Rendezvényeink

 

2019. október 13. 08:00
Dunszt
Dunszt! – A helyi termék ünnepe

Itt az ősz, ideje feltölteni az éléstárat.
A termőszezon végén csodás ízeket, értékes vitaminokat, kellemes nyári élményeket őrizhetünk meg a hűvös téli napokra. Ehhez gyakran csak egy kis ötlet, lelemény szükséges. Ezt mutatja be idén is a Dunszt a Hild téren.

Az ősz, amellett, hogy a nyár múlásának melankolikus szomorúságát kellemesen oldja narancsos-vöröses színekben pompázó montázsaival, számos kulináris élvezetet, megannyi különleges gasztronómiai varázst tartogat nekünk.
A forró napok emlékei mellett a gyermekkorunk már-már elfeledett ízeit, házi szokásait is felidézzük ilyenkor. Egy ilyen újra felfedezős, játékos, élményteli napra várjuk a szolnokiakat.
 
Ezúttal főszerepben a cékla.
Érvédő, energizál, méregtelenít: a cékla gyógyhatásai rendkívül szerteágazóak. Sokan csak savanyúság formájában fogyasztják, de kiváló grillezve húsok mellé köretnek, vagy salátába nyersen lereszelve, a frissen facsart céklalé pedig egyenesen kincset ér. Hogy mire jó még ez a nagyszerű antioxidáns zöldség? A Dunszton megtudod! Sőt, kóstoló is lesz...Kacaghatsz a Móka Duó műsorán, izgalmas perceket ígér a bábelőadás és az állatsimogató, hazaviheted a rólad készült portrérajzot!
Idén második alkalommal szakmai díjat hirdettünk meg, a vásáron résztvevő őstermelők között, mely a „Dunszt Íze díj” elnevezést kapta. 3 kategóriában lehet nevezni a termelőknek, kategóriánként 1-1 termékkel. A "Dunszt Íze díj" célja, hogy kiemeljük és elismerjük a legfinomabb és legkülönlegesebb házi termékeket.
Kategóriák:
  1. gyümölcslevek/szörpök
  2. lekvárok/dzsemek
  3. befőttek/szószok
  4. házi különlegességek
Elevenítsük fel nagyanyáink konyhai, befőzési praktikáit, nagyapáink betakarítási munkáit, a régmúlt idők őszi hagyományait! 2019. október 13-án családi programokkal, bemutatókkal, helyi termék vásárral vár a Dunszt! 
 
 
 
 
Helyi Termékek Vására
Október második vasárnapján a megszokott helyen és időben, az Agórában és a Hild János téren várja a vásárlókat a Helyi Termékek Vására.
Hónapról hónapra 50 őstermelő és kézműves kínálja saját készítési termékeit a rendezvényen. A hagyományos helyi termékek mellett igazi őszi csemegéket közül is válogathatnak a vásárlók, mint a birsalmasajtok, diós, almás szilvás és céklás termékek. 50 féle ízű szörpöt és 20 féle ízű sajtot kóstolhatnak majd a vásárba látogatók.
A vásár állandó termékei: házi sajtok, füstölt húsáruk, mézek, lekvárok, szörpök, gyümölcslevek, gyógyteák, idény gyümölcsök, zöldségek, köles lepények, aszalt gyümölcsök, fürjtojásos termékek, homoktövis termékek, kézműves csokoládék, házi sütemények, házi szappanok, kézműves termékek.

Bővebb információ:
www.agoraszolnok.hu
www.facebook.com/agoraszolnok
www.instagram.com/agoraszolnok