Rendezvényeink

Tudomány, ismeretterjesztés, oktatás 

2019. május 11. 16:00 – 2019. szeptember 27. 18:00
Érdekes Szolnok
 

Rendhagyó városnéző séták  2019-ben is!
 
 
 
Május 11, szombat 16 óra
SZOLNOK, A SOKSZÍNŰ EURÓPAI VÁROS
Indulás: Kossuth tér, a Verseghy Ferenc Könyvtár előtt

 
Azoknak a színeknek és árnyalatoknak a nyomába eredünk, melyek a középkor, majd a török és az újkori kultúra hatására megfestették a város ma ismert képét.
 
Június 22, szombat 14 óra
A tiszavirág és egyéb szolnoki értékek nyomában

Indulási helyszín: Tourinform Szolnok Iroda, Hild János tér

A városnéző séta során megismerjük a tiszai gyalogoshídnak nevet adó egyedülálló természeti tüneményt, valamint a város egyéb becses értékeit.
 
Július 20, szombat 14 óra
SZOLNOK, A VIZEK VÁROSA

Indulási helyszín: Tourinform Szolnok Iroda, Hild János tér 

A nyár derekán hűsölésként a Tisza és Zagyva érdekességei mellett föltárulnak a város alatti vízrétegek titkai, miközben megmerítjük kulacsunkat a két alföldi folyó ártézi víz kútjaiban – „Kulacsra fel!” jeligére. 
 
Augusztus 17, szombat 14 óra
SZOLNOK A VALLÁSOK ÚTJÁN

Indulási helyszín: Tourinform Szolnok Iroda, Hild János tér 

Államalapító Szent István király havában szent helyeket keresünk föl, miközben megismerkedünk a megyeszékhely vallási életével, különös tekintettel
Boldog Sándor István egyéniségére.


Szeptember 27, péntek 15 óra
ÖN VEZET, AZ IDEGENVEZETŐ BESZÉL

Indulási helyszín: Tourinform Szolnok Iroda, Hild János tér 

Rendhagyó városnéző séta, melynek során az útvonalat a résztvevők határozzák meg, miközben az idegenvezető újabb és újabb helyszíneken csupa érdekességekről beszél és beszél…

 
 

Színház 

2019. május 15. – 2019. szeptember 13.
Csillagfény Estek - 2019/20

Az ország kedvelt és színvonalas darabjai az Aba-Novák Agóra színpadán!


James Goldman
Az Oroszlán télen
Szereplők: Gálffi László, Hernádi Judit, Schruff Milán, Mészáros Máté, Ötvös András, Szakács Hajnalka, Horváth Illés
Rendező: Szikszai Rémusz

 

Plantagenet Henrik, a nagy angol király hatalmas birodalmat épített, melyhez elfoglalta Franciaország nagy részét is. Karácsonyra összehívja családját, hogy rendelkezzen az ország jövőjéről. Összecsapásaik, a hatalomért folytatott harcuk, egymást kijátszására tett folyamatos kísérleteik vérre menően szellemes helyzeteket teremtenek, melyek egytől-egyig a képzelet művei. A szerző szavaival: "Sokat olvastam ezekről az emberekről, alaposan tanulmányoztam az életüket, és elképzeltem, mit érezhettek, gondolhattak, mondhattak, mit akarhattak az élettől. De hogy valójában kik voltak, azt sohasem fogjuk megtudni." A darab nagy sikereket arat világszerte a színpadokon, kitűnő filmváltozatában pedig Peter O'Toole és Katharine Hepburn játszotta a főszerepeket. Woody Allen
Férjek és feleségek
Ötvös András, Radnay Csilla, Járó Zsuzsa, Pataki Ferenc, Nagy Dániel Viktor, Ullmann Mónika, Gombó Viola Lotti, Ficzere Béla, Hunyadi Máté 
Rendező: Szabó Máté

 
Az egyik szakít és új szerelem után néz. A másik ettől sokkot kap, és hirtelen észreveszi, hogy talán új szerelem után kellene nézni... Akkor is együtt, vagy mostantól külön? Mi a jobb, mi az őszintébb, mi az üdvözítőbb? A nagy mulattató, Woody Allen komédiájában két pár kénytelen szembenézni házasságának állapotával. Melyik döntés jelenti a jó megoldást? Egyáltalán létezik mindenki számára jó megoldás? Röhejes helyzetekbe tudjuk hozni magunkat, annyi biztos...
 


Joe Dipietro
Ügyes kis hazugságok
Szereplők: Kerekes Éva, Szerednyey Béla, Balla Eszter, Nagy Sándor
Rendező: Szirtes Tamás

 
Kinek ne lennének titkai? Így van ezzel Billy, a szépreményű amerikai fiatalember – látszólag egyenes előtte az út, ügyesen építi a karrierjét, szépen élnek csinos feleségével és a kisbabájukkal. Idilli hétköznapjaikat Billy ügyes kis hazugságokkal párnázza ki, ám onnantól kezdve, hogy a semmitmondó beszélgetéseket tarkító apró füllentések összeadódnak, és egyetlen súlyos hazugsággá dagadnak, a kis család békessége veszélybe sodródik. 
 
A Tony-díjas Joe DiPietro pergő komédiája könnyed szórakozást ígér, de sokkal több annál. Miközben szellemesen mond ki csípős igazságokat, végül ráébreszt: időnként nem is olyan nagy baj, ha hagyjuk, hogy eltitkolt gondolatainkat, elhallgatott érzéseinket elsöpörje az őszinteség döbbenetes ereje.
 
 
Leonyid Zorin
Varsói melódia
Szereplők: Tompos Kátya, Adorjáni Bálint
Rendező: Kocsis Gergely

Van a politika, és van a szerelem. Ennek a két dolognak elvileg semmi köze egymáshoz. De volt, hogy volt. Van, hogy van. Milyen kár.
 

 

Opcionális ajánlataink kizárólag időpont egyeztetési nehézségek esetére

Ray Cooney
Páratlan Páros 2
Szereplők: Cseke Péter, Szerednyey Béla, Galbenisz Tomasz, Tóth Enikő, Bencze Ilona/Kökényessy Ági, Foki Veronika, Gábor Márkó/Szanitter Dávid
Rendező: Szirtes Tamás

 


 

Stephen Sachs
Valódi hamisítvány
Szereplők: Hernádi Judit, Kern András

Rendező: Valló Péter

Maude különc, szabadszájú és harsány nő, Lionel pedig kifogástalan modorú, művelt és meglehetősen cinikus férfi. Ők ketten talán soha nem találkoztak volna, hiszen Maude munkanélküli pincérnőként egy lepukkant lakókocsiparkban él Kaliforniában, Lionel pedig egy neves művészeti alapítványnál dolgozik a kontinens másik felén, New Yorkban. Csakhogy Maude-nak van egy féltve őrzött kincse: egy szerinte milliókat érő Jackson Pollock festmény, aminek a valódiságáról szeretne hiteles szakértői véleményt kapni, és most Lionelre vár a feladat, hogy megállapítsa, Maude festménye valódi-e vagy csak hamisítvány. Azonban a találkozó, vagyis a hivatalos értékbecslés nem úgy sül el, ahogy normálisan számítanánk rá: és nemcsak a képről, de szinte minden másról is kiderül, hogy nem az, aminek elsőre látszik...
Stephen Sachs amerikai szerző vígjátékát hihetetlen sikerrel játsszák a világon mindenütt, és most magyarul is látható ez a végtelenül szórakoztató, lebilincselő darab, ami igazi jutalomjáték két olyan sziporkázó humorú, zseniális színésznek, mint Hernádi Judit és Kern András. 

 

 
BÉRLETEN KÍVÜLI AJÁNLATOK BÉRLETESEINKNEK KEDVEZMÉNNYEL
 
VAJDA ISTVÁN: PEDIG ÉN JÓ ANYA VOLTAM

Pogány Judit előadásában
Hogy a lakás milyen mocskos, hogy a gyerek itt nem tudott megmaradni, hogy itthon nem volt maradása. Csak azt akarom bebizonyítani, hogy nem vagyok én olyan mocskos asszony! Azt az egyet akarom bebizonyítani, hogy milyen anya vagyok én! Hogy én milyen anya vagyok! Hát melyik szülő az, ha valamit elkövet a gyereke, nem bocsát meg neki?! Hát melyik szülő az?! Melyik?!
Rendező: Anger Zsolt
Jegyár:
 
Jegyár 3.500,- Ft, bérleteseinknek 2.600 Ft.
 
ÉS RÓMEÓ ÉS JÚLIA

Szereplők: Nagy-Kálózy Eszter, Rudolf Péter
Nagy-Kálózy Eszter és Rudolf Péter egy szerelmespárt alakítanak, egy halálra ítélt, halhatatlan szerelem történetét. Ám varázsos játékukkal életre keltik egész Veronát is. Testük egyben az előadás díszlete is, ők maguk a színház. Gesztusok, mozdulatok fantáziadús jelrendszerével változnak egy pillanat alatt figuráról figurára. Öntörvényű, lázas száguldás, egy drámaköltő zseni kottája alapján.
Ketten vannak a világot jelentő deszkákon. Összesen ketten. Shakespeare világát jelentik.


Jegyár 3.500,- Ft, bérleteseinknek 2.600 Ft
 
Régi bérletek megújítása személyesen, telefonon és emailben 2019. május 15. és július 26. között. Bérletek átvétele augusztus 21-től szeptember 3-ig.
Bérletértékesítés a szabaddá vált helyekre szeptember 5-től 13-ig.
Kérjük, bérletvásárláshoz hozza magával régi bérletét!
Érdeklődni az 56/514-569-es telefonszámon, vagy a
csillagfeny@ankk.hu címen lehet.


Bérletáraink:
Arany: 25 000 Ft        Ezüst: 23 000 Ft         Bronz: 22 000 Ft
       
18. sor: 13 000 Ft (halláscsökkenteknek nem javasolt)

 

 

 

Helyszíni jegy Megtekintés

Tudomány, ismeretterjesztés, oktatás 

2019. június 3. – 2019. október 31. 23:59
Az én famíliám


Az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ, a Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltára és az Új Néplap megyei napilap közös pályázatot hirdet általános és középiskolás diákok és fiatal felnőttek részére „Az én famíliám” címmel. 

Hasznos információk az elinduláshoz:
 
a)      Kérdezzétek meg szüleiteket, nagyszüleiteket, hogy ki voltak déd- és ükszüleitek.
b)      Napjaink még élő személyei felől tudtok generációnként visszafelé haladni a múltba a családfa feltérképezése során.
c)       Írjátok le a neveket, felmenőitek születésének és halálának helyét és idejét.
d)      Ha szeretnétek az emlékezetből leírt adatokon túl is kutatni, érdemes regisztrálni a familysearch oldalán.
e)      Aki levéltári anyakönyvekben is kutatni szeretne, kérje meg valamelyik felnőtt hozzátartozóját, hogy a levéltári kutatásban legyen segítségére.

 

 

A pályázattal kapcsolatos kérdéseivel, valamint részletes tájékoztatásért és bővebb információért forduljon bizalommal a program kapcsolattartójához az alábbi elérhetőségeken:
Pintér Zsuzsanna, telefon: 06-30/633-9912
email: pinter.zsuzsanna@ankk.hu.


Olvassa el a közelmúltban családkutatás témában megjelent cikket

https://www.szoljon.hu/jasz-nagykun-szolnok/magazin-jasz-nagykun-szolnok/kulonleges-hobbit-uz-gyorgy-amit-soha-nem-lehet-befejezni-igy-veli-nyugalmazott-munkaugyi-ellenor-904817/

Új néplap -  Támogatják a kutatást /  Egyre fontosabbak az internetes kutatások

Megyei körkép - A rajzoló ember, Szathmáry István 

https://www.szoljon.hu/jasz-nagykun-szolnok/kozelet-jasz-nagykun-szolnok/mindenkinek-van-eletmeseje-940789/

https://mno.hu/hetvegimagazin/kutassa-a-csaladfat-es-akar-vilaghiru-rokonra-is-bukkanhat-245546
 

 


Kiállítás 

2019. június 7. 16:00 – 2019. július 13. 18:00
Aktuális kiállításaink

Tekintsék meg jelenlegi és hamarosan megnyíló kiállításunkat: 

 

 

2019. június 21. 17:00 – 20:00
Mahashakti meditatív zenei koncert
A Mahashakti együttes vezetője Kanala Auer. Harmónium és gitár kíséretében adják elő Sri Chinmoy dalait. A Mahashakti név Isten női aspektusának egyik neve a számos név közül amit Indiában használnak. Zenéjükkel finom meditatív hangulatot teremtenek a koncertjeiken.


 

2019. június 26. 18:00 – 20:00
Életmód Kuckó
"A csikung a betegségek megelőzésének, az egészség fenntartásának, és a tanulás nélküli tudás művészete.  Bárki, bármilyen életkorban elkezdheti, és ha rendszeresen gyakorol az eredmény sem marad el!"

Koncert 

2019. július 12. 16:00 – 2019. július 20. 23:59
Tisza-parti Nyár 2019

A szolnoki nyár egyik legnagyobb eseménye a Tisza-parti Nyár programsorozat, melynek részeként igényes szórakoztató műsorokkal, koncertekkel várjuk a szórakozni vágyó helybélieket és a városba látogató turistákat egyaránt.

A programsorozat figyelembe veszi a különböző korosztályok eltérő érdeklődését is. Mintaértékű a stílusok és fellépők változatossága, a műsorok jó ízlésű ötvözése, a helyi és országosan ismert előadók egymásmellettisége. A rendezvény által olyan élményt kínálnak a városi és a városba látogató közönségnek, melyben a stílusok váltakozása, a hagyományos és modern művészet találkozása, s a generációk egymásra találása egyaránt megvalósul.


Fesztivál 

2019. július 26. – 2019. július 27.
Séf Randevú
A gasztrokultúra hívei 5. alkalommal élvezhetik a Séf Randevút, az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ rendezvényét.

Július 26-27-én neves séfek készítik és tálalják személyes kedvenc menüsorukat, melyeket minőségi borok, kézműves sörök és koktélok kíséretében kóstolhatunk meg a hangulatosan berendezett Hild téren.

Németh Ádám és Wirgha Márk egy látványos séf párbajt vív a vendégek előtt.
Először köszönthetjük a résztvevők között a Auguste Escoffier Disciples magyarországi szervezetét, melynek tagjai egy francia bisztró hangulatát és ízvilágát varázsolják elénk megyénk kiváló szakácsai és Jerome Szkuta, a francia nagykövet séfje közreműködésével.

Az est leszálltával egyre hangulatosabbá váló Hild téren a kiváló ételeket egyedi hangok kísérik a színpadon: fellép Szeder, az Oti Voice & Bass és a Smart zenekar.
Információk folyamatosan...
 
Koncertek, kiállítások és családi programok mindkét estén!
Információk folyamatosan...
Addig is: k
övesd a Séf Randevú Facebook oldalát
 

Helyszíni jegy Megtekintés

 

2019. augusztus 30. – 2019. augusztus 31.
Szolnok Napja
Augusztus 30-31. között ismét változatos programokkal várjuk az érdeklődőket a megyeszékhely több pontján.

Információk hamarosan...