Alkot-lak

Tojásdíszítés
2021-03-26

A hímes tojás a húsvéti ünnepkör szimbóluma, a berzselés vagy levélrátét, pedig az egyik legegyszerűbb és legmutatósabb díszítési mód. A természetes színek eléréséhez gyűjtsetek festőnövényeket, például hagymahéj, dióhéj, csalán, cékla, vörös-káposzta…

Bővebben

Horgolt húsvéti nyuszi
2021-03-26

Egy gyorsan elkészíthető aranyos húsvéti ajándékot tudsz velünk elkészíteni!

Bővebben

Cibereleves
2021-03-17

A Jászságban nagyböjt idején legelterjedtebb étel a cibere leves volt. Ez egy savanyított étel, mely természetesen húsmentesen készült. A cibere valamilyen gabonakorpa erjesztett leve, ezt használták a leves alapjául.

Bővebben

Kukorica málé
2021-03-17

A böjti menük között gyakran szerepeltek kukoricalisztből készült ételek. A kukorica először Erdélyben jelent meg az 1600-as években, majd az 1700 körül Magyarországon is. A múlt század elejéig a szegényebb családok táplálkozásában jelentős szerepet töltöttek be a kukoricából készült ételek. Napjainkban a reformtáplálkozás hatására ismét egyre többen fogyasztanak kukoricát különféle elkészítési formában.

Bővebben

Horgolt kokárda készítése
2021-03-09

Tisztelegj hőseink emlékére saját kezeddel horgolt kokárdáddal!
A nemzeti trikolor megszületése az 1789-es franciaországi forradalomhoz köthető. A párizsi események megihlették Szendrey Júliát is, amikor 1848. március 15-én megvarrta és Petőfi Sándor mellére tűzte a ma ismert kokárdák első példányát.

Bővebben

Alkot-lak