Blog

Jászkun Fotóklub „újratöltve”
Jászkun Fotóklub „újratöltve”
2020-03-09

Negyven esztendős múltra tekint vissza a megye legnagyobb közművelődési intézménye, s csaknem egyidős vele egyik legrégebbi klubja, a Jászkun Fotóklub is.

Amikor 1979-ben felavatták a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ fotólaboratóriumát, Kolozsi Sándort bízták meg vele, hogy legalább olyan jó fotóséletet teremtsen benne, mint amennyire jól van felszerelve a labor.

Kolozsi Sándor pedig maradéktalanul teljesítette a megbízást, természetesen a fotózás szerelmeseinek segítségével. 1980-ban tizenhét alapító tag létrehozta a Jászkun Fotóklubot, amelynek tagsága az évek során harminc fölé emelkedett. Az „elitklubhoz” való csatlakozás feltétele egy 15 képből álló kollekció vagy publikációk bemutatása volt. A klub fotósai azóta is rendszeresen részt vesznek és díjakat nyernek rangos hazai és külföldi pályázatokon, egyéni és csoportos kiállításokon adnak számot munkájukról, tehetségükről. Nyitott foglalkozásokon előadásokat tartanak, s emellett jó néhányan fotótörténeti kutatásokat is végeznek. A klub 1983-ban kapta az első kitüntetést, a Népművelési Intézet nívódíját, azóta pedig számtalan kitüntetéssel, elismerő címmel büszkélkedhet. Ugyanebben az évben alakult meg Szolnokon a Magyar Amatőr Fotóklubok és Szakkörök Szövetsége.Azt viszont ma már csak kevesen tudják, hogy a Jászkun Fotóklubnak elődje is volt Szolnokon, méghozzá az az egyesület, amely 1958-ban szintén Jászkun Fotóklub néven alakult. 1958 decemberében jött létre a Szolnok megyei fotóamatőrök által oly régen várt megyei fotóklub, melynek célja hasonló volt, mint az utódoké: üzemi és városi fotószakkörökben tömörülő ügyesebb amatőrök egyesítése a művészibb és technikailag jól megoldott képek érdekében. Egészen addig az egész országban legfeljebb csak városi fotóklubok működtek, ez volt az első olyan kezdeményezés, amely megyei jellegű. A Jászkun Fotóklub nemcsak a szolnoki fotósokat egyesítette, hanem már az induláskor magába foglalta Jászberény és Karcag fotósait is. Amint a korabeli tudósításokból kiderül, a klub alakulásán megjelent Réti Pál, a Magyar Fotóművészek Szövetségének akkori képviselője, s felszólalásában messzemenő támogatást ígért a Szolnok megyeieknek.

Ez a megyei merítésű klub ugyan később minden támogatás ellenére a feledés homályába merült, ám a szolnoki fotósok töretlen lelkesedéssel készítették tovább képeiket. Talán ennek is lett az eredménye az 1980-ban újból életre hívott egyesület.

A Megyei Művelődési Központ azonban nem csak őket karolta fel, hanem mindenkit, aki érdeklődik a fotóművészet iránt. A Jászkun Fotóklub mellett általános és középiskolásoknak szakkört indítottak az MMIK fotólaboratóriumában, a ház emeletén pedig a fotógaléria kiállításaira várják rendszeresen az érdeklődőket. A rendszeres megyei pályázatokon kívül nemzetközi fotópályázatokat is hirdetett az intézmény. A szakmai munkához azonban mindig is a Jászkun Fotóklub tagjainak segítségét kérték.

Talán ezeknek a kezdeményezéseknek is köszönhető, hogy a következő évtizedekben Szolnok neve fogalommá vált a hazai fotózás jelenében, s egyre több nemzetközi siker koronázta az alkotók munkáját. Hogy mi tartja életben évtizedek óta a klubot? Nyilván a közös sikerek, s az a műhelymunka, amely hozzásegíti a fotósokat művészi alkotások létrehozásához.
Az Aba-Novák Agóra második emeleti fotógalériája pedig ma már a klub egykori elnökének, Tabák Lajosnak, Szolnok díszpolgárának viseli nevét. Egy olyan fotósét, aki szociofotóival örökre beírta nevét a magyar fotográfia történetébe.