Rendezvényeink

 

2020. június 4. 09:30
Nemzeti összetartozás napja
1920. június 4-én, a Párizs melletti Trianon kastélyban aláirt békeszerződés értelmében országunk elvesztette területének több mint kétharmadát, a lakosság száma pedig 18,2 millióról 7,6 millióra apadt. A szerződés aláírásának napja a magyar nemzet gyásznapja lett.

Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata megemlékezést tart  2020. június 4-én (csütörtökön) 9.30 órakor a Tiszai Hajósok terén.

A megemlékezés része Pogány Gábor Benő Munkácsy-díjas szobrászművész erre az alkalomra készült alkotásának felavatása.

A 2020. május 27-ei 241/2020. számú Kormányrendelet engedélyezi a szabadtéri rendezvények szervezését, ugyanakkor a rendelet alapján a programokon résztvevők kötelesek megtartani a járványügyi helyzetnek megfelelő védőtávolságot.Színház 

2020. május 11. – 2020. május 30.
Csillagfény Estek - Új évad 2020-21
Az ország kedvelt és színvonalas darabjai az Aba-Novák Agóra színpadán!

Tisztelt Bérlettulajdonos!

Az elmúlt időszakban, a koronavírus által okozott nehézségek miatt a Csillagfény Estek 2019/20-as évadát – legnagyobb sajnálatunkra – nem tudtuk befejezni. Az élet úgy hozta, hogy a két elmaradt előadást – James Goldman: Az oroszlán télen, valamint Leonyid Zorin: Varsói Melódia – csak a 2020/21-es évad keretein belül mutathatjuk be.
 
Mivel mindennapjainkat számos tényező kiszámíthatatlanná teszi, mi mégis azt szeretnénk, ha elégedett partnerünk maradna, ezért kétféle lehetőséget szeretnénk Önnek felajánlani:

 
 • Ha Ön továbbra is részese szeretne maradni a Csillagfény Estek színházi sorozatának, és szeretné megtartani bérletét, úgy a két elmaradt előadás kompenzálásaként a bérlet árának 50%-áért veheti meg új bérletét, természetesen a bérletes helye megtartásával.
 • Ha Ön úgy dönt, hogy bérletét nem kívánja megújítani, úgy lehetősége van arra, hogy a két elmaradt előadás árát – a bérlet árának 50%-a – visszaigényelje intézményünktől.
 
Döntése megkönnyítéséhez itt olvashatja részletes új évadtervünket, amely hasonlóan az előző évhez, több opciót is tartalmaz. A kínálatból azt a négy előadást tűzzük majd műsorra, amelyekkel időpont-egyeztetéseink sikerrel járnak.

Tervezett bérletes előadások:

Az oroszlán télen (szereplők: Gálffi László, Hernádi Judit, Schruff Milán, Mészáros Máté, Ötvös András, Szakács Hajnalka, Horváth Illés)Varsói Melódia (szereplők: Tompos Kátya és Adorjáni Bálint)Teljesen idegenek (szereplők: Martinovics Dorina, Kolovratnik Krisztián, Lévay Viktória, Debreczeny Csaba, Erdélyi Tímea, Makranczi Zalán, Nagy Sándor)Páratlan páros 2. (szereplők: Cseke Péter, Bencze Ilona/Kökényessi Ági, Tóth Enikő, Szerednyei Béla, Galbenisz Tomasz, Foki Veronika, Szanitter Dávid)


 
Becéző szavak (szereplők: Hernádi Judit, Péter Kata, Gyabronka József, Horváth Illés, Cseh Judit)Furcsa pár (szereplők: Szervét Tibor, Gálvölgyi János, Kautzky Armand/Laklóth Aladár, Pusztaszeri Kornél, Sándor Dávid/Szente Vajk, Galbenisz Tomas, Ladinek Judit, Trecskó Zsófia)

 
Tervezett bérleten kívüli előadások:
 
Rubens és a nemeuklideszi asszonyok (Eszterházi Péter: Hasnyálmirigynapló átdolgozása, szereplők: Pogány Judit, Lengyel Benjámin, Mentes Júlia, Kenéz Ágoston, Hajduk Károly, Ferge Elizabet)
23 PERC (monodráma Járó Zsuzsa előadásában)


 
Kérem, ha áttekintette ajánlatainkat, legyen kedves az innen letölthető nyilatkozatot kitöltve visszaküldeni a csillagfeny@ankk.hu e-mail címre május 30-ig.
 
A bérleteiket megújító bérletesek jogviszonya természetesen továbbra is fennmarad, a szabaddá vált helyeket értékesítjük.
 
Bízunk benne, hogy ajánlatunk ebben az évben is elnyeri tetszését, s velünk tart a Csillagfény Estek következő évadában is! Bérletünkről bővebb információt talál ezen a linken.
 
Természetesen lehetősége van arra is, hogy döntését telefonon közölje az 56/514-569-es számon.
 
Tisztelt Bérlettulajdonos!
 
Nagyon bízunk abban, hogy a veszélyhelyzet miatti korlátozások feloldását követően mihamarabb személyesen is találkozhatunk, s együtt örülhetünk a kulturális élet újraindításának.
 
Addig is, amíg ez nem lehetséges, engedje meg, hogy jó egészséget kívánjak, és ezúton köszönjem meg türelmét és megértését ebben a nehéz időszakban!
 
Szolnok, 2020. május 11.
 
Köszönettel és tisztelettel:
 
Molnár Lajos Milán
ügyvezető igazgató
Aba-Novák Agóra
Nonprofit Kft.
Helyszíni jegy Megtekintés

 

2020. április 27. 14:00 – 17:30
Véradás
A Magyar Vöröskereszt 1939 óta vesz részt a véradásszervezésben. Éves szinten 11–13 ezer véradóeseményt szerveznek. A véradások szervezése mellett a véradók megbecsülése, a lakosság véradásra buzdítása és a véradás ügyének népszerűsítése is a feladatuk. A világ első és egyben legnagyobb humanitárius szervezetének (Nemzetközi Vöröskereszt) tagjaként, 1881 óta segítik a rászorulókat idehaza és határainkon túl.

A Magyar Vöröskereszt véradás szervezési tevékenységét az Országos Vérellátó Szolgálattal való szakmai partnerségben végzi. A véradás folyamatában az Országos Vérellátó Szolgálat munkatársai azok, akik leveszik a vért, majd a véradás után elvégzik a kötelező vizsgálatokat és különböző vérkészítményeket állítanak elő. A véradás pontos előfeltételeit is az OVSZ határozza meg szigorú orvos szakmai feltételeknek eleget téve. Az Országos Vérellátó Szolgálatról bővebb információ: www.ovsz.hu

A véradók megbecsülése kiemelten fontos a Vöröskereszt számára világszinten.

 
 
KI ADHAT VÉRT?
 
Naponta mintegy 1800 véradót kell toboroznunk, hogy a biztonságos vérkészlet álljon rendelkezésre műtétekhez, baleseti sérültek ellátásához, vérkészítményekre, transzfúzióra szoruló betegek kezeléséhez.

Egyetlen véradással három betegen segíthetsz: a levett vérből plazmakészítmények, vörösvérsejt- és vérlemezke-koncentrátum készül. A véradás a véradó egészségét is szolgálja, hiszen a kötelező tesztek elvégzése után nemcsak a vércsoportját ismerheted meg, a szűrővizsgálat kiterjed a HIV, a Hepatitisz-B, a Hepatitsz-C, a szifilisz kimutatására is.

 

Véradó lehet mindenki, aki:

 • egészségesnek érzi magát
 • az adatfelvételhez lakcímkártya, a személyi igazolványod és a TAJ-szám (ez lehet a TAJ kártya, a TAJ számot tartalmazó irat, lelet, illetve a véradó általi bemondás is.) feltétlenül szükséges
 • rendelkezik a regisztrációhoz szükséges igazolványokkal, adatokkal (személyi vagy más fényképes igazolvány, lakcímkártya, TAJ szám (első regisztrációkor eredeti vagy fénymásolt TAJ kártya szükséges!), külföldi állampolgár esetén magyarországi lakcímet igazoló papír
 • elmúlt 18 éves, de még nincs 65 éves
 • testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot
 • a tetoválás és a testékszer nem akadály, ha eltelt fél év, mióta elkészültek
 •  

A véradást egy orvosi vizsgálat előzi meg, ahol a vizsgálóorvos dönti el, hogy végül adhat-e vért a jelentkező. 


 

 

2020. április 11.
Verses mesék Laurával
Az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ és a Szolnok Televízió 2009-ben a költészet napja alkalmából indította el tehetségkutatóját, a Megavers Országos Televíziós Versmondó Versenyt.

A 2019-es vetélkedő döntőseként ismerhettük meg Török Laurát, aki Kincsesbányán él és a Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium tanulója. Laura április 11-től, minden szombat este egy-egy verses mesével várja a legkisebbeket az agoraszolnok facebook oldalán! 


https://www.facebook.com/agoraszolnok/videos/532249894385885

 

Tudomány, ismeretterjesztés, oktatás 

2020. április 8.
Emléknaptár
A múlt értelmezései, monográfiái, jegyzetei és adatai folytonos változásban vannak, újabb elemek kerülnek felszínre, és megannyi merül feledésbe, az eligazodás nehézkes. Múltunk hősei, áldozatai azonban nem tűnhetnek el, őriznünk kell emléküket, hiszen tetteik alakítják hazánk történetét, formálják nemzeti önképünket, identitásunkat. A teljesség igénye nélkül emléknapokon keresztül mutatjuk be országunk, elődeink történelmi megpróbáltatásait, és kibeszéletlen traumáit, mely által szeretnénk elmélyíti a történelmi és kulturális emlékezetünket.  

Az agoraszolnok facebook oldalán és a 
http://www.agoraszolnok.hu/blogok/emleknaptar/ blog oldalunkon olvashatják a történeteket. 

 

2020. április 6.
Vers percek

ÁPRILISI VERS PERCEK A MAGYAR KÖLTÉSZET NAPJA TISZTELETÉRE a Megavers Országos Televíziós Versmondó Verseny résztvevőivel


Az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ és a Szolnok Televízió 2009-ben a költészet napja alkalmából indított tehetségkutató versenyt, melynek célja, hogy a versszerető közönség tehetséges fiatalok értő tolmácsolásában élvezhesse a klasszikus és kortárs költők műveit. A szervezők, a versenyben résztvevő fiatalok, a neves színészekből és szakemberekből álló zsűri, valamint a közönség tagjai ezzel a rendezvénysorozattal kívánják megbecsülésüket kifejezni a magyar és egyetemes költészet értékei iránt.

Április 6-tól minden hétköznap hétfőn, szerdán és pénteken 19 órától a Megavers versenyek középdöntősei és döntősei előadásában 1-1 versvideót láthatnak és hallhatnak a kedves nézők az agoraszolnok facebook oldalán, az 
Instagramon ahol IGTV-n nézhetitek és az http://www.agoraszolnok.hu/blogok/vers_percek/ blog oldalon.

 

2020. április 4.
Ablakmadarász
Maradj otthon - nyisd ki az ablakod
 
A tavasz rendíthetetlenül megérkezett, ha kicsit lassan is, de itt van. A hosszabbodó napok, a magasabban "járó" nap mind-mind ébredésre sarkalja a természetet, benne a madarakat is. Egyik munkatársunk nagy madárrajongó, fogadjátok tőle sok szeretettel néhány olyan madár videóját, képét, amelyeket akár egy városi ablakból is hallhattok, láthattok. Reméljük nektek is örömet okoz a tavasz hangjainak érkezése. 

Április 4-tól a közelünkben élő madarakat ismerheted meg az agoraszolnok facebook oldalán és a 
http://www.agoraszolnok.hu/blogok/ablakmadarasz/ blog oldalunkon. 

 

2020. március 24.
Otthon maradtunk!

Készíts képet arról, MIT LÁTSZ MOST az ablakodból és nyerd meg az OKOSÓRÁT!

Az Aba-Novák Agóra fotópályázatot ír ki szolnoki középiskolás tanulók (14-19 éves korig) számára az Instagramon.

Mutasd be, hogyan hat ránk a koronavírus terjedésének megelőzésére meghirdetett Maradj otthon! „házi karantén”.

Hogyan pályázz?

 
 • Töltsd fel a témában elkészített fotódat Instagramra, jelöld meg #otthonmaradtunk hashtaggel!
   
 • Küldd be min. 2MB méretben legkésőbb 2020.06.12-ig a pota.sandor@ankk.hu email címre neveddel, életkoroddal, ha még kiskorú vagy, szülői beleegyezéssel.
   
 • Három tagú szakmai zsűri válogat, majd az Aba-Novák Agóra Facebook és Instagram közönségszavazásán az első helyezett egy OKOSÓRÁT nyer!
   
 • Eredményhirdetés: 2020. július 18-án a Tisza-parti Nyár rendezvényen.
 
 

 

2020. március 23. 19:00
Csillagfény Estek - Varsói Melódia
Sajnálattal értesítjük látogatóinkat, hogy a Csillagfény Est a fennálló egészségügyi helyzetre tekintettel Szolnoki Megyei Jogú Város Önkormányzata döntése és a vonatkozó kormányrendelet alapján elmarad! Új időpontról és információkról később értesítjük bérleteseinket. Megértésüket köszönjük.

 
Leonyid Zorin
Varsói melódia
Szereplők: Tompos Kátya, Adorjáni Bálint
Rendező: Kocsis Gergely

Van a politika, és van a szerelem. Ennek a két dolognak elvileg semmi köze egymáshoz. De volt, hogy volt. Van, hogy van. Milyen kár.
 

 

Az előadásra minden jegy elfogyott! 
Helyszíni jegy Megtekintés

 

2020. március 22.
Helyi Termékek Vására Szolnok Házhozszállítás
Kedves Őstermelők, Kistermelők, Kézművesek és Vásárlók!

Az Aba-Novák Agóra FB csoportot indított, hogy a Helyi Termékek Vásárának árusai és vásárlói megtalálják itt egymást, és lehetőséget biztosítsanak a termékek házhozszállítására, mivel a havi vásár jelenleg szünetel az Agórában.


A Helyi Termékek Vására Szolnok Házhozszállítás facebook csoport 
felhasználói szabályzata és adatvédelmi tájékoztatója letölthető innen.
 

Előadás 

2020. március 20. 10:00 – 17:00
Bábvarázs Módszertani Konferencia

Sajnálattal értesítjük látogatóinkat, hogy a Bábvarázs Módszertani Konferencia a fennálló egészségügyi helyzetre tekintettel Szolnoki Megyei Jogú Város Önkormányzata döntése alapján elmarad!
Friss információkért KÖVESS MINKET!
Facebook:
https://www.facebook.com/agoraszolnok/
Instagram:
https://www.instagram.com/agoraszolnok
A Bábvarázs Módszertani Konferencia és  II. Jászkunsági Gyermekbábosok találkozója programja a következő


10.00:
Köszöntő, Megnyitó

10.30    
A meseládikó – előadó: Székely Andrea - rendező, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola művésztanára

11.00    
A mese és a játék lehetséges kapcsolódási pontjai – a „Mesét másként”-módszer
Előadó: Kerekes Valéria – egyetemi okatató, mestertanár ELTE Tanító és Óvóképző Kar Neveléstudományi Tanszék

11.30     Báb-, figura- és tárgy a bábjátékban - műfaji határok és határátlépések
Előadó: Láposi Terka, a Vojtina Bábszínház művészeti vezetője, művészetpedagógus, mesteroktató (DE GYGYK)

13.00  II. Jászkunsági Gyermekbábosok Találkozója
Közreműködő bábcsoportok:
Csibészke Bábcsoport (Szolnok)                             
Csiribiri Bábcsoport (Tiszaföldvár)
Bóbita Bábszakkör (Kisújszállás)                             
Kalász Szakkör (Mezőtúr)
Varázsfény Bábcsoport (Tiszaföldvár)
               
15.00 Szakmai konzultáció
Közreműködők:
- Szentirmai László, a Magyar Bábjátékos Egyesület elnöke
- Láposi Terka, Vojtina Bábszínház művészeti vezetője, művészetpedagógus, mesteroktató (DE GYGYK)

 15.00 órától – A mese és a játék kapcsolódásának újszerű megközelítése a gyakorlatban - workshop
– a „Mesét másként”- módszer bemutatása -
Vezeti:  Kerekes Valéria egyetemi oktató, mestertanár vezetésével (előzetes regisztráció szükséges)

A konferencián való részvétel ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges.

Kapcsolattartó: Urbán Mária
E-mail cím:
urban.maria@ankk.hu
Telefonszám:+36 70 685-4951


 

                    
 

 

2020. március 20.
Segítő beszélgetés

Olyan változás előtt áll életünk, amelyre nem készültünk fel, amely számos új kihívást hoz. Meg kell küzdenünk személyes és szeretteinket érintő gondokkal egyaránt. A bezártság, az elveszített munka, a magány rendkívüli lelki megterhelést jelent. Szükségünk lehet egy támogató beszélgetésre, egy objektív nézőpontra, amely fogódzót nyújt, segít felismerni, hogyan fordíthatunk élethelyzetünkön.

Ingyenes Segítő Beszélgetés vonalat indítottunk, melyen keddenként és csütörtökönként 8.00-12.00 között Pintér Zsuzsanna mentálhigiénés prevenciós és gyászfeldolgozás módszer specialista várja a jelentkezésüket.

Előzetes bejelentkezés szükséges az 56/514-569-es számon!


 

2020. március 20.
Esti mese
Élő online esti mese Kis Kata rádióssal minden hétköznap 18.30-tól az Agóra Szolnok facebook oldalán és az Agóra Játszóház facebook csoportjában
 

 

2020. március 15. 15:00 – 18:00
Március 15.

Az 1848-49-es szabadságharc Magyarország újkori történetének egyik meghatározó eseménye, a nemzeti identitás egyik alapköve. Társadalmi reformjaival a polgári átalakulás megindítója, önvédelmi harcával a nemzeti mitológia részévé vált.


A végső lökést a reformok ügyében végül 1848. március 15-e jelentette. A bécsi forradalom hírére a pesti fiatalok a cselekvés útjára léptek. Reggel a Pilvax kávéházból indultak el történelmi útjukra. Először az egyetemeket járták végig, majd lefoglalták a Landerer és Heckenast nyomdájának egyik gépét és kinyomtatták a Nemzeti Dalt és a tizenkét pontot...
  

2020. március 13. 10:00 – 2020. március 15. 18:00
ELMARAD! - 9. Szolnoki Országos Vasútmodell Kiállítás

Sajnálattal értesítjük látogatóinkat, hogy a 9. Szolnoki Országos Vasútmodell Kiállítás a fennálló egészségügyi helyzetre tekintettel Szolnoki Megyei Jogú Város Önkormányzata döntése alapján elmarad!

Csodáld meg az RC kamion és nehézgép modellek élő bemutatóját, izgulj a helyszíni online interaktív játékokon, szórakozz egész nap a 9. Szolnoki Országos Vasútmodell kiállításon!

Az ünnepi hétvégén 3 napos családi élménnyel várunk!

Újra gyermek lehetsz, átélheted a játék és a nosztalgia örömét. Megmutathatod csemetédnek, unokádnak, milyen volt a közel- és régmúlt vasúti közlekedése, mennyi meglepetést és csodát rejtenek a nagy műgonddal elkészített terepasztalok.
 
Legsikeresebb rendezvényeink egyike a Szolnoki Országos Vasúttörténeti és Vasútmodell Kiállítás.

Kiállítóink idén is megépítik a varázslatos tájakat, hidakat, alagutakat, az összesen 400 méter hosszú sínpályát. Három napon át pöfögnek a múlt század mozdonyai, száguldanak a legmodernebb szerelvények.

  MÁR MOST VÁLTOK ONLINE JEGYET  

 
 • Évente több ezer látogató tölt el akár egy egész napot itt!
 • Vannak megunhatatlan terepasztalok és mindig mutatunk valami újat!
ÚJDONSÁGOK:
 
 • Újdonságaink között felfedezheted az RC modell kamionokat, nehézgépeket, amik valósághűen működnek, szállítanak, építenek.
   
 • A megújult mini vasútvonalak mellett a vadonatúj Zebegény állomást bemutató terepasztalt is megcsodálhatod.
   
 • Csak itt láthatod a téli olasz várost, a teljesen átépített Lego pályaudvart, 2020-as termékeivel érkezik a Viesmann szakmai képviselete.
   
 • Ha eddig csak ámultál az origami készítők fantasztikus kézügyességén, most rajtad a sor, próbáld ki magad!

Érkezés előtt töltsd fel jól a mobilod, legyen rajta tárhely bőven a csodás fotóknak, videóknak! Telefonoddal extra tartalmakat is elérsz majd: játékokat, videókat, leírásokat, vasúttörténeti érdekességeket.

  NEM AKAROK LEMARADNI! 

Még csatlakozhatsz #retrojatekchallenge kihívásunkhoz!
Mutasd meg féltve őrzött régi kedvenc játékodat, meséld el történetét, hívd ki ismerőseidet, barátaidat! Nyerd meg a Vasútmodell Kiállításra szóló családi belépőt!

Sőt, mobilon értékelheted majd a rendezvényt és már a Vasútmodell Kiállításon regisztrálhatsz, hogy az Agóra közösségéhez tartozz!

Egyik kedvenc korábbi összefoglalónkkal mutatjuk meg, milyen élmények várnak Rád:KÖVESS MINKET!


Facebook:
https://www.facebook.com/vasutmodellszolnok/

Instagram:
https://www.instagram.com/agoraszolnok

Csatlakozz az eseményhez:
https://www.facebook.com/events/219186879243794/


Szeretettel várunk az ünnepi hétvégén!
 
Helyszíni jegy Megtekintés