EmlékNapTár

Szolnoki csata - 1849. március 5.
2021-03-05

1849 februárjának végén Vécsei Károly és Damjanich János vezérőrnagyok hadosztályaikkal felsorakoztak Törökszentmiklós és Cibakháza között. Az eredeti haditerv szerint egyszerre támadták volna meg a szolnoki, Habsburg kézen lévő hídfőt, mellyel magukra vonják a Windisch-Grätz vezette, császári fősereg figyelmét. Az elterelés ideje alatt a Henryk Dembinksy altábornagy által vezetett magyar fősereg az Eger – Gyöngyös – Hatvan - Budapest útvonalon a császári fősereg oldalába kerül. Az eredeti elképzelést azonban meghiúsította a február 26-27-ei vesztes kápolnai csata. A császári győzelem után Dembinskyt leváltották, ám a támadást mégsem fújták le.

Bővebben

A Tisza élővilágának emléknapja – Február 1.
2021-02-01

A Tisza Közép-Európa egyik legfontosabb és Magyarország második legnagyobb folyója. Teljes hossza 1.419 km volt, de a szabályozások után – melyek 1846-ban kezdődtek – 962 km lett. A folyó élővilága rendkívül fajgazdag. A Tisza egyik leglátványosabb jelensége a tiszavirágzás. A Tisza otthont ad a védett és folyómederben fejlődő sárgás szitakötőnek, valamint a védett és Natura 2000-es tompa folyamkagylónak is. A halfajok közül nagy számban él a folyóban a széles durbincs, a bolgár csík, de a német és a magyar bucó halfaunisztikai értéke is nagyon jelentős.

Bővebben

Magyar kultúra napja – Január 22.
2021-01-22

1989 óta január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját, hiszen Kölcsey Ferenc – a kézirat tanúsága szerint – 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt, nemzetünk egyik jelképét.

Bővebben

A magyarországi németek elhurcolásának és elűzetésének emléknapja - január 19.
2021-01-19

2012-ben a Magyar Országgyűlés január 19-ét tűzte ki a magyarországi németek elhurcolásának emléknapjává. 1946-ban ezen a napon kezdődött meg a német lakosság kollektív bűnösség elve alapján való elűzetése és kisemmizése.

Bővebben

Hanzély Pál főhadnagyra emlékezünk - január 8.
2021-01-08

1927. január 8-án is sokan korcsolyáztak Szolnokon, a Horthy Miklós (ma József Attila) úti honvédségi laktanya mögötti területen, a Bakoshalom (ma Vasvári Pál) utca előtti hatalmas, vízzel telt kubikgödrök jegén.

Bővebben

Emléknaptár

 
A múlt értelmezései, monográfiái, jegyzetei és adatai folytonos változásban vannak, újabb elemek kerülnek felszínre, és megannyi merül feledésbe, az eligazodás nehézkes. Múltunk hősei, áldozatai azonban nem tűnhetnek el, őriznünk kell emléküket, hiszen tetteik alakítják hazánk történetét, formálják nemzeti önképünket, identitásunkat. A teljesség igénye nélkül emléknapokon keresztül mutatjuk be országunk, elődeink történelmi megpróbáltatásait, és kibeszéletlen traumáit, mely által szeretnénk elmélyíti a történelmi és kulturális emlékezetünket.