Csillagkedvelők klubja

Főpróbát tartottunk
2020-07-01

Alig vártuk, hogy a karantén helyzet és a rossz időjárás múltával ismét elővehessük azt a fantasztikus távcsövet, amellyel kitűnően megfigyelhetjük a Holdat, a Jupitert, a Szaturnuszt és az egyéb égi jelenségeket.

Bővebben

Kis napi csillagászat 8. rész - A Merkúr
2020-06-09

Nézzük akkor a Naphoz legközelebbi bolygót, a Merkúrt! A leggyorsabban mozgó bolygó a Naprendszerben, égi helyzetét szemmel láthatóan szinte napról-napra változtatja. Nem könnyű megpillantása, mert látszólagos maximális távolsága az égen a Naptól 28,3 fok. Ezért általában elveszik az alkonyi, vagy a hajnali szürkületben.

Bővebben

Kis napi csillagászat 7. rész - A nap
2020-06-05

A Nap. Hol eltűnik a felhők mögött, hol előbújik. Megérdemli, hogy vessünk rá néhány pillantást. Persze csak a képekre, szabad szemmel nehogy belenézzünk a Napba! Vakságot okozhat!

Bővebben

Kis napi csillagászat 6. rész
2020-05-17

Nézzük akkor,  hol is vagyunk az Univerzumban, hol van a helyünk a Világmindenségben. Fontos információk találhatók a képeken. Uutazzunk az Univerzum peremére!

Bővebben

Kis napi csillagászat 5. rész
2020-05-16

Nézzük képek segítségével, mekkora is szűkebb otthonunk, a Naprendszer? Szűkebb, bár ez attól függ, honnan nézzük. Mert, ha a Földről, azon belül is lakóhelyünkről, akkor tágabb. De ha a teljes Univerzumot tekintjük lakóhelyünknek, akkor szűkebb otthonunk. Ez nézőpont kérdése.
És mekkorák egymáshoz képest a Nap és a bolygók? A képekre nézve láthatjuk a különbségeket. Megdöbbentő.... A későbbi blog bejegyzésekben, az egyes bolygóknál pontos adatokat lehet olvasni.

Bővebben

Csillagkedvelők klubja
Ha akár csak egy kérdésed is van az égboltról, a csillagokról, a bolygókról, tedd fel itt, ebben a körben, és a válasz szélesre tárja az Univerzum kapuját!