az előadás különösebb gond nélkül lezajlott, sőt óriási sikerrel zárult, talán még nagyobbal, mint azt ezt követő debreceni fellépés. A művésznő saját bevallása szerint kitűnően érezte magát Szolnokon, nagyon élvezte az itteni szereplést. Ám távozás előtt azért még megjegyezte, hogy legközelebb igazán szívesen énekelne magyar nézőknek is…

Kép forrása: hogyan-kell.com