Életre kelt középkor

1456. július 22. | A nándorfehérvári diadal
2020-07-22

1456. július 22-én a Nándorfehérvárt, a mai Belgrádot védő magyar seregek megsemmisítő vereséget mértek II. Mehmed török szultán hadaira. A győzelem 555. évfordulója alkalmából az Országgyűlés 2011. július 4-én a napot a nándorfehérvári diadal emléknapjává nyilvánította.

Bővebben

Törpék csatája
2020-07-16

Több mint 20 táborozó diák csapott össze 2020.07.14-én az Aba-Novák Agóra Kaland táborának egyik programjában. Hagyományőrző klubunk, a Zolnok Bandérium irányítása alatt életre kelt a kis lovagok számára a középkor és részesei lehettek a „törpék csatájának”!

Bővebben

A középkori erdő világa: a csodák birodalma
2020-06-09

Az erdő titokzatos, ahol homály váltakozik fényes tisztásokkal, csönd honol és madár zeng, a természet nagyszerűsége és szépsége varázslatossá teszi a teret. 

Bővebben

A középkori erdő világa: a menedék és a veszély forrása
2020-05-27

Az erdő, amely nem az ember munkájából született, a szabadságot szimbolizálta. Az erdőben a természet törvényei uralkodtak, itt kerestek menedéket a társadalmi szokásokkal, szabályokkal összeütközésbe került emberek, háborúk, inváziók idején itt remélt biztonságot a lakosság.

Bővebben

A középkori erdő világa: táplálék és nyersanyagforrás
2020-05-22

Különösen ínségesebb években az erdő fontos táplálékrezervátum volt. Különböző gyümölcsök, bogyók, kisebb állatok és ehető madarak enyhítettek a falusi lakosság élelmezési gondjain.

Bővebben

Életre kelt középkor
Ismerd meg jobban a  Zolnok Bandérium életét, akik az Aba-Novák Agóra rendezvényeinek állandó szereplője.

Tudtad, hogy a katonai hagyományőrzés több mint harci bemutatók sorozata? Közösségi életet, kirándulásokat, sportot és korabeli emberi értékek elsajátítását, átélését, sőt napjainkba való átültetését is jelenti, jelentheti.

Tudtad, hogy a középkori hagyományőrzésen túl a buhurt elnevezésű látványos küzdősport képviselőinek sorába tartoznak Magyarországon? Ennek a harcművészetnek van kapcsolata a hagyományőrzéssel, de a buhurt mégis sokkal inkább sport, mintsem hagyományőrzés. 

Azon felül, hogy bemutatjuk klubunkat, érdekes cikkeket is olvashasz a középkorról!