Életre kelt középkor

A középkori erdő világa: a csodák birodalma
2020-06-09

Az erdő titokzatos, ahol homály váltakozik fényes tisztásokkal, csönd honol és madár zeng, a természet nagyszerűsége és szépsége varázslatossá teszi a teret. 

Bővebben

A középkori erdő világa: a menedék és a veszély forrása
2020-05-27

Az erdő, amely nem az ember munkájából született, a szabadságot szimbolizálta. Az erdőben a természet törvényei uralkodtak, itt kerestek menedéket a társadalmi szokásokkal, szabályokkal összeütközésbe került emberek, háborúk, inváziók idején itt remélt biztonságot a lakosság.

Bővebben

A középkori erdő világa: táplálék és nyersanyagforrás
2020-05-22

Különösen ínségesebb években az erdő fontos táplálékrezervátum volt. Különböző gyümölcsök, bogyók, kisebb állatok és ehető madarak enyhítettek a falusi lakosság élelmezési gondjain.

Bővebben

A középkori erdő világa: vadon és civilizáció
2020-05-20

A középkori civilizáció számára az erdő a vadont, a barbárságot jelentette. De ugyanakkor az erdő, ha kellett, menedéket nyújtott, táplálékot adott, s bár veszedelmes világ volt, sűrű, sötét rejtekében a csodák sem maradtak el. A kalandot, szerencsét, szerelmet vagy üdvösséget kereső ember útja egyaránt az erdőn át vezetett. 

Bővebben

Gasztronómia a középkorban
2020-05-14

Augustus, az utolsó római császár bukásával az i.sz. 5. században beköszöntött a tíz évszázadon átívelő, s egészen a XV. sz. végén tett „nagy felfedezések”, és az „újjászületés” hajnaláig tomboló középkor. Császárságok, királyságok, dinasztiák következtek gyors egymásutánban. Megszállók tömege ostromolta a városokat, fosztogatta a falvakat, míg a keresztes hadjáratok ismeretlen távlatokat nyitottak. Ebben a környezetben született meg a gall-római hagyományok és a barbár népszokások házasságából a középkori konyha. Valójában a mai francia konyha jegyeit már magán viselő és kísérletező nemzeti konyha csíráit a középkorban kell keresnünk.

Bővebben

Életre kelt középkor
Ismerd meg jobban a  Zolnok Bandérium életét, akik az Aba-Novák Agóra rendezvényeinek állandó szereplője.

Tudtad, hogy a katonai hagyományőrzés több mint harci bemutatók sorozata? Közösségi életet, kirándulásokat, sportot és korabeli emberi értékek elsajátítását, átélését, sőt napjainkba való átültetését is jelenti, jelentheti.

Tudtad, hogy a középkori hagyományőrzésen túl a buhurt elnevezésű látványos küzdősport képviselőinek sorába tartoznak Magyarországon? Ennek a harcművészetnek van kapcsolata a hagyományőrzéssel, de a buhurt mégis sokkal inkább sport, mintsem hagyományőrzés. 

Azon felül, hogy bemutatjuk klubunkat, érdekes cikkeket is olvashasz a középkorról!