Csokoládé Fesztivál

Partnereink

 
         

Díjaink
 
         

 
Csokoládé Fesztivál

Szereted a csokit? Ha igen, ezt az oldalt látnod kell!

A Szolnoki Országos Csokoládéfesztivál és Nemzetközi Csokoládé Találkozó oldala.


Szolnokon ünnepelt a csokoládé szakma
Több mint ötezren látogattak el az V. Szolnoki Országos Csokoládéfesztiválra, ahol a kézműves csokoládékészítő szakma legjobbjai mutatták be tudásukat, kreativitásukat, termékeiket.
Az Aba-Novák Agóra háromnapos rendezvényén szinte minden teremben készíthettek, süthettek valamit a gyermekek. Bábelőadások, mesterség bemutatók, könyvbemutató, előadások, színpadi produkciók, a környezettudatos életmód bemutatása tették élményekben gazdaggá a jubileumi Csokoládéfesztivált.


​A 2010-ben első alkalommal megrendezett kiállításunk egyik motorja volt a hazai kézműves csokoládé szakma robbanásszerű fejlődésének. Mostanra nem csak Magyarországon, hanem már a világversenyeken is bizonyított, díjnyertes kézműves csokoládékészítőink vannak. A szakma és közönség részéről is már a kezdetektől nagy érdeklődés kíséri a rendezvényt. 
 
 
A csokoládé minden generációt megszólít és összeköt. Minden korosztály számára tartogat különleges élményeket. A fesztivál filozófiája szerint a kreatív alkotófolyamat közösséget épít. 
 A magyar kézműves édességek és készítőik bemutatkozásán túl a kikapcsolódást nyújtó, kreatív szórakoztató programok tették teljessé a fesztivált.A pénteken kezdődő Csokoládéfesztivál rengeteg érdekességet kínál a látogatók számára. Az egyik legnagyobb hazai szakmai tekintély, Szántó Tibor, aki nem csak tudományos alapossággal, de nagyon közérthetően tud beszélni a csokoládékról. Ő amellett, hogy csokiakadémikus, kiváló csokismester is, mindenképpen ajánlom, hogy ismerjék meg gondolatait és kóstolják meg termékeit.

A számtalan meglepetés egyike a Hangszercsépelő. A Bélaműhely Sound Art néven ismert formáció zenei játékok fejlesztésével kísérletezik. Ipari hulladékokból, bicikli- és számítógépalkatrészekből készít hangkeltő eszközöket. Éppen a tökéletlen hangokból próbál erényt kovácsolni, új, számukra is meglepő hangzásvilágot kialakítani.
 
 A Csokoládéfesztivál látogatóinak figyelmébe ajánljuk a Pelle-Molnár házaspárt. A nemzetközileg is elismert tatai kézművesbonbon- készítők Magyarországon csak Szolnokon állítanak ki. Olyan izgalmas termékekkel érkeznek, mint például a laktózmentes-, a zöld színű-, a levendulaillatú-, vagy a paleocsokoládé.

Fesztiválunk design részét erősíti a veszprémi Old Blue. Az ő hitvallásuk a farmer-újrahasznosítás. Mottójuk: ahol a farmer újjászületik. Ebből a közismert anyagból gyártanak lakberendezési- és egyéb ötletes használati tárgyakat.
 
A Szolnoki Csokoládéfesztivál kiállítói közül is külön ki kell emelni a Choco Card-ot. A 2011-ben alapított kisvállalkozás már nem csak Albertkázmérpuszta elsőszámú nevezetessége, hanem világviszonylatban is elismert csokis manufaktúra. Számos nemzetközi aranyérem bizonyítja szakértelmüket, több, világversenyt nyert készítményük is megkóstolható a fesztiválon.
De hadd ajánljunk látogatóink figyelmébe egy egészen különleges „Bábjáték automatá”-t is, amit Albertnek hívnak. A Kemény Henrik bábszínházának egy „félkarú rablót” és egy ATM-et ötvöző csodamasinája arról nevezetes, hogy minden arra járónak teljesíti a kívánságát. Természetesen kimeríthetetlen memóriájában temérdek Vitéz László-jelenetet, dalt, játékot találhatnak meg a gyerekek.
 
Gulyás Gyöngyvér csokoládékészítőt egyre többen ismerik úgy, mint Lady Lavender. Idén Great Taste Award-on két terméke is szakmai díjat nyert. London után Szolnokon is meg lehet kóstolni ezeket.

 A Csokoládéfesztiválon berendezzük a Mesterségek Termét, itt elfeledett anyagokat és mestereiket kívánjuk bemutatni. Szombaton és vasárnap itt lesz vendégünk Farkas Béla. Róla érdemes tudni, hogy a tekenővájó mesterek egyik utolsó képviselője. Tavaly a milánói világkiállításon is képviselte Magyarországot, az expó magyar pavilonjának látogatóit elbűvölte szaktudásával, valamint azzal, hogy nagyon szívesen osztja meg bárkivel kihalóban lévő hivatásának titkait.
 
Egy közvetlen közelünkből érkező édesmesterrel is megismerkedhetnek a Csokoládéfesztivál látogatói. Az abádszalóki Szabó István sulyomkrémmel készíti töltött finomságait. A sulyom a Tisza-tó egyik jellegzetes, ízében a gesztenyére emlékeztető vízinövénye. Egy izgalmas és nagyon finom kísérlet az Egy csepp Tisza-tó.

A Csokoládéfesztiválon foglalkoztatókkal várja a látogatókat az Ökologistic Alapítvány. A szervezet célja, hogy ráirányítsa az emberek figyelmét a környezetterhelés kritikus méreteire, melynek az egyén épp úgy részese, mint az ipari vállalatok. Olyan megoldásokat, viselkedésmintákat mutatnak be, melyek elsajátításával hozzájárulhatnak a fenntarthatóság megvalósításához. Az alapítvány egyik alapító tagja Papp Helga, aki stand up comedy-val is fellép a fesztiválon.
 
 Stühmer Frigyes, hamburgi cukrászmester alapította az első csokoládégyárat Magyarországon, még 1868-ban. A nevét viselő kis cég arra vállalkozott, hogy mind ízében, mind külső megjelenésében olyan exkluzív magyar termékeket készítsen, melyekkel a nívós édességre vágyó fogyasztók igényeit elégítik ki. A Csokivarázs jóvoltából most megkóstolhatják ezeket a finomságokat is.

Nem is lenne igazi csokoládéfesztivál a szolnoki, ha nem működne benne Csokigyár, ahol nem csak teljesen törvényes, hanem el is várt a gyermekmunka. Pénteken, szombaton és vasárnap is teljes kapacitással működik az üzem, ahol csokireszelék- készítés lesz, de felállítjuk a Mézeskalács játszóházat és kézművesbonbon- bemutatóval is készülünk.

 A jelentkezési lapot 
innen töltheti le.