EmlékNapTár

Szolnoki csata - 1849. március 5.
2020-05-22

1849 februárjának végén Vécsei Károly és Damjanich János vezérőrnagyok hadosztályaikkal felsorakoztak Törökszentmiklós és Cibakháza között. Az eredeti haditerv szerint egyszerre támadták volna meg a szolnoki, Habsburg kézen lévő hídfőt, mellyel magukra vonják a Windisch-Grätz vezette, császári fősereg figyelmét. Az elterelés ideje alatt a Henryk Dembinksy altábornagy által vezetett magyar fősereg az Eger – Gyöngyös – Hatvan - Budapest útvonalon a császári fősereg oldalába kerül. Az eredeti elképzelést azonban meghiúsította a február 26-27-ei vesztes kápolnai csata. A császári győzelem után Dembinskyt leváltották, ám a támadást mégsem fújták le.

Bővebben

A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja - április 16.
2020-04-16

Az ENSZ határozata alapján 2006 óta január 27-én tartjuk a holokauszt nemzetközi emléknapját. 1945. január 27-én a Vörös Hadsereg ukrán katonái felszabadították az auschwitzi haláltábort, ahol 1942 és 1945 között 2 millió ember vesztette életét. Ezen a napon a világ minden szegletében közösen emlékezünk meg a népirtás 6 millió áldozatáról, akiknek értelmetlen halálát okozta a náci ideológia.

Bővebben

Felvidékről kitelepített magyarok emléknapja - április 12.
2020-04-12

2012. december 3-én az Országgyűlés ellenszavazat nélkül emléknappá nyilvánította április 12-ét, amely a magyarok Felvidékről való kitelepítésének kezdetének napja volt 1947-ben. Az Országgyűlés nagyrabecsülését fejezi azon magyarok előtt, akit nem tagadták meg identitásukat, melynek következtében kitelepítéssel és kényszermunkával büntették őket.

Bővebben

A magyar költészet napja - április 11.
2020-04-08

„Ehess, ihass, ölelhess, alhass!
A mindenséggel mérd magad”
(József Attila: Ars poetica, 1937)

Bővebben

Emléknaptár

 
A múlt értelmezései, monográfiái, jegyzetei és adatai folytonos változásban vannak, újabb elemek kerülnek felszínre, és megannyi merül feledésbe, az eligazodás nehézkes. Múltunk hősei, áldozatai azonban nem tűnhetnek el, őriznünk kell emléküket, hiszen tetteik alakítják hazánk történetét, formálják nemzeti önképünket, identitásunkat. A teljesség igénye nélkül emléknapokon keresztül mutatjuk be országunk, elődeink történelmi megpróbáltatásait, és kibeszéletlen traumáit, mely által szeretnénk elmélyíti a történelmi és kulturális emlékezetünket.