Blog

De mi is az a fekete lyuk?
2019-12-02

Anya, képzeld, a Föld csak ekkora! – mutatja összezárt csöppnyi öklét egy kócos óvodás fiúcska a Hild téren várakozó édesanyjának.

Aztán lelkes és bonyolult magyarázatba kezd arról, hogy miként kering-forog bolygónk meg a többi égitest és hogy a Nap meg a Hold igazából nem is azt csinálja, amit mi látunk. Könnyű megállapítani, a gyerek ovis társaival együtt épp most jött ki Csaba bácsi csillagászati foglalkozásáról…

Az ismeretterjesztés mindig fontos feladata volt a művelődési központnak. Már a kezdetektől rendszeresen zajlottak ilyen programok – előadások, bemutatók, kiállítások – a házban, s természetesen ma sincs ez másként. Újlaki Csaba csillagászként ismerteti meg a különböző korosztályú csoportokat a világegyetem titkaival. Furcsamód teljesen mindegy, hogy a legkisebb ovisok, vagy éppen nyugdíjas hölgyek számára tart előadást, egy kérdést egészen biztosan feltesz neki valamelyik szöszke kislány, unatkozó kamasz, esetleg sétapálcás, idősödő úriember: De mi is az a fekete lyuk?

Ő pedig reflexszerűen válaszol - Az, ami mindent elnyel -, majd az épp aktuális csoport szintjének megfelelően mesél a misztikus fekete lyukakról, s minden egyébről, ami az ilyen ismeretterjesztő órák kereteibe belefér. Alapelv, hogy többnyire rettentően bonyolult témákról kell a lehető legegyszerűbben fogalmazva beszélni, ami nyilván sok esetben nem könnyű, de a rutin sokat segít.
Az Aba-Novák Agóra tökéletes hátteret biztosít ezeknek a foglalkozásoknak, az érdeklődés általában óriási irántuk, hiszen mindannyiunk számára elérhető közelségbe hozzák a csillagok titkait. Iskolai csoportok rendszeresen érkeznek, elvégre a tananyagba szinte minden évfolyamon tökéletesen be lehet illeszteni az itt elhangzó információkat. Legfeljebb a diákok érdeklődésének felkeltése nem könnyű olykor.Bár a mai gyerekek rengeteg információval rendelkeznek ebben a témakörben is, az ismeretek rendszerezése gyakran problémát okoz és eleve száraznak, unalmasnak gondolják az ilyen jellegű tájékoztatókat. Ám ha elég érdekesen tálalják nekik, előbb-utóbb azonban rácsodálkoznak a hallottakra, s meglepődve tapasztalják, hogy az is a fizika, kémia vagy éppen a gyűlölt matematika körébe tartozik, amiről oly sok érdekeset hallottak az előző percekben. S hogy is lehetne unalmas egy előadás, amelyen olyan dolgokról esik szó tényként vagy legalábbis közeli lehetőségként, amelyekkel nem is olyan régen még legfeljebb sci-fikben találkozhattunk? A csillagász mindenesetre azt vallja, hogy ha úgy távoznak a fiatalok ezekről a foglalkozásokról, hogy csak egyetlen dolog is megragad a fejükben, már elérte a célját. Aztán ha valaki esetleg később visszatér és újabb kérdéseket tesz fel, már óriási az előrelépés.

A felnőtteknél, idősebb korosztálynál természetesen gyakran előkerül a vallás kényes kérdése vagy épp a csillagok asztrológiai megközelítése. A 2012-es világvége pedig egészen különleges érdeklődést hozott a csillagászati foglalkozások keretében is. Így egy igazán sikeres előadást szerveztek, amelyen különböző megközelítésben vizsgálta a közelgő apokalipszist egy asztrológus egy lelkész és egy csillagász. Érvek, ellenérvek, tények és feltételezések ütköztek, aztán a világvége érdeklődés hiányában persze ezúttal is elmaradt…

A teremtés vagy keletkezés örök kérdésére természetesen sosincsenek kész válaszok , épp ezért Újlaki Csaba általában kompromisszumra törekszik. Elvégre a teremtésről, világunk működéséről lehetnek ugyan eltérő nézeteink, a világegyetem azonban éppoly csodálatos minden ember számára.