EmlékNapTár

Felvidékről kitelepített magyarok emléknapja - április 12.
2021-04-11

2012. december 3-én az Országgyűlés ellenszavazat nélkül emléknappá nyilvánította április 12-ét, amely a magyarok Felvidékről való kitelepítésének kezdetének napja volt 1947-ben. Az Országgyűlés nagyrabecsülését fejezi azon magyarok előtt, akit nem tagadták meg identitásukat, melynek következtében kitelepítéssel és kényszermunkával büntették őket.

Bővebben

A magyar költészet napja - április 11.
2021-04-08

„Ehess, ihass, ölelhess, alhass!
A mindenséggel mérd magad”
(József Attila: Ars poetica, 1937)

Bővebben

„Mit kíván a magyar nemzet.” - Március 15.
2021-03-14

Március 15-e a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja, az 1848-49-es polgári forradalom és szabadságharc nyitánya, amelynek egykori célja a Habsburg-uralom megszüntetése és a függetlenség elérése volt. 1990 óta hivatalos nemzeti ünnepünk, egyben a magyar sajtó napja, annak emlékére, hogy 1848-ban ezen a napon nyomtatták ki a magyar sajtó első szabad termékeit.

Bővebben

A magyar zászló és címer napja - március 16.
2021-03-10

Az Országgyűlés határozata értelmében 2015-től március 16. a magyar zászló és címer napja.

Bővebben

Szolnoki csata - 1849. március 5.
2021-03-05

1849 februárjának végén Vécsei Károly és Damjanich János vezérőrnagyok hadosztályaikkal felsorakoztak Törökszentmiklós és Cibakháza között. Az eredeti haditerv szerint egyszerre támadták volna meg a szolnoki, Habsburg kézen lévő hídfőt, mellyel magukra vonják a Windisch-Grätz vezette, császári fősereg figyelmét. Az elterelés ideje alatt a Henryk Dembinksy altábornagy által vezetett magyar fősereg az Eger – Gyöngyös – Hatvan - Budapest útvonalon a császári fősereg oldalába kerül. Az eredeti elképzelést azonban meghiúsította a február 26-27-ei vesztes kápolnai csata. A császári győzelem után Dembinskyt leváltották, ám a támadást mégsem fújták le.

Bővebben

Emléknaptár

 
A múlt értelmezései, monográfiái, jegyzetei és adatai folytonos változásban vannak, újabb elemek kerülnek felszínre, és megannyi merül feledésbe, az eligazodás nehézkes. Múltunk hősei, áldozatai azonban nem tűnhetnek el, őriznünk kell emléküket, hiszen tetteik alakítják hazánk történetét, formálják nemzeti önképünket, identitásunkat. A teljesség igénye nélkül emléknapokon keresztül mutatjuk be országunk, elődeink történelmi megpróbáltatásait, és kibeszéletlen traumáit, mely által szeretnénk elmélyíti a történelmi és kulturális emlékezetünket.