EmlékNapTár

A magyarországi németek elhurcolásának és elűzetésének emléknapja
2020-04-30

2012-ben a Magyar Országgyűlés január 19-ét tűzte ki a magyarországi németek elhurcolásának emléknapjává. 1946-ban ezen a napon kezdődött meg a német lakosság kollektív bűnösség elve alapján való elűzetése és kisemmizése.

Bővebben

Hanzély Pál főhadnagyra emlékezünk
2020-04-27

1927. január 8-án is sokan korcsolyáztak Szolnokon, a Horthy Miklós (ma József Attila) úti honvédségi laktanya mögötti területen, a Bakoshalom (ma Vasvári Pál) utca előtti hatalmas, vízzel telt kubikgödrök jegén.

Bővebben

A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja
2020-04-16

Az ENSZ határozata alapján 2006 óta január 27-én tartjuk a holokauszt nemzetközi emléknapját. 1945. január 27-én a Vörös Hadsereg ukrán katonái felszabadították az auschwitzi haláltábort, ahol 1942 és 1945 között 2 millió ember vesztette életét. Ezen a napon a világ minden szegletében közösen emlékezünk meg a népirtás 6 millió áldozatáról, akiknek értelmetlen halálát okozta a náci ideológia.

Bővebben

Felvidékről kitelepített magyarok emléknapja
2020-04-12

2012. december 3-én az Országgyűlés ellenszavazat nélkül emléknappá nyilvánította április 12-ét, amely a magyarok Felvidékről való kitelepítésének kezdetének napja volt 1947-ben. Az Országgyűlés nagyrabecsülését fejezi azon magyarok előtt, akit nem tagadták meg identitásukat, melynek következtében kitelepítéssel és kényszermunkával büntették őket.

Bővebben

A magyar költészet napja
2020-04-08

A magyar költészet napja – Április 11.
 
„Ehess, ihass, ölelhess, alhass!
A mindenséggel mérd magad”
(József Attila: Ars poetica, 1937)

Bővebben

Értéktár

A múlt értelmezései, monográfiái, jegyzetei és adatai folytonos változásban vannak, újabb elemek kerülnek felszínre, és megannyi merül feledésbe, az eligazodás nehézkes. Múltunk hősei, áldozatai azonban nem tűnhetnek el, őriznünk kell emléküket, hiszen tetteik alakítják hazánk történetét, formálják nemzeti önképünket, identitásunkat. A teljesség igénye nélkül emléknapokon keresztül mutatjuk be országunk, elődeink történelmi megpróbáltatásait, és kibeszéletlen traumáit, mely által szeretnénk elmélyíti a történelmi és kulturális emlékezetünket.  

Az agoraszolnok facebook oldalán és a 
http://www.agoraszolnok.hu/blogok/emleknaptar/ blog oldalunkon olvashatják a történeteket.